1. Начало
  2. Имейл
  3. Бизнес поща
  4. cMailPro – управление на пароли

cMailPro – управление на пароли

Един от най-важните ключове за сигурността на имейл комуникацията е паролата на пощенския акаунт. В статията ще ви покажем как да създавате акаунти със сигурни пароли в cMailPro и как може да променяте и да възстановявате паролата на пощата.

Парола на нов cMailPro акаунт

За да създадем нов акаунт в cMailPro трябва да се логнем в клиентския профил и да навигираме до панела за управление на cMailPro (Бизнес мейл (cMailPro) » Настройки (за домейн) » Бизнес Мейл » Управлявай (за домейн) » cMailPro management). В секция Акаунти кликаме бутона Добави нов акаунт:

Добавяне на нов акаунт в cMailPro

В новия интерфейс започваме да въвеждаме паролата:

Интерфейс за добавяне на нов акаунт

cMailPro интерактивно (в момента на въвеждане) следи дали паролата отговаря на критерии за сложност, зададени по подразбиране. Всяка парола трябва да съдържа:

  • поне 8 символа;
  • поне една главна буква;
  • поне една цифра;
  • поне един специален символ.

Когато cMailPro установи разминаване между въведените символи и шаблона, ни показва съответно предупреждение с червен текст:

Предупреждение за кратка парола
Предупреждение за липса на букви и символи

Когато всички изисквания за сигурност на паролата са изпълнени, може да създадем пощенската кутия като кликнем бутона Запази:

Интерфейс с коректно въведени данни

Промяна на парола в cMailPro

Новият пощенски акаунт се добавя в таблицата със съществуващи акаунти. През иконата със символ три хоризонтални точки и етикет Повече имаме достъп до множество настройки на пощата и една от тях е Промяна на парола:

Достъп до настройка Промяна на парола

Кликаме линка Промяна на парола и влизаме в интерфейса за промяна. Въвеждаме за тест само цифрите 1234 и установяваме, че сега не се зареждат познатите предупреждения за слаба парола и на практика cMailPro ни позволява да сменим сигурната парола, въведена при създаването на пощата, с изключително слаба парола:

Смяна на сигурна със слаба парола

Логиката зад този начин на работа е, че системата вече е показала на потребителя препоръчителните изисквания за сигурност на паролата, но потребителят съзнателно ги пренебрегва.

Възстановяване на парола в cMailPro

За да видим как действа системата за възстановяване на парола в cMailPro, нека се логнем в уебмейл клиента Pronto от адрес pronto.cmailpro.net. Въвеждаме само имейл адреса на акаунта и кликаме линка Forgotten Password Recovery:

Линк за възстановяване на парола

Новият интерфейс ни предоставя достъп до бутон за възстановяване E-mail me my Password, който кликаме.

Текстово съобщение под бутона ни информира, че функцията възстановяване на парола по имейл е деактивирана:

Предупреждение за деактивиране на функцията за възстановяване

За да активираме възстановяването на парола по имейл, трябва да влезем в настройките на домейна в главния панел за управление на cMailPro, в раздела Сигурност да включим опцията Позволи възстановяване на паролата и да запазим промяната като кликнем бутона Запази:

Активиране възстановяването на парола

В браузъра отново кликаме бутона за възстановяване на паролата E-mail me my Password и получаваме ново предупреждение с червен текст под бутона – не е посочен имейл за възстановяване на парола:

Предупреждение

За да посочим имейл адрес за възстановяване паролата на акаунта, трябва да влезем в настройките на самия пощенски акаунт (където по-рано сменихме паролата), в раздела Детайли за акаунта да въведем имейл адрес в полето Имейл адрес за възстановяване и да запазим промяната като кликнем бутона Запази:

Въвеждане на имейл адрес за възстановяване

Отново се връщаме в браузъра и кликаме бутона за възстановяване на паролата. Този път информацията е със зелен цвят и ни потвърждава, че паролата е изпратена в пощата за възстановяване. Влизаме в пощата за възстановяване и отваряме писмото от MAILER-DAEMON, в което е записана текущата парола на пощата:

Имейл съобщение с текущата парола

Разбира се, 1234 е недопустимо слаба парола, която използвахме само за тест, и която незабавно сменяме със сигурна парола, съдържаща 12 символа малки и главни букви, цифри и специални символи.

Обновена: 11.01.2022

Беше ли Ви полезна тази статия?

Вижте още