1. Начало
  2. Домейни
  3. Домейн терминология
  4. Домейн имена на кирилица (IDN домейни)

Домейн имена на кирилица (IDN домейни)

IDN е съкращение от Internationalised Domain Names (Интернационализирани домейн имена). Този тип домейни позволяват на потребителите да регистрират домейн име като в него използват частично или изцяло специфични езикови символи, които са различни от латинските, като например Български, Руски, Немски, Френски, Китайски, Арабски и т.н. Поддръжката на кирилица прави IDN домейните особено атрактивни за българските потребители.

Домейни, съдържащи кирилица и латиница

Пример за IDN домейни, комбиниращи кирилица и латиница:

СуперХостинг.БГ поддържа регистрация на домейн имена комбиниращи кирилица и латиница със следните TLD: .com, .net.org и .bg.

Домейни, изцяло на кирилица

Пример за IDN домейни, използващи изцяло кирилица:

СуперХостинг.БГ поддържа регистрация на домейн имена изписани изцяло на кирилица със следните TLD: .ею, .сайт и .онлайн.

Важно: Посочените TLD домейни на кирилица (.ею, .сайт и .онлайн) позволяват използването само на кирилица за името на домейна. Комбинацията с латиница, например domain-name.ею, mysitename.сайт, website.онлайн не се поддържа.

Какво е Punycode?

Punycode е специално кодиране, използвано за конвертиране на Unicode символи в ASCII, което е по-малък, ограничен набор от знаци. Punycode се използва за кодиране на интернационализирани имена на домейни (IDN).

IDN домейните се обработват от DNS сървърите като се използват ASCII символи посредством Punycode транскрипция. DNS системата не поддържа работа със символи различни от латиница. Всеки един IDN домейн, визуализиран на латиница, започва с „xn--“. Имената, изписани на кирилица, се кодират до латиница (Punycode) в процеса на комуникация между браузъра на крайния потребител и DNS системата.

Например кодът за домейна имена.бг е xn--80ajiqg.xn--90ae.

Примери за IDN домейни:

IDN домейнASCII кодиране
вкуснирецепти.comxn--b1agakcivtghre8b.com
новакола.netxn--80aae7afihd.net
страхотенбизнес.bizxn--80aclbjf7addskkcd7b.biz

На този URL https://www.punycoder.com може да тествате как работи Punycode конвертор.

Изглед на Punycode конвертор.
Изглед на Punycode конвертор.

Повечето браузъри автоматично показват името на домейна на кирилица, при което при изписване на домейн името в браузър или търсачка, крайният потребител използва името на кирилица. За да се достигне до кодовото наименование, е необходимо да е активирана допълнителна опция в уеб браузъра за визуализиране на „xn--“ кода или да се използва конвертор, какъвто може да бъде намерен на следния адрес: Internationalized Domain Name (IDN) Conversion Tool.

Добавяне на IDN домейн в cPanel

При добавяне на домейна в cPanel трябва да използвате само кодираната му версия. Например на моятновсайт.com, кодираната версия е: xn--80adwjffbzfg9k.com.

Добавяне на IDN домейн в cPanel.
Добавяне на IDN домейн в cPanel.

Ако трябва да добавите IDN домейн в hosts файла, също трябва да използвате кодирания му вид.

За да може да достъпим сайта моятновсайт.com създаваме следния запис в hosts файла:

xx.yy.xx.yy xn--80adwjffbzfg9k.com

xx.yy.xx.yy заменете с IP адреса на Вашия хостинг сървър;

Обновена: 01.09.2023

Беше ли Ви полезна тази статия?

Вижте още