1. Начало
 2. Уеб сайт
 3. Какво е онлайн магазин? Как да си направим онлайн магазин?

Какво е онлайн магазин? Как да си направим онлайн магазин?

Онлайн магазинът (наричан още интернет или електронен магазин) е софтуер (програма, платформа), която работи на сървър в интернет. Платформата позволява на търговеца да представи стоките и услугите си в интернет, а на клиентите – да изберат желаната стока и да извършат заплащане по някой от предвидените начини.

Продажбата на стоки през онлайн магазин е най-близкия до традиционната търговия вид електронен бизнес. Практически всеки търговец на дребно или едро, както и всеки производител може да „изнесе“ част от бизнеса си в интернет като започне да осъществява продажби онлайн.

Разбира се, за да имате онлайн магазин не е задължително непременно да имате и реален – можете да развивате търговия изцяло базирана в интернет.

Обикновено платформата ви позволява да качвате в интернет магазина си графични изображения на вашите стоки, описания на стоковите характеристики, информация за цените и т.н., т.е. да изградите ваш собствен стоков онлайн каталог.

Платформата също трябва да предоставя електронна „количка“ или „кошница“, в която се натрупват избраните от клиента стоки и автоматично се изчислява общата им цена. След като клиентът избере за покупка дадена стока или стоки, платформата ви уведомява за направената заявка. Вашето задължение е да експедирате стоката на посочения от клиента адрес, като използвате услугите на пощите, на някоя куриерска фирма или като създадете ваш собствен отдел за куриерски услуги.

Заплащането в онлайн магазина може да се осъществява по различни начини – чрез банкови преводи, пощенски записи, чекове, на място при доставката или през някоя от международните системи за разплащане като например 2CheckOut, PayPal, AuthorizeNet, SECPay, iPayment, PSiGate и др.

Ако желаете да ползвате българската система за електронни разплащания ePay.bg е необходимо да се регистрирате в www.epay.bg като търговец. ePay.bg е услуга на Datamax.bg – пълна информация по интересуващите ви въпроси може да намерите на адрес www.epay.bg.

Какви са предимствата на онлайн магазина?

Онлайн магазинът има множество предимства пред традиционния магазин:

 1. Онлайн магазинът е отворен непрекъснато – 24 часа в денонощието, 7 дни в седмицата, без да ангажира цялото ви време и внимание. Вие можете да получавате заявки и плащания от клиенти дори докато спите.
 2. Отпада нуждата от разходи по наем за помещение на магазина, за скъпо струващи витрини и стелажи, за многоброен обслужващ персонал.
 3. Отпада нуждата от поддържане на голяма складова наличност. Вие можете да закупите дадена стока от производител или от склад на едро в момента в който получите заявка от клиент за нея.
 4. Отпада пространственото ограничение и се разширява кръга от потенциалните купувачи, тъй като чрез уеб сайта фирмата излиза на глобалния електронен пазар. Покупки през даден електронен магазин могат да се осъществяват от клиенти от всяка точка на земното кълбо.
 5. Клиентите могат на спокойствие да разгледат вашия каталог и да получат информация за всички ваши продукти и цени, от която и да е точка на света, без да стават от мястото си.

Как да си направим онлайн магазин?

СуперХостинг.БГ предлага два начина, чрез които можете да създадете собствен онлайн магазин.

Shopiko

Shopiko онлайн магазин икона

При първия начин не е нужно да създавате онлайн магазина, защото с услугата Shopiko вие вече имате готов магазин, само е нужно да попълните продуктите и информацията, да промените външния вид на магазина и да започнете веднага да продавате.

За по-малко от 2 седмици ние стартирахме новия си магазин. Най-голямото предимство на системата е, че е изключително стабилна. За близо една година работа, нито веднъж не е падала, а интеграцията с куриерските фирми е безупречна – с 1 клик създаваш товарителници и придвижваш към клиентите.

Зорница от Kolie.bg и изкуството да правиш бижута | Blog

Започнете да продавате онлайн в 4 лесни стъпки:

 • Регистрирайте тестов магазин. Вашият онлайн магазин ще бъде готов само с няколко клика.
 • Добавете продукти. Добавете лесно и бързо продукти и категории във вашия онлайн магазин.
 • Изберете дизайн. Изберете дизайн и го приспособете за Вашия бизнес.
 • Започнете да продавате онлайн. Вашият онлайн магазин е готов. Нека клиентите Ви научат за него.

Вижте още: 8 стъпки за създаване на продаващ онлайн магазин | Blog

CMS платформа

softaculous

Вторият начин е да закупите хостинг услуга и да инсталирате някое от приложенията за онлайн магазин през контролния панел cPanel » Softaculous (OpenCart, Magento и други).

За целта не е необходимо да имате специални познания по уеб дизайн или програмиране.

Вижте повече: Създаване на онлайн магазин с WordPress и WooCommerce | Blog


Обновена: 03.07.2023

Беше ли Ви полезна тази статия?

Вижте още