1. Начало
  2. Домейни
  3. IDN домейни
  4. Домейн имена на кирилица (IDN мултиезични домейни)

Домейн имена на кирилица (IDN мултиезични домейни)

IDN (Internationalized Domain Name) представляват домейн имена, които съдържат най-малко един символ, който не е изписан на латиница. Поддържа се и кирилица, което ги прави особено атрактивни за българските потребители.

Домейни позволяващи комбинация на кирилица и латиница

Пример за IDN домейни, комбиниращи кирилица и латиница:

Регистрация на IDN домейн

СуперХостинг.БГ поддържа регистрация на домейн имена комбиниращи кирилица и латиница със следните TLD: .com, .net.org и .bg.

Домейни изцяло на кирилица

Пример за IDN домейни, използващи изцяло кирилица:

Регистрация на IDN домейн

СуперХостинг.БГ поддържа регистрация на домейн имена изписани изцяло на кирилица със следните TLD: .ею, .сайт и .онлайн.

Важно: Посочените TLD домейни на кирилица (.ею, .сайт и .онлайн) позволяват използването само на кирилица за името на домейна. Комбинацията с латиница, например domain-name.ею, mysitename.сайт, website.онлайн не се поддържа.

Допълнителна информация за IDN домейните

Интернационалните домейн имена се обработват от DNS сървърите като се използват ASCII символи посредством Punycode транскрипция. DNS системата не поддържа работа със символи различни от латиница. Punycode транскрипцията представлява визуализиране на домейна чрез латински символи. Всеки един IDN домейн визуализиран на латиница започва с „xn--“. Имената изписани на кирилица се кодират до латиница (Punycode) в процеса на комуникация между браузъра на крайния потребител и DNS системата.

Например кода за домейна имена.бг е xn--80ajiqg.xn--90ae

Повечето браузъри автоматично показват името на домейна на кирилица, при което при изписване на домейн името в браузър или търсачка, крайният потребител използва името на кирилица. За да се достигне до кодовото наименование, е необходимо да е активирана допълнителна опция в уеб браузъра за визуализиране на „xn--“ кода или да се използва конвертор, какъвто може да бъде намерен на следния адрес: https://www.verisign.com/en_US/channel-resources/domain-registry-products/idn/idn-conversion-tool/index.xhtml

Обновена: 22.07.2020

Беше ли Ви полезна тази статия?

Вижте още