Инсталиране на WordPress плъгини

Какво е WordPress плъгин?

WordPress плъгинът е софтуерна програма, съвместима с ядрото на WordPress, написана в съответствие с установените стандарти, която разширява съществуваща и добавя нова функционалност.

Ядрото на WordPress е проектирано да работи бързо, с оптимизиран код и да предлага максимална гъвкавост, която позволява на потребителите чрез плъгини да добавят персонализирани функции и настройки за специфичните нужди на сайта.

Плъгините са най-лесният и бърз начин за добавяне на нова функционалност към Вашия WordPress сайт, да подобрите неговия вид, да го персонализирате и дори да оптимизирате неговото съдържание за получаване на по-високо класиране от търсещите машини.

Официалното хранилище за плъгини на WordPress е достъпно на URL https://wordpress.org/plugins/ и към момента съдържа около 58 хил. плъгина.

Всяка стандартна инсталация на WordPress съдържа два плъгина:

  • Akismet – антиспам плъгин за коментари;
  • Hello Dolly – това е първият WordPress плъгин и днес той има само символично значение. Когато сме логнати в администрацията, в горния десен ъгъл на екрана ще се зареждат на случаен принцип части от текста на едноименната песен на Луис Армстронг.

Безплатни и платени плъгини

Всички плъгини в официалното хранилище са безплатни, но голяма част от тях предоставят срещу заплащане Pro или Premium версии с разширени функции, които може да се закупят от сайта на разработчиците.

Какво трябва да имате предвид, когато инсталирате плъгин в WordPress?

Много често плъгините не са съвместими с други плъгини или си пречат с активната WordPress тема. Едновременното активиране на плъгини с близка или препокриваща се функционалност е много вероятно да доведе до конфликт в работата поне на единия плъгин, както и да причини генериране на грешка, спиране на функционалност, дори спиране работата на сайта.

Пример за такъв конфликт са случаите, в които плъгин създава собствен запис в .htaccess файла, който запис обаче пречи на нормалната работа на друг плъгин.

Също така трябва да имате предвид, че една тема може да е в конфликт с определен плъгин, ако например плъгинът създава елементи със собствена структура, която може да е в конфликт с настройките на .css файл в темата и по този начин да повреди дизайна (оттам и определена функционалност) на сайта.

Начини за инсталиране на плъгини

WordPress плъгините може да се инсталират по четири начина – в статията ще разгледаме всеки от тях:

  1. Автоматично инсталиране – всеки плъгин от официалното хранилище може да бъде инсталиран чрез вградения плъгин инсталатор (Разширения » Добавяне на още);
  2. Качване през администрацията – може лесно да добавим нов плъгин, като качим ZIP архив на плъгина от нашия локален компютър (Разширения » Добавяне на още – Качване);
  3. Ръчно инсталиране – може да използваме система за трансфер на файлове (SFTP, FTP, cPanel файл мениджър), с която да качим плъгина ръчно в директорията на сайта.

В примерите ще инсталираме плъгина Hello Dolly по всеки от описаните начини.

1. Автоматично инсталиране на WordPress плъгин

Логваме се в администрацията на WordPress и в менюто кликаме Plugins » Add New.

Въвеждаме името на плъгина в полето за търсене и между резултатите откриваме панела на плъгина, който желаем да инсталираме.

Кликаме бутона Install Now за да инсталираме плъгина.

Инсталиране на плъгин в WordPress

След това кликаме същия бутон, чиито етикет вече е Activate, за да активираме плъгина.

активиране на плъгина

Плъгинът е успешно инсталиран и системата го записва в таблицата с инсталираните плъгини.

плъгинът е в списъка с плъгини

За да деактивираме плъгина кликаме линка Deactivate.

За да изтрием плъгин (само след като е деактивиран) кликаме линка Delete и потвърждаваме изтриването в допълнителния прозорец с ОК.

2. Качване (upload) на WordPress плъгин през wp-admin

Можете да използвате тази опция, в случай че сте свалили локално на вашия компютър разширение от сайта на WordPress или друг специализиран сайт.

Можем да изтеглим плъгин от официалното хранилище на WordPress като ZIP файл. Или ако сме закупили плъгин и разполагаме с инсталационния му пакет.

страницата WordPress плъгина и бутон за сваляне Download
архивния файл на плъгина

Трябва ръчно да го качим и инсталираме през Plugins панела в администрацията по следния начин.

Кликаме Plugins » Add New, след това кликаме бутона Upload Plugin в горната част на екрана.

качване на архивния файл в сайта

Кликаме бутона Browse… и избираме ZIP файла от локалната файлова система.

Кликаме бутона Install Now:

Когато инсталацията приключи, ще видим съобщение ‘Plugin installed successfully’.

инсталиране на плъгина от архивния файл

Кликаме бутона Activate Plugin за да активираме плъгина.

3. Ръчно инсталиране на WordPress плъгин

Логваме се в нашия cPanel и през файловия мениджър навигираме до директорията за плъгините в структурата на нашия WordPress сайт /wp-content/plugins/. Кликаме линка Upload и избираме архива на плъгина.

качване на архивния файл през файловия мениджър в cpanel

Кликаме с десния бутон върху архива и от менюто избираме Extract.

разархивиране на архивния файл в директорията plugins
новата директория, която се появява след разархивиране

Потвърждаваме разархивирането като кликаме Extract Files и затваряме следващия прозорец с Close. Появява се директория с името на плъгина.

В администрацията на WordPress кликаме Plugins » Installed Plugins и кликаме линка Activate в таблицата под името на плъгина.

Обновена: 06.04.2022

Беше ли Ви полезна тази статия?

Вижте още