Drupal – Инсталация

За инсталацията на Drupal (v.7.x), първо е необходимо да свалите инсталационните файлове на системата. Това може да направите от официалния сайт на следния адрес: https://drupal.org/download

Изтеглете локално на вашия компютър системата и разархивирайте файловете от изтегления пакет на Drupal. След като разархивирате файловете на вашия компютър е необходимо те да бъдат качени в хостинг акаунта. Това може да направите бързо и лесно чрез FTP клиент. След като файловете са разположени в хостинг акаунта, ще е необходимо да създадете база данни и да асоциирате потребител, който да бъде с пълни права върху тази база данни.

Необходимо е да запишете и/или да запомните паролата, която ще зададете за потребителя, който е асоцииран към създадената от вас база данни, тъй като ще ви е необходима при инсталацията.

При изпълнение на описаните по-горе стъпки, би следвало да сте разположили инсталационните файлове за система Drupal в хостинг акаунта и да сте създали MySQL база данни с потребител за нея.

Вече можете да преминете към самата инсталация на системата. Необходимо е да изпишете в уеб браузъра името на вашия домейн. Ако сте поставили файловете на системата в поддиректория, то трябва да допишете и нея, например: my-domain/drupal. При изписване на домейна ви в браузъра, ще се зареди началната инсталационна страница на системата Drupal:

Начало на инсталацията на Drupal
Начало на инсталацията на Drupal

За да инсталирате Drupal на български език е необходимо преди инсталацията да:
– свалите файла с превода от сайта https://localize.drupal.org/download или https://localize.drupal.org/translate/languages/bg;
– качите файла .po в директория /profiles/standard/translations в хостинг акаунта;
– стартирате инсталацията на Drupal, като заредите адреса http://mysitename.com/install.php, където mysitename.com е името на вашия домейн.

След като е качен файла с превода, може да се започне инсталацията наново, като този път на втора стъпка „Choose language“ ще има опция за българския превод:

Избор на език за системата
Избор на език за системата

На следващата стъпка „Провери изискванията“ се извършва автоматична проверка на изискванията за системата, след което се преминава към стъпка „Настрой база данни„:

Въвеждане на данни за връзка с базата данни
Въвеждане на данни за връзка с базата данни

Изберете вида на базата данни (1) като можете да оставите автоматично избраното, въведете името на базата данни (2), потребителя за базата данни (3) и неговата парола (4). За хост на базата трябва да е: localhost (5). Останалите полета не са задължителни и може да не попълвате нищо.

След като натиснете бутона „Запиши и продължи“ системата ще извърши инсталация на основните си компоненти и след като приключи ще преминете на стъпка „Конфигурирай сайт„:

Име и имейл адрес за сайта
Име и имейл адрес за сайта

Въведете име на сайта и имейл адрес, който ще се ползва за изпращане на мейли от системата на вашия сайт.

Въвеждане на данни за административен акаунт
Въвеждане на данни за административен акаунт

Въведете данни за административния потребител за вашия сайт – потребителско име, имейл адрес и парола.

Настройки на сървър, избор на държава и часова зона
Настройки на сървър, избор на държава и часова зона
Настройка за проверка за налични обновления
Настройка за проверка за налични обновления

След като изберете желаните опции за уведомяване при налични обновления и сте попълнили необходимата информация може да продължите с бутона „Запиши и продължи„.

Това е последната стъпка от инсталацията на системата Drupal, ще се получи съобщението:

Успешна инсталация на Drupal
Успешна инсталация на Drupal

При кликване на „Visit your new site“ ще бъдете прехвърлени директно в административния панел на системата:

Достъп до административния панел на Drupal
Достъп до административния панел на Drupal
Обновена: 02.04.2022

Беше ли Ви полезна тази статия?

Вижте още