Error establishing a database connection

Съобщенията за липса на връзка с базата данни са различни в зависимост от използвания CMS за сайта.

При WordPress съобщението е:

Error establishing a database connection

При Joomla е:

Database Error: Unable to connect to the database:Could not connect to MySQL

Най-често срещаните причини за появата им са:

1. Некоректни данни за връзка към базата данни

Без значение как е изграден вашият сайт – чрез използване на готов CMS или специално разработен за вас, ако ползвате база данни, за да работи сайтът, е необходимо да се въведат правилните данни за връзка с базата данни. Това са: host, име на базата данни, потребител към нея и парола за този потребител.

През контролния панел cPanel на хостинг акаунта може лесно да се провери името на базата данни, потребителят за базата данни и дали този потребител има зададени права за ползване на тази база данни. Тъй като паролите не могат да бъдат видени, ако не сте сигурни за паролата, може да изтриете потребителя, да го създадете отново и да му дадете права за работа с базата данни.

След това е добре да се проверят конфигурационните файлове на сайта дали данните за връзка към базата данни в тях са коректните.

Ползване на потребителското име за cPanel за връзка към базата данни

При създаването на хостинг акаунт се създават потребител за достъп до контролния панел cPanel и потребител за достъп до MySQL. Двата потребителя се създават с едно и също име и парола. По този начин след като влезете в контролния панел можете да достъпите и phpMyAdmin без допълнителна ауторизация.

В случай, че промените паролата за достъп до cPanel, за да работи коректно сайтът, е необходимо да се промени паролата и в конфигурацията за връзка към базата данни.

В последните версии на контролния панел се предлага възможност да се промени само паролата за достъп за контролния панел, без да се променя паролата за MySQL потребителя. Ако промените паролата само за достъп до cPanel, а не бъде променена паролата за MySQL потребителя, не е нужно да актуализирате данните за достъп до базата данни в конфигурацията на сайта. Но при достъпване до phpMyAdmin ще се изисква въвеждането на потребителско име и парола.

2. Достигнат максимален брой паралелни връзки към MySQL

При достигане на максималния брой паралелни връзки за MySQL потребител обикновено се визуализира съобщение User cpanelname_mysqluser already has more than ‘max_user_connections’ active connections in ….

Възможно е обаче да се показва и Unable to connect to the database, в зависимост от това как е изграден конкретния сайт.

Информация за най-често срещаните причини за запълване на паралелните връзки към базата данни може да намерите тук:

Максимален брой паралелни връзки за MySQL потребител >>

Обновена: 18.03.2022

Беше ли Ви полезна тази статия?

Вижте още