1. Начало
  2. WordPress
  3. Деактивиране и изтриване на WordPress плъгин

Деактивиране и изтриване на WordPress плъгин

Препоръчаме да изтривате плъгини, които не се ъпдейтват редовно от разработчиците си (поне веднъж на 6 месеца) и такива, които сте деактивирали и не възнамерявате да използвате отново. Вижте повече: 🔗 Необновените плъгини – риск за сигурността на сайта (и пречка за ускоряването му) | Blog

Деактивиране на WordPress плъгин

Ако искате временно да спрете функционалността на даден плъгин, можете да го деактивирате от менюто Plugins » Installed Plugins в административния панел на Вашия WordPress сайт.

Деактивирането на плъгин в WordPress означава, че функционалността му е деактивирана. Файловете, настройките и данните в базата данни се запазват. Винаги след това можете да активирате плъгина и всичко би трябвало да продължи да работи, както е било преди деактивирането.

Активните плъгини могат да бъдат изключени чрез кликване на линка Deactivate.

Деактивиране на WordPress плъгин.

Изтриване на WordPress плъгин

Изтриването на плъгин може да означава или че само файловете му са премахнати, или че цялостно е разчистено след него – файлове, настройки и данни в базата. Когато искате да премахнете някой плъгин, който не смятате да използвате никога повече, преди това проверете дали в настройките му има опция за цялостно почистване при деинсталация.

Натрупването на изоставени данни и таблици в базата данни може да доведе до забавена работа на сайта. Поради това е препоръчително, когато не мислите повече да използвате даден плъгин, да го премахнете изцяло от сайта, заедно с данните му в базата данни.

Има няколко начина, по които може да се премахне плъгин от WordPress.

Стандартно изтриване на плъгин

За да изтриете плъгин по стандартния начин, първо го деактивирайте и след това кликнете на Delete.

Изтриване на WordPress плъгин.

Това изтриване на плъгина не е гаранция, че данните му са премахнати изцяло от сайта.

Цялостно изтриване на плъгин

Изтриването на плъгин от WordPress не винаги означава, че данните му ще бъдат почистени от базата данни.

Някои плъгини предоставят възможност да изберете дали всички данни да се премахнат, включително и тези в базата данни, при деинсталация.

Преди да изтриете даден плъгин, проверете дали в настройките му има опция за цялостно почистване при премахване.

Някои плъгини имат опция за изтриване директно през настройките им.

Опция за цялостно премахване на Google Reviews Widget.
Опция за изтриване и цялостно премахване на плъгина Google Reviews Widget.

Други плъгини предоставят опция, която можете да активирате. След това при изтриване на плъгина по стандартния начин, всички данни ще бъдат почистени от базата данни.

Опция за цялостно почистване при изтриване на Schema & Structured Data For WP.
Опция за цялостно почистване при изтриване на Schema & Structured Data For WP.

Ако плъгинът не предоставя опция за цялостно почистване на данните си, проверете в помощната му документация за информация – дали използва допълнителни таблици в базата и как точно можете да го премахнете цялостно от сайта.

Друг вариант е да използвате допълнителен плъгин за почистване на базата данни, след като плъгинът не може да се премахне цялостно. Например с плъгина WP-Optimize можете да видите информация за всички таблици в базата – на кой плъгин са и дали са активни таблици.

Почистването на базата данни е важна оптимизация, с която можете да ускорите зареждането на сайта, вижте още: 🔗 Оптимизиране на базата данни на WordPress | Blog

Обновена: 06.08.2021

Беше ли Ви полезна тази статия?

Вижте още