https://help.superhosting.bg/cpanel-autossl.html
  • bg
  • en

Хостинг, Домейни, Виртуални сървъри (VPS), Managed VPS, SSL сертификати

cPanel AutoSSL - SSL сертификат за всеки домейн

SSL сертификати
autossl, cpanel ssl, cpanel autossl, Sectigo, ssl сертификат

За всички хостинг планове и Managed VPS сървъри при СуперХостинг.БГ е пусната опцията AutoSSL. Това е системна функционалност, предлагаща се от cPanel/WHM, за автоматична инсталация на SSL сертификати.

cPanel AutoSSL SSL сертификатНовите SSL сертификати, които се инсталират с AutoSSL, са специално разработени от cPanel съвместно със Sectigo.

cPanel/Sectigo сертификатите са напълно безплатни, издават се за период от 3 месеца и се подновяват автоматично.

AutoSSL само инсталира SSL сертификат за сайта, като поставя няколко файла в системните директории на хостинг акаунта. За да се активира сертификата и сайтът да се зарежда по HTTPS, администраторът трябва да извърши допълнителна настройка в сайта.

Ако по някаква причина не желаете да ползвате безплатния SSL сертификат на cPanel/Sectigo, можете да спрете AutoSSL за дадения домейн през cPanel » (Security) SSL/TLS Status. Деинсталиране или премахване на сертификата може да се извърши през cPanel - меню SSL/TLS » Управление на SSL сертификати.

Няколко въпроса, свързани с AutoSSL

Ако досега не съм инсталирал SSL сертификат, трябва ли да направя нещо, за да ползвам AutoSSL?

Не. Веднага можете да тествате HTTPS, защото вашият сайт вече има инсталиран SSL сертификат и не е необходимо вие да правите нищо.

Аз имам вече сертификат, AutoSSL нали няма да го презапише?

AutoSSL няма да замени вече инсталиран активен/валиден SSL сертификат. Ако вече имате инсталиран SSL сертификат за домейна, той няма да бъде презаписан или променен. AutoSSL инсталира SSL сертификат само и единствено за домейните, които все още нямат инсталиран сертификат.

Защо да ползвам SSL за сайта си, аз не искам/не мога да мигрирам сайта си към HTTPS?

AutoSSL само инсталира SSL сертификат за дадения домейн, като поставя няколко файла в системната му директория в хостинг акаунта. Този сертификат обаче не е активиран по никакъв начин за сайта. Единствено администраторът може да реши дали да активира HTTPS за сайта си или не. Ако в самия сайт не се активира използването на HTTPS, SSL сертификатът няма да се използва.

Как се активира AutoSSL?

AutoSSL е активиран. AutoSSL е опция, която е интегрирана на системно ниво в cPanel. AutoSSL няма интерфейс за потребителския контролен панел cPanel.

Със закупуването на хостинг плана ли се инсталира SSL-а за домейна?

Стандартно до 5 минути, след като хостинг акаунта се активира, ще бъде инсталиран и SSL сертификат за всеки домейн, който е добавен в cPanel (и е насочен към този хостинг сървър). От cPanel дават и период до 48 часа, в случай че има някакво забавяне при издателя на сертификата.

Ще се инсталира ли сертификат и за поддомейна www?

Освен за домейна (например mysupersite.com) AutoSSL ще инсталира сертификат и за неговите поддомейни www.mysupersite.com и mail.mysupersite.com.

Ако сега променя адреса в настройките на моя WordPress, от http:// на https://, дали няма нещо да се счупи?

Преди да извършите промени в настройките на сайта, проверете дали той се зарежда коректно по https://. Отворете сайта, като изпишете пред адреса му https:// и извършете проверка на страниците. Ако получите някакво съобщение за грешка при зареждане на сайта, може да е необходимо да ни изпратите запитване за проверка до Техническа поддръжка.

Виждам, че сайтът вече може да се зарежда по https://, но как да го пренасоча винаги да се зарежда по https://?

Пренасочването може да се извърши с няколко правила в .htaccess файла. Вижте още в статията: Пренасочване в .htaccess - Сайтът да се зарежда през сигурна връзка (HTTPS).

Как се създава пренасочване 301 за WordPress, когато HTTPS вече е активиран?

Пренасочване 301 на всички HTTP адреси към HTTPS варианта им може да се извърши с правила в .htaccess файла. Например под реда RewriteEngine On, поставете редовете:

RewriteCond %{HTTPS} off
RewriteRule (.*) https://%{SERVER_NAME}/$1 [R=301,L]

С това пренасочване сайтът и всички негови страници ще се зареждат винаги по HTTPS.

Може ли HTTPS да се активира през WordPress Manager-а?

Да. За целта трябва да ползвате инструмента Преместване в WordPress Manager, като само промените протокола за адреса от http:// на https:// След като адресът е променен на https://, използвайте опцията "Проверка за HTTP ресурси (на HTTPS сайт)". С тази проверка можете да коригирате HTTP ресурсите в сайта, да се зареждат през HTTPS.

Кога да избера платен SSL сертификат?

Платените SSL сертификати покриват по-широк кръг от устройствата и браузъри. Освен това, брандовете на големите издатели като GeoTrust са познати на потребителите в цял свят, изградили са своите позиции и вдъхват по-голямо доверие у тях. Ако вашият бизнес сайт съдържа форми за попълване на лични данни и друга чувствителна информация за вашите посетители и клиенти, платените SSL сертификати са правилния избор за вас. Има широк спектър от SSL предложения, сред които можете да намерите най-правилното решение за вашия бизнес.

500px270px
SuperHosting.BG
Уведоми ме при
Garigov
Гост
Garigov

Полезна статия, надявам се да успея да добавя сертификат за всеки домейн.

Иван Цолов
Гост
Иван Цолов

Здравейте
Имам следния проблем. Когато отварям сайта си през Firefox ми показва, че сайтът не е сигурен. На какво се дължи това?

Марин Кръстев
Гост
Марин Кръстев

Не ми става ясно дали мога да активирам услугата за моят сайт. Ако може да ми помогнете ще Ви бъда благодарен!

Николай Желев
Гост
Николай Желев

Здравейте,

Защо браузерът ми изписва, че SSL сертификатът е самоподписан, при положение, че AutoSSL е автоматично добавен към всеки хостинг план?

Поздрави,
Николай

All rights reserved © 2005-2019 , www.superhosting.bg