Какво е уебсайт (website)?

В днешния мобилен и технологичен свят бизнесът има силно присъствие в интернет. Ако Вие имате бизнес, но нямате уебсайт, то на практика бизнесът Ви се дефинира като изцяло „офлайн“ и ограничавате достъпа на клиенти до Вашите продукти и услуги.

Ще дообогатим представите Ви за това що е уебсайт, кои са неговите елементи и ще Ви дадем няколко основни причини да създадете своя първи уебсайт, лесно и бързо, само с няколко клика.

Ще разберете защо е важно да имате онлайн присъствие и какви са възможностите, които се появяват пред Вас с наличието на професионален сайт

Защо според Вас хората посещават един уебсайт? Най-вече, за да намерят необходимата за тях информация и да открият продуктите и услугите, които ги интересуват. А ако притежавате собствен бизнес, то информацията, която представяте в интернет пространството, е от критично значение за неговото присъствие, откриваемост, за неговия имидж и репутация.

Какво е уебсайтът?

Уебсайтът представлява съвкупността от файлове (снимки), страници, менюта, подстраници, които се обединяват под едно общо домейн име (име на сайта Ви).

Зад красивия и подреден дизайн на всеки сайт, стоят стотици или дори хиляди редове код. Той е написан на езици, които показват на Вашия браузър какво има на страницата.

Езиците, на които се пишат сайтове, са HTML, CSS, PHP, Perl, Python, JavaScript и др. Всички те имат място на сървъра, но браузърът говори само три от тях – HTML, CSS и JavaScript.

Вижте повече: Как работи уебсайтът? | Blog

Всички файлове на уебсайта се хостват на хостинг сървър в интернет пространството. Когато потребителите зареждат сайта в браузъра им, файловете на сайта се изтеглят от сървъра и на екрана се изгражда и визуализира търсената уеб страница.

Качественият хостинг (представлява мястото, където се съхраняват файловете на сайта Ви) гарантира, че сайтът Ви ще бъде достъпен по всяко време от всяко място за Вашите потребители.

Вижте още: Какво е хостинг? | Help

Достъпът до уебсайта се осъществява посредством браузър. При изписването на името на Вашия сайт, браузърът зарежда сайта Ви, като достъпва сървъра, където се съхраняват файловете му.

Основната функция на сайта е да представя една организация, нейните продукти и услуги, един блог или една уеб базирана платформа и да доставя важно за онлайн потребителите съдържание.

Вижте още: Кога разбирате, че Вашият бизнес се нуждае от сайт? | Blog

Как да имате собствен сайт?

Два са начините, по който можете да се сдобиете със собствен сайт.

Вижте още: Да си направя сайт сам или да се доверя на специалист? | Blog

Можете да създадете сайта си сами

Има много платформи, които дават възможност сами да разработите сайта си. Можете да видите как да направите своя първи сайт с помощта на платформата WordPress като предварително си харесате тема, която допада на стила на Вашия бизнес. Разгледайте най-добрите безплатни WordPress теми. След това можете да инсталирате допълнителни плъгини, които представляват инструменти за по-доброто представяне на Вашия сайт. С помощта на Сайт билдър можете съвсем сами да моделирате сайта си по свой вкус с помощта на Drag&Drop функцията, която предлага платформата. Не е нужно да имате технически познания, за да се справите сами.

За да добиете представа колко лесно се работи със Сайт билдър, можете да изгледате нашите специални последни видеа стъпка по стъпка в youtube канала на СуперХостинг.БГ. Всички функционалности биха били актуални за всякакъв тип сайтове. Опитай и направи своя сайт със Сайт билдър.

Можете да се обърнете към специалисти

Има много дизайнерски и уеб студия, които ще Ви предложат перфектна изработка на сайта Ви, като ще разберат в детайли какво искате да изразява той и ще го визуализират по желания от Вас начин.

При всички случаи, който и от двата варианта да изберете, ще са Ви нужни домейн и хостинг.Предстои Ви да си направите сайт? Поздравяваме Ви! Това е най-добрият начин да ускорите развитието на своя проект или съществуващ бизнес. Говорейки за хостинг… възползвайте се от специалното ни предложение за нов проект. Спестете до 180 лв. от нов хостинг план. А за да сте напълно спокойни за Вашата бизнес комуникация, добавете услугата Премиум защита от SPAM и вируси, която Ви предпазва от измамни имейли, съдържащи фалшиви фактури, фишинг атаки, вируси, SPAM.

Какво е домейн името?

Домейн името е, най-общо казано, името на Вашия сайт. Домейн имената разполагат с различни разширения, от които можете да изберете това, което отговаря най-точно на Вашия проект – например може да използвате .biz, ако искате да развиете бизнес сайт.

Домейнът .com е най-разпространеният домейн в света и е подходящ за комерсиални сайтове или сайтове с търговска насоченост.

Домейнът .eu например е подходящ, ако желаете да развивате бизнеса си в рамките на Европейския съюз.

Научи повече: 5 причини да изберете домейн .EU ( а защо не и .ЕЮ ) | Blog

Изберете Вашето уникално домейн име, за да подчертаете идентичността на Вашия сайт. Не забравяйте, че то трябва да бъде кратко, точно и ясно. Задължително е да носи асоциация с дейността, която извършвате и да се запомня лесно. Научете повече за това какво е домейн, как да изберете най-подходящия за Вашия бизнес, как да направите регистрацията и други полезни съвети.

Не пропускайте да прочетете: 5 съвета преди да регистрирате домейн | Blog

Как работят домейн имената?

Когато изпишете домейн името на сайта, който искате да отворите, в адресната лента най-отгоре на браузъра, Вие изпращате заявка към сървъра, на който се намира той. В резултат сървърът изпраща желаното съдържание като отговор на подадената заявка. То може да бъде файл, част от уеб апликация, вътрешна страница от сайт и други.

Научете всичко за това как работи и каква е ролята на DNS сървърите и домейн имената.

Защо всеки сайт има нужда от хостинг?

Поддържането на уебсайт не е лесна задача. И тук идва моментът да отбележим големия принос на компаниите, предоставящи бърз и сигурен уеб хостинг, които осигуряват безпроблемно, ефективно и непрекъсваемо доставяне на бизнес страницата Ви. Те решават Вашите проблеми при разполагането на един уебсайт и неговото надеждно доставяне до интернет потребителите.

Хостинг услугите включват осигуряване на физически машини, обезпечаване на мрежовата инфраструктура и други съпътстващи услуги и екстри, които подобряват, защитават или оптимизират онлайн проектите. Или казано с други думи – хостингът:

  • предоставя мястото за съхранение на файловете Ви, като гарантира непрекъсната достъпност до тези файлове;
  • оптимизира скоростта на сайта Ви, за да се зарежда бързо за потребителите Ви;
  • предпазва Ви от злонамерени атаки и хакване на сайта;
  • а също така Ви дава и възможността да създадете собствени имейли към Вашия домейн от рода на – office@yourdomain.com.

Основните предимства от използването на уеб хостинг услуги от авторитетни доставчици се свързват с улесняване на клиентите от гледна точка на настройване, обслужване, поддържане на сървъра, както и спестяване на време и пари, които можете да инвестирате в други важни за бизнеса ви дейности.

Какво е основното предимство за бизнеса от поддържането на уебсайт?

Повишаване на разпознаваемостта на Вашия бизнес и продуктите и услугите Ви.

Силното онлайн присъствие е задължителна част от представянето на Вашия бизнес. Само с помощта на един уебсайт, Вашият бизнес ще бъде видим по целия свят. Наличието на един интуитивен и добре структуриран сайт ще помогне потребителите да Ви разпознават и откриват по-лесно, ще повиши Вашия имидж и репутация. Това ще доведе и до увеличаване на броя на клиентите Ви.

Вижте повече: 11 мита за онлайн присъствието | Blog

Не забравяйте, че ако имате домейн и хостинг, задължително е да създадете и мейл акаунти към Вашия домейн – пример: office@yourdomain.com. Винаги наличието на мейл към Вашето домейн име носи добър имидж за бизнеса Ви.

Вижте повече: Професионални пощи за Вашия бизнес: Как и защо? | Blog

Каква е разликата между уеб страница и уебсайт?

Уеб страница – представлява единичен документ, намиращ се в интернет пространството. Уеб страницата е част от уебсайта. Тя може да съдържа текст, видео, различни картинки.

Уеб страниците се използват, за да бъдат онлайн източници на новини или реклами, като всяка отделна страница има точно определен URL адрес. Адресът на страницата винаги зависи от домейн името на уебсайта.

Уебсайт – представлява сбор от различни уеб страници, които са свързани помежду си. Те се намират на един и същ домейн адрес.

Един фирмен уебсайт може да има различни страници:

  • Заглавна страница;
  • Страница за контакти;
  • Страница с информация за конкретната фирма;
  • Страница с продукти или страница с услуги.

От какво още се нуждае един сайт?

В последните години всички най-нови концепции в съвременния маркетинг са насочени към изграждането на отношения с клиента, създаването на добавена стойност за услугите или продуктите, които са предназначени за него, както и цялостното му преживяване и потребителският път, който той трябва да измине.

Съществуват специални техники, с които вече можете да определите профила на идеалния клиент за Вашия бизнес. Така наречената Buyer Person-a се дефинира след събирането, синтезирането и анализирането на различен тип данни, спрямо конкретните цели и пазарната ниша, за която е създадена.

Виж повече: Таргет потребител – ключът към успешния бизнес | Blog

По-голямата популярност и по-големият трафик към Вашия сайт ще доведат и до покачване на продажбите.

Вижте статията ни: 7 идеи за повече трафик към вашия онлайн магазин | Blog

Отличаване от конкуренцията

Един добре структуриран сайт с красив дизайн и актуална информация ще Ви помогне да изградите конкурентни предимства пред всички останали Ваши потенциални конкуренти.

Не пропускайте да обърнете подобаващо внимание и на цветовете, които използвате за Вашия сайт. Ако те не са добре подбрани и дразнят потребителското око, ще загубите ефекта от добрата структура.

Всяка марка трябва да има своя бранд идентичност, това са качествата или отличителните белези, които Ви разграничават от всички останали конкуренти на пазара. Логото и цветовете първи изграждат образа на всеки един бранд в очите на потребителите. Затова днес ще Ви представим някои от основните цветове и каква допълнителна стойност носят те на нас хората на подсъзнателно ниво. За да сме Ви максимално полезни, Ви представяме всичко необходимо, което трябва да знаете на едно място в статията ни „Какви послания носят цветовете във Вашия уебсайт?“ Ще научите въздействието на основните върху подсъзнанието на нас хората.

Всеки сайт има свое лого, което засилва неговата бранд идентичност. Логото представлява графичният облик на всеки един бизнес пред света. Най-добре е да заложите на уменията на професионален дизайнер при направата на Вашето лого. Ако нямате предвиден за това бюджет, винаги можете да си направите атрактивно лого и сами с помощта на безплатни logo-makers програми.

Създаване на база данни от клиенти

Това е Вашият шанс да създадете основна база данни с клиенти, които имат интерес към Вашия продукт или услуга. С помощта на тези данни можете да направите ежемесечен бюлетин (newsletter) и да поддържате интереса към себе си, като изпращате подходяща информация с новостите около Вашия бизнес или интересна информация, която да бъде полезна на клиентите Ви.

Виж повече: 5 причини да изградите печеливш имейл маркетинг | Blog

Рекламиране с ограничен бюджет

Наличието на уебсайт Ви помага да рекламирате бързо в онлайн пространството, посредством Google, Facebook кампании и банери, които да насочват потребителите към Вашия сайт.

Вижте още: 13 съвета за маркетинг и реклама [SEO Q&A част I] | Blog

Връзка към профилите в социалните мрежи

Вашият сайт задължително трябва да бъде свързан с всичките Ви профили в различните социални мрежи, с които оперирате. Това е най-достъпният начин да достигнете до възможно най-много хора и те да имат повече опции да се запознаят с Вас и Вашия бизнес.

Вижте още: Дигиталният маркетинг и „новото нормално”: Ами сега накъде? | Blog

Вече знаете какво е уебсайт и какви са неговите елементи. От всичко написано до тук, изводът е, че в днешно време е повече от задължително всеки един бизнес да разполага с добре поддържан уебсайт. Благодарение на него ще достигате до още повече потребители и ще разширявате своите лоялни клиенти с времето.

Обновена: 12.10.2022

Беше ли Ви полезна тази статия?

Вижте още