1. Начало
  2. WordPress
  3. Инсталация и активация на плъгин в WordPress

Инсталация и активация на плъгин в WordPress

Към WordPress може да се инсталират готови плъгини (разширения), които предоставят допълнителни възможности и подобряват функционалността на системата.

Съществува богата колекция от разработени плъгини, както свободно разпространявани, така и с изработка срещу заплащане. Такива могат да бъдат намерени на официалния сайт на системата или на други сайтове, специализирани в изработката на плъгини.

Меню Разширения в WordPress
Меню Разширения в WordPress.

Каталогът с плъгини можете да намерите на:
https://wordpress.org/plugins.

Инсталацията на плъгин се осъществява в няколко стъпки, които се изпълняват в административния панел на системата:

https://mysupersite.com/wp-admin

заместете mysupersite.com с името на вашия домейн;

Изберете от менюто „Разширения“ » „Инсталирани„.

Тук ще намерите текущите разширения, които са инсталирани, с кратко описание на техните функционалности.

Можете да ги подредите по Всички, Включени или Изключени плъгини.

За всяко включено разширение е наличен бутон „Изключване“ и „Редактиране„, а за останалите съответно е активна опцията „Включване“ и „Изтриване„.

Инсталиране на плъгин в WordPress
Инсталиране на плъгин в WordPress.

За да добавите нов плъгин, изберете „Разширения“ » „Добавяне на още„.

Качване на разширение – Можете да използвате тази опция, в случай че сте свалили локално на вашия компютър разширение от сайта на WordPress или друг специализиран сайт. Изберете бутон „Избор на файл“ и посочете .zip архива, разположен на вашия компютър, след което натиснете „Инсталиране“ и изчакайте докато приключи автоматичната инсталация. За да включите вече инсталираното от вас разширение, изберете „Включване„.

Избрани; Популярни; Препоръчани; Любими – Можете да разгледате готови колекции с безплатни разширения, подредени по определен критерий. За всяко от разширенията има възможност за „Още информация“ или „Инсталиране„.

Инсталация на разширение в WordPress
Инсталация на разширение в WordPress.

(1) Търсене на разширения – В това поле въведете дума, по която ще се извърши търсене в базата с плъгини на WordPress и натиснете клавиша на клавиатурата Enter. Обикновено разширенията са наименувани на английски език, поради което при търсене по ключова дума на кирилица най-често не са налични резултати.

(2) Инсталиране – От списъка с резултати можете да прегледате плъгините, като обърнете внимание на информацията за тях – рейтинг, активни инсталации, последно обновяване и съвместимост с версията на вашия WordPress. След като изберете даден плъгин, кликвате на Инсталиране, за да го инсталирате.

Обновена: 12.05.2020

Беше ли Ви полезна тази статия?

Вижте още