Преместване на сайт от Blogger или wordpress.com

Преместване на сайт от Blogger

Съдържанието на вече разработен сайт в системата на Google Blogger (blogspot) може да бъде прехвърлено бързо и лесно в самостоятелен хостинг акаунт. За целта е необходимо в хостинг акаунта да има предварително инсталиран WordPress.

Възможно е прехвърляне само на съдържанието на разработения блог. Използваните до момента шаблони/дизайни в системата на Blogger за съжаление няма възможност да бъдат прехвърлени.

След прехвърляне на съдържанието в новоинсталирания WordPress ще можете да инсталирате допълнителни темплейти и плъгини, да активирате джаджи и други.

След като бъде инсталиран WordPress в хостинг акаунта, прехвърлянето се извършва в следните две стъпки:

1. Инсталиране на плъгин към WordPress за импортиране на съдържанието от Blogger.

Blogger импортер

След като се логнете в административния панел на системата, от лявото меню изберете Tools (Разни) -> Import (Импорт) и ще видите списък с няколко опции за прехвърляне на съдържание. В конкретния случай изберете „Blogger„. Кликнете на бутона „Инсталиране“ и изберете „Включване на разширението и пускане на импортера“. Ще се визуализира бутон „Authorize“, който е необходимо да изберете и да се логнете във вашия акаунт в Google.

2. Разрешение за изтегляне на съдържанието от Blogger

След вход в съществуващ акаунт в системата на Google, асоцииран с разработения блог, е необходимо да се даде разрешение за изтегляне на съдържанието.

Това можете да направите като изберете бутон „Grant Access„. Ще се визуализират един или повече блогове, които сте създали в Blogger, срещу всеки от тях е наличен бутон „Import„. Изберете „Import“  за този блог, чието съдържание желаете да прехвърлите.

След успешно импортиране на съдържанието можете да изберете и инсталирате подходящ WordPress темплейт.

Бележка: В случай че не успеете да прехвърлите съдържанието на сайта с Blogger импортер, може да опитате с този плъгин – Blogger Importer Extended.

Преместване на сайт от wordpress.com

Ако вашият сайт се намира на платформата wordpress.com (example.wordpress.com) можете да прехвърлите съдържанието му с експорт и след това импорт през плъгина WordPress Importer.

Първо инсталирайте WordPress в хостинг акаунта.

1. Експорт на съдържанието на сайта от wordpress.com.

При експортиране на съдържанието се копират статиите, коментарите и изображенията, без темите и плъгините към сайта.

След като се логнете в администрацията на сайта в wordpress.com, кликнете на меню Tools -> Export, изберете Start Export, маркирайте опция All content и завършете с Download Export File. Файлът, който ще свалите ще е с разширение .xml.

2. Импорт на съдържанието (file.xml) в WordPress инсталацията в хостинг акаунта.

След като разполагате с експортния файл достъпете администрацията на WordPress сайта, който е инсталиран в хостинг акаунта.

От менюто достъпете Tools (Разни) -> Import (Импорт) и кликнете на WordPress. В отворилия се прозорец инсталирайте и активирайте WordPress Importer. След това кликнете на Избор на файл, изберете експортния .xml файл и кликнете на бутона Качване и импортиране от файл.

След успешно импортиране на съдържанието можете да изберете и инсталирате подходящ WordPress темплейт.

Обновена: 06.04.2022

Беше ли Ви полезна тази статия?

Вижте още