1. Начало
  2. WordPress
  3. Инсталация и активация на плъгин в WordPress

Инсталация и активация на плъгин в WordPress

Към WordPress може да се инсталират готови плъгини (разширения), които предоставят допълнителни възможности и подобряват функционалността на системата. Съществува богат набор от разработени плъгини, както свободно разпространявани, така и с изработка срещу заплащане. Такива могат да бъдат намерени на официалния сайт на системата или на други сайтове, специализирани в изработката на плъгини.

Меню Разширения в WordPress

Каталогът с плъгини можете да намерите на:
https://wordpress.org/plugins.

Инсталацията на плъгин се осъществява в няколко стъпки, които се изпълняват в административния панел на системата:
http://mysupersite.com/wp-admin

заместете mysupersite.com с името на вашия домейн

Изберете от менюто "Разширения" -> "Инсталирани".

Инсталиране на плъгин в WordPress

Тук ще намерите текущите разширения, които са инсталирани, с кратко описание на техните функционалности.

Можете да ги подредите по Всички, Включени или Изключени плъгини.

За всяко включено разширение е наличен бутон "Изключване" и "Редактиране", а за останалите съответно е активна опцията "Включване" и "Изтриване".

За да добавите нов плъгин, изберете "Разширения" -> "Добавяне на още".

Инсталация на разширение в WordPress

Качване на разширение - Можете да използвате тази опция, в случай че сте свалили локално на вашия компютър разширение от сайта на WordPress или друг специализиран сайт. Изберете бутон "Избор на файл" и посочете .zip архива разположен на вашия компютър, след което натиснете "Инсталиране" и изчакайте докато приключи автоматичната инсталация. За да включите вече инсталираното от вас разширение, е необходимо да изберете "Включване".

Избрани; Популярни; Препоръчани; Любими - Можете да разгледате готови колекции с безплатни разширения, подредени по определен критерий. За всяко от разширения има възможност за "Още информация" или "Инсталиране".

(1) Търсене на разширения - В това поле въведете дума, по която ще се извърши търсене в базата с плъгини на WordPress и натиснете клавиша на клавиатурата Enter. Обикновено разширенията са наименувани на английски език, поради което при търсене по ключова дума на кирилица най-често не са налични резултати.

(2) Инсталиране - От списъка с резултати можете да прегледате плъгините, като обърнете внимание на информацията за тях - рейтинг, активни инсталации, последно обновяване и съвместимост с версията на вашия WordPress. След като изберете даден плъгин, кликвате на Инсталиране, за да го инсталирате.

Обновена: 01.08.2011

Беше ли Ви полезна тази статия?

Вижте още