1. Начало
  2. Домейни
  3. Какво се случва след като периодът на домейна изтече?

Какво се случва след като периодът на домейна изтече?

Какво e „redemption (RGP)“ период?

Когато периодът на регистрация на даден домейн изтече, домейнът не се изтрива веднага от базата данни на неговия Регистратор.

Преди домейн от вида .com, .net, .org, .info, .biz (без .eu, .bg) да бъде изтрит и пуснат отново за свободна регистрация, Регистраторът предоставя два гратисни периода. През тези два периода клиентът все още може да поднови периода и да си възвърне домейн името.

1. Периодът на регистрация на домейна изтича

Първи гратисен период (продължава 29 дни)

Например ако домейн my-website.com е регистриран на 1 Март 2022 г., за период една година, то периодът на регистрация изтича на 1 Март 2023 г.

Ако домейнът не бъде подновен, от този ден (1 Март 2023 г.), започва да тече първият гратисен период в очакване на стандартно подновяване.

Първият период на очакване да се извърши подновяване продължава 29 дни.

Цената за подновяване през този период остава непроменена.

Регистраторът „паркира“ домейна на свой сървър и при достъпването му се зареждат рекламни страници.

Неприятното в този случай е, че след изтичането на домейна, при достъпването му в уеб браузъра, в повечето случаи се зареждат конкурентни реклами. Те се определят в зависимост от тематиката на домейна (сайта). Тези реклами и липсата на стандартно съдържание са основната причина домейнът и асоциирания с него уеб сайт, да изпадне от резултатите (класациите) на търсещите машини. Понякога това може да стане и само два дни, след като домейнът е изтекъл.

2. Първият гратисен период за подновяване изтича

Втори гратисен период

Този период е познат като „RGP“ (Redemption Grace Period) или само „Redemption“

За домейна my-website.com, от примера по-горе, този период ще започне на 1 Април 2023 г. (29 дни след изтичане на първия гратисен период).

Вторият период (Redemption) може да продължи различен период от време, като това зависи от Регистратора.

През този период Регистратора не пази домейна само за регистранта и има право да го продаде на търг или по друг начин.

• Подновяването на домейна все още е възможно, но цената за подновяване, определена от Регистратора, е различна от стандартната.

В този период домейна все още може да се поднови, но за целта се заплаща допълнителна (наказателна) такса. Актуалните цени за възстановяване на изтекъл домейн в Redemption период можете да видите най-долу на страницата Домейни.

Понякога таксата определена от Регистратора може да се приеме за доста завишена и да предизвика усещане за несправедливост. Но всъщност, Регистраторът не е длъжен да пази домейна, дори и един ден след като е изтекъл. Може да го освободи за нова регистрация още на следващия ден, или пък да го задържи за себе си. Подновяването на домейн в Redemption период е последния шанс, предоставен от Регистратора, за възвръщането на домейна.

Някои клиенти предпочитат да изчакат домейна да се освободи отново, независимо от това колко ще продължи периода на Redemption.

3. Redemption периодът свършва и домейн името не може да се поднови

На теория периодът, от датата на изтичане на домейна до датата на неговото повторно освобождаване, продължава около четири месеца.

Съществуват обаче редица случаи, когато този период се удължава допълнително с още няколко месеца. Това се дължи на спекулация от страна на някои Регистратори, които имат правото да задържат домейна неограничен период от време. През това време при достъпването му в уеб браузър се зареждат реклами. Също така в този период Регистраторът може да получи оферта за продажба на домейна на по-висока (premium) цена. Периодът обикновено е толкова по-дълъг, колкото по-популярен е бил домейна (уеб сайта) преди да изтече.


Когато наистина държите на домейн името, подновете го още преди изтичането му, или в най-лошия случай, не по-късно от 29 дни, след като е изтекъл периода на регистрация.

Вижте още: По-дълъг период на регистрация (подновяване) на домейн – по-добри резултати при търсене | Help

Обновена: 05.09.2022

Беше ли Ви полезна тази статия?

Вижте още