1. Начало
  2. WordPress
  3. Администриране и грижа за WordPress сайта
  4. Работно копие на сайта – Staging (Softaculous)

Работно копие на сайта – Staging (Softaculous)

В Softaculous се предлага една много удобна функционалност – Staging, чрез която можете много бързо и автоматично да създадете работно копие на сайта си, само с няколко клика на мишката. Още по-удобна е опцията Push to Live, с която след това можете да приложите извършените промени от работното копие върху реалния сайт.

Тестовият WordPress сайт е копие на реалния сайт, в което можете на воля да експериментирате с нови неща – нови теми, плъгини, настройки, обновления и др.).

Кога е нужно да се създаде работно копие на сайта?

Когато искате да приложите сериозно обновление на сайта, например ъпдейт до основна версия на WordPress, Joomla!, Drupal или друга система, силно препоръчително е да го направите първо на работно копие на сайта. Работното копие се нарича още staging среда.

Работното копие е точно копие на реалния сайт, с копирани файлове и база данни. Върху копието на сайта можете спокойно да извършвате тестове, да инсталирате плъгини и теми, да правите промени в настройките, без това да засегне реалния сайт. След като завършите работата с работното копие, можете да прехвърлите промените към реалния сайт.

При създаване на копието автоматично се копират файловете на реалния сайт в отделна директория, а съдържанието на базата данни се копира в нова база данни. Автоматично за копието се настройва да използва различен адрес за сайта. Така имате два абсолютно еднакви сайта, но с различни адреси.

Бележка: През Softaculous можете да създадете работно копие на почти всяка известна система за управление на съдържанието – WordPress, Joomla!, Drupal, PrestaShop, OpenCart, Magento и много други. Пълен списък на поддържаните системи (и версии) ще намерите тук.

Създаване на работно копие на сайта

За да създадете работно копие на сайта, влезте в cPanel.

All Installations / Всички инсталации

Отворете Softaculous и заредете списъка с инсталирани системи от иконата All Installations / Всички инсталации.

В случай че сайтът не е в списъка, първо трябва да го импортирате в Softaculous. За да добавите система, която не е инсталирана през Softaculous, изберете типа й от менюто вляво, след това кликнете върху името на системата и след това на бутона Import вдясно.

Списък с инсталираните приложения.
Списък с инсталираните приложения.

Ще се зареди списък с всички инсталирани приложения.

За да създадете работно копие на сайта – кликнете на иконата Create Staging.

Настройки за работното копие

Live Installation URL: Това е адресът на реалния сайт.

Настройки

Choose Protocol: Изберете протокол – ако за домейна има инсталиран SSL сертификат, изберете https:// (https://www.).

Choose Domain: Изберете домейн. Не е задължително домейнът да е същият като този на реалния сайт, можете да изберете предварително създаден поддомейн (например dev.mysupersite.com).

In Directory: Ако няма да използвате поддомейн, може да посочите поддиректория, в която ще се копира сайта.

Бележка: Препоръчително е директорията за работното копие да е извън директорията на реалния сайт. Например може да използвате поддомейн, който е с директория над/извън директорията на реалния сайт. Когато използвате поддиректория, тя може да се повлияе например от правилата в .htaccess файла на реалния сайт.

Database Name: Това е името на базата данни, промяна не е необходима.

След като сте готови с настройките, кликнете на Create Staging.

Ще получите съобщение за успешно създадено работно копие на сайта.

Ще получите съобщение за успешно създадено работно копие на сайта.

Важно: При създаване на работното копие се копират единствено системните директории на дадената система. Например за WordPress ще се копират всички негови директории и файлове, намиращи се в основната директория на сайта като wp-content и останалите. Но ако в основната директория на сайта сте създали допълнителна директория, от която например зареждате изображения, която не е част от WordPress, тя няма да се копира. В такива случаи ще е нужно да копирате директорията ръчно.

Важно: При създаване на работното копие, както и след това при качване на промените в реалния сайт, не се редактират автоматично ръчно поставени в кода на сайта стрингове, съдържащи уеб адреса на сайта. Например ако сте задали в някой файл кода: ‘href=“https://mysupersite.com/mydir/mystyle.css“‘, при създаване на работното копие, адресът „mysupersite.com“ няма да се промени на адреса на копието например „dev.mysupersite.com„.

Вече можете да започнете работа по копието, като използвате същите данни за достъп до административния панел на реалния сайт. Всичко в работното копие е едно към едно с реалния сайт – освен уеб адреса и някои системни настройки (името на базата данни, потребителя за нея).

Бележка: .htaccess файлът от реалния сайт също е копиран в тестовото копие. Проверете дали в него няма излишни или некоректни правила, които може да предизвикат проблем със зареждането на копието.

Докато работите по копието, можете да го скриете от случайни посетители по един от следните начини:

Качване на промените в реалния сайт

Важно е да завършите промените по копието, преди да ги прехвърлите към реалния сайт, тъй като както изглежда копието, така ще изглежда и реалният сайт след това.

Качване на промените в реалния сайт

Важно: Препоръчително е да направите бекъп на сайта, преди да приложите върху него промените от работното копие. Бекъп можете да направите през Backup Manager by SuperHosting.

Когато сте готови с промените в копието, за да ги прехвърлите в реалния сайт, използвайте опцията Push to Live. Можете да я откриете в списъка с инсталирани приложения в Softaculous.

Настройки за качване на промените

За качване на промените има два варианта Default Options или Customize.

Default Options

Това са настройките по подразбиране. Когато сте избрали Default Options всички файлове на реалния сайт ще бъдат подменени с тези от работното копие. Също така цялото съдържание в базата данни на реалния сайт ще бъде премахнато и на негово място ще бъде импортирано съдържанието от базата на работното копие.

Стартиране на качването

Customize

Можете да направите потребителска настройка за качването на промените.

потребителска настройка за качването на промените
  • Overwrite Files/Folders: Изберете дали файловете/директориите на реалния сайт да бъдат презаписани с тези от работното копие.
  • Push Full Database: Когато тази опция е активирана, съдържанието на базата данни на реалния сайт ще бъде изцяло подменено с това от базата на работното копие.
  • Choose Database Changes: От тук можете да изберете какво точно да бъде прехвърлено към базата данни на реалния сайт. Можете да изберете дали да се качат промените в структурата (Database Structure Changes) и/или таблиците (Data Changes in Tables) на базата данни.
Push to Live

След като сте избрали настройките, за да качите промените, кликнете Push to Live.

След като промените са прехвърлени в реалния сайт, ще получите потвърдително съобщение.

промените са прехвърлени в реалния сайт

Работното копие остава съществуващо в хостинг акаунта. Можете или да продължите да извършвате промени по него или да го премахнете, като използвате опцията за изтриване през Softaculous.

Обновена: 28.09.2022

Беше ли Ви полезна тази статия?

Вижте още