1. Начало
  2. WordPress
  3. Връзки в WordPress (за версии преди 3.5)

Връзки в WordPress (за версии преди 3.5)

Внимание: Описаната по-долу страница с настройки (Връзки/Links) е налична в по-старите версии на WordPress, версиите преди 3.5.
Бележка: Можете да добавите подобна функционалност във вашия WordPress, чрез инсталиране на допълнителен плъгин като Link Manager, Simple Links, Clink - WordPress Link Manager и др.

През меню "Връзки" в WordPress, можете да добавяте връзки (линкове) към други сайтове. От този панел има възможност за добавяне, редактиране и премахване на връзки и категории с връзки.

Връзки в WordPress

Добавяне на нова връзка

Нова връзка в WordPress

За да добавите връзка е необходимо да изберете "Връзки" -> "Нова", след което ще се отвори прозорец, където да се попълни информация в следните полета:

Име - името на връзката, което ще се показва в сайта. Това поле, както и полетата "Адрес" и "Категории" са задължителни, докато другите полета са опционални и не е задължително да се попълват.

Попълване на адрес при нова връзка

Адрес - интернет адреса, към който ще сочи връзката.

Задължително трябва да се добави http:// в началото, например http://wordpress.org

Описание на връзката

Описание - кратък описателен текст, който ще се показва, когато някой потребител мине с мишката върху връзката.

Също така, този текст може да се визуализира и в сайта, след името на връзката, ако това е указано допълнително и темата на сайта го позволява.

Категория на връзкатаКатегории - избира се категорията, към която ще принадлежи връзката. Можете да изберете от Най-често използваните категории.

Има възможност да се избират и повече от една категории, както и да се добави нова (+ Нова категория).

Цел на връзката

Target (HTML атрибут) - изберете дали връзката да се отваря в нов прозорец или таб на браузъра (_blank), или в същия прозорец (_top, _none).

XFNОтношение към човека, чиято е страницата (XFN) - може да се укажат отношенията с автора/собственика на сайта, към който сочи линка. WordPress дава възможност указването да стане посредством XFN (XHTML Friends Network) тагове, които се добавят в rel="" атрибута на линка, в зависимост от опциите, които сте избрали в тази секция. Повече информация за XFN можете да намерите на адрес http://gmpg.org/xfn.

Допълнителни настройки на връзкатаАдрес на изображение - може да се укаже пътя към изображение, което да е асоциирано с линка, като е препоръчително изображението да не е с много голям размер, например 16x16 пиксела.

Адрес на RSS хранилка - ако сайтът, към който сочи линка, предлага RSS feed, тук може да се въведе RSS feed адреса. Дали тази функционалност се поддържа зависи и от активната тема.

Бележки - може да се въведе кратка бележка, която е за вътрешна информация и не се визуализира в сайта.

Оценка - може да се избере рейтинг на линка. Това позволява линковете да се подреждат по този критерий, като това зависи от версията на WordPress и от активната тема.

От панела "Връзки" можете да редактирате съществуващите вече връзки (като кликнете на съответното име). Ще се зареди прозорец, където е достъпна за редакция същата информация, която е налична и при добавяне на нова връзка.

Добавяне/редактиране на категориите за връзки

От "Връзки" -> "Категории за връзки" можете да редактирате съществуващите категории, към които са асоциирани линковете, както и да добавяте нови.

Категории за връзки

Обновена: 05.08.2011

Беше ли Ви полезна тази статия?

Вижте още