https://help.superhosting.bg/cpanel-autossl.html
  • bg
  • en

Хостинг, Домейни, Виртуални сървъри (VPS), Managed VPS, SSL сертификати

cPanel AutoSSL - SSL сертификат за всеки домейн

SSL сертификати
autossl, cpanel ssl, cpanel autossl, comodo, ssl сертификат

За всички хостинг планове и Managed VPS сървъри при СуперХостинг.БГ е пусната опцията AutoSSL. Това е системна функционалност, предлагаща се от cPanel/WHM, за автоматична инсталация на SSL сертификати.

cPanel AutoSSL SSL сертификатНовите SSL сертификати, които се инсталират с AutoSSL, са специално разработени от cPanel съвместно с Comodo.

cPanel/Comodo сертификатите са напълно безплатни, издават се за период от 3 месеца и се подновяват автоматично.

AutoSSL само инсталира SSL сертификат за сайта, като поставя няколко файла в системните директории на хостинг акаунта. За да се активира сертификата и сайтът да се зарежда по HTTPS, администраторът трябва да извърши допълнителна настройка в сайта.

Ако по някаква причина не желаете да ползвате безплатния SSL сертификат на cPanel/Comodo, можете да спрете AutoSSL за дадения домейн през cPanel » (Security) SSL/TLS Status. Деинсталиране или премахване на сертификата може да се извърши през cPanel - меню SSL/TLS » Управление на SSL сертификати.

Няколко въпроса, свързани с AutoSSL

Ако досега не съм инсталирал SSL сертификат, трябва ли да направя нещо, за да ползвам AutoSSL?

Не. Веднага можете да тествате HTTPS, защото вашият сайт вече има инсталиран SSL сертификат и не е необходимо вие да правите нищо.

Аз имам вече сертификат, AutoSSL нали няма да го презапише?

AutoSSL няма да замени вече инсталиран активен/валиден SSL сертификат. Ако вече имате инсталиран SSL сертификат за домейна, той няма да бъде презаписан или променен. AutoSSL инсталира SSL сертификат само и единствено за домейните, които все още нямат инсталиран сертификат.

Защо да ползвам SSL за сайта си, аз не искам/не мога да мигрирам сайта си към HTTPS?

AutoSSL само инсталира SSL сертификат за дадения домейн, като поставя няколко файла в системната му директория в хостинг акаунта. Този сертификат обаче не е активиран по никакъв начин за сайта. Единствено администраторът може да реши дали да активира HTTPS за сайта си или не. Ако в самия сайт не се активира използването на HTTPS, SSL сертификатът няма да се използва.

Как се активира AutoSSL?

AutoSSL е активиран. AutoSSL е опция, която е интегрирана на системно ниво в cPanel. AutoSSL няма интерфейс за потребителския контролен панел cPanel.

Със закупуването на хостинг плана ли се инсталира SSL-а за домейна?

Стандартно до 5 минути, след като хостинг акаунта се активира, ще бъде инсталиран и SSL сертификат за всеки домейн, който е добавен в cPanel (и е насочен към този хостинг сървър). От cPanel дават и период до 48 часа, в случай че има някакво забавяне при издателя на сертификата.

Ще се инсталира ли сертификат и за поддомейна www?

Освен за домейна (например mysupersite.com) AutoSSL ще инсталира сертификат и за неговите поддомейни www.mysupersite.com и mail.mysupersite.com.

Ако сега променя адреса в настройките на моя WordPress, от http:// на https://, дали няма нещо да се счупи?

Преди да извършите промени в настройките на сайта, проверете дали той се зарежда коректно по https://. Отворете сайта, като изпишете пред адреса му https:// и извършете проверка на страниците. Ако получите някакво съобщение за грешка при зареждане на сайта, може да е необходимо да ни изпратите запитване за проверка до Техническа поддръжка.

Виждам, че сайтът вече може да се зарежда по https://, но как да го пренасоча винаги да се зарежда по https://?

Пренасочването може да се извърши с няколко правила в .htaccess файла. Вижте още в статията: Пренасочване в .htaccess - Сайтът да се зарежда през сигурна връзка (HTTPS).

Как се създава пренасочване 301 за WordPress, когато HTTPS вече е активиран?

Пренасочване 301 на всички HTTP адреси към HTTPS варианта им може да се извърши с правила в .htaccess файла. Например под реда RewriteEngine On, поставете редовете:

RewriteCond %{HTTPS} off
RewriteRule (.*) https://%{SERVER_NAME}/$1 [R=301,L]

С това пренасочване сайтът и всички негови страници ще се зареждат винаги по HTTPS.

Може ли HTTPS да се активира през WordPress Manager-а?

Да. За целта трябва да ползвате инструмента Преместване в WordPress Manager, като само промените протокола за адреса от http:// на https:// След като адресът е променен на https://, използвайте опцията "Проверка за HTTP ресурси (на HTTPS сайт)". С тази проверка можете да коригирате HTTP ресурсите в сайта, да се зареждат през HTTPS.

Кога да избера платен SSL сертификат?

Платените SSL сертификати покриват по-широк кръг от устройствата и браузъри. Освен това, брандовете на големите издатели като GeoTrust са познати на потребителите в цял свят, изградили са своите позиции и вдъхват по-голямо доверие у тях. Ако вашият бизнес сайт съдържа форми за попълване на лични данни и друга чувствителна информация за вашите посетители и клиенти, платените SSL сертификати са правилния избор за вас. Има широк спектър от SSL предложения, сред които можете да намерите най-правилното решение за вашия бизнес.

500px270px
SuperHosting.BG

8
Коментари

avatar
4 дискусии
4 отговори към коментарите
2 абонирали се за тази дискусия
 
най-гласуван коментар
най-обсъждан коментар
5 коментирали
Николай ЖелевМарин КръстевИван ЦоловСуперХостинг.БГGarigov последно коментирали
  Абониране  
Уведоми ме при
Garigov
Гост

Полезна статия, надявам се да успея да добавя сертификат за всеки домейн.

СуперХостинг.БГ
SH
СуперХостинг.БГ

Здравейте,

За домейните в хостинг акаунта не е необходимо да добавяте или инсталирате SSL сертификати. AutoSSL вече е инсталирал сертификат за всеки един домейн в cPanel (дори и за https://sexymockups.com).

Това, което трябва да се извърши, е да активирате HTTPS връзката за всеки сайт. В случай че не сте сигурни от къде точно да започнете с преминаването от HTTP към HTTPS, можем да препоръчаме да започнете с коригирането на HTTP ресурсите в сайтовете и след това да активирате постоянна HTTPS връзка.

Ако сайтът е на WordPress, има начин автоматично да коригирате HTTP ресурсите към HTTPS и да активирате постоянна HTTPS връзка. За целта можете да използвате опцията „Преместване“ в инструмента WordPress Manager в cPanel. Първо премествате сайта на нов адрес, който е същият само че е с https:// вместо http://. След това, ако все още има HTTP ресурси, които се зареждат на HTTPS сайта, може да използвате отново инструмента „Преместване“ в WordPress Manager. Този път използвайте „Проверка за HTTP ресурси (на HTTPS сайт)„. Проверете кои ресурси все още се зареждат по HTTP и ги коригирайте. След като ресурсите са коригирани, изчистете кеша (ако се ползва такъв) и презаредете проблемните страници от сайта.

Поздрави,
Мадлена

Иван Цолов
Гост

Здравейте
Имам следния проблем. Когато отварям сайта си през Firefox ми показва, че сайтът не е сигурен. На какво се дължи това?

СуперХостинг.БГ
SH
СуперХостинг.БГ

Здравейте,

Причината в момента браузърите да показват сайта като несигурен, при зареждането му с https://, е че на него се зареждат ресурси по HTTP, и за това не се появява зеленото катинарче.

Виждаме, че сте активирали HTTPS в настройките на сайта. Това, което трябва да се извърши допълнително, е да се преработят HTTP ресурсите към HTTPS.

В момента на сайта bulbauer.com, на началната страница, се зареждат няколко несигурни (HTTP) ресурса.

ето само част от HTTP ресурсите:
http://bulbauer.com/wp-content/uploads/2017/07/Luzerne-Pellets-300x240.jpg
http://bulbauer.com/wp-content/uploads/2017/07/torf-300x158.jpg
http://bulbauer.com/wp-content/uploads/2017/07/Fotolia_pellets-300x170.jpg

Ако искате да коригирате ръчно тeзи ресурси, влезте в администрацията на WordPress и редактирайте съдържанието на страницата, в която са добавени тези картинки.

В редактора на съдържание потърсете картинките, които са зададени с http:// адрес и ги променете с https://.

Запишете промените по страницата, изчистете кеша на системата (ако ползвате кеширане) и презаредете началната страница. В адресната лента на браузъра вече трябва да се показва зеленото катинарче.

По този начин е необходимо да извършите корекция на всички HTTP ресурси по страниците в сайта.

Тъй като ръчното коригиране на HTTP ресурсите може да ви отнеме много време, предлагаме ви да използвате инструмента в cPanel » WordPress Manager » SSL, с който можете автоматично да извършите корекциите.

Достъпете WordPress Manager в cPanel, изберете инсталацията на сайта (ако не е избрана автоматично) и кликнете на опцията „SSL“. Най-долу на страницата ще видите опцията „Проверка за HTTP ресурси (на HTTPS сайт)„. Проверете кои ресурси все още се зареждат по HTTP и ги коригирайте. След като ресурсите са коригирани, отново изчистете кеша и презаредете проблемните страници от сайта.

След това изпълнете и описаните стъпки в „Краткия наръчник за преминаване от HTTP към HTTPS„:

Поздрави,
Мадлена

Марин Кръстев
Гост

Не ми става ясно дали мога да активирам услугата за моят сайт. Ако може да ми помогнете ще Ви бъда благодарен!

СуперХостинг.БГ
SH
СуперХостинг.БГ

Здравейте,

Направихме проверка и виждаме, че за вашия сайт вече има инсталиран AutoSSL сертификат и той се зарежда безпроблемно през HTTPS. Уверете се, че сигурната връзка е активирана в настройките на сайта в System » Global Configuration » таб Server, за опцията Force SSL трябва да е избрано Entire Site. След това ще трябва да създадете пренасочване сайтът да се зарежда винаги през сигурна HTTPS връзка. Пренасочването можете да извършите, като добавите няколко правила в .htaccess файла. Например под реда RewriteEngine On в .htaccess файла, в основната директория на сайта, поставете редовете:
RewriteCond %{HTTPS} off
RewriteRule (.*) https://%{SERVER_NAME}/$1 [R=301,L]

С това пренасочване сайтът и всички негови страници ще се зареждат винаги по HTTPS.

Поздрави,
Мадлена

Николай Желев
Гост

Здравейте,

Защо браузерът ми изписва, че SSL сертификатът е самоподписан, при положение, че AutoSSL е автоматично добавен към всеки хостинг план?

Поздрави,
Николай

СуперХостинг.БГ
SH
СуперХостинг.БГ

Здравейте,

Причината за Self-Signed сертификата е, че по времето, когато е активиран хостинг акаунта, домейнът все още не е бил насочен към хостинг сървъра. При активирането на хостинг акаунта AutoSSL се е активирал, направил е проверка на домейна, но тогава той все още не е бил насочен към хостинг сървъра и системата автоматично е инсталирала Self-Signed сертификат. Ако премахнете Self-Signed сертификата AutoSSL ще инсталира на негово място нов cPanel/Comodo сертификат. За да не се налага обаче да изчаквате AutoSSL да засече, че вече може да се инсталира нов сертификат за домейна, в момента сме премахнали Self-Signed сертификата и на негово място сме инсталирали AutoSSL сертификат. В допълнителен имейл сме ви писали за промяната на сертификата.

Поздрави,
Мадлена

Всички права запазени © 2005-2018 , www.superhosting.bg