Специални (premium) домейни

Специалните (premium) домейни се различават от стандартните домейни с това, че са с по-атрактивни имена, т.е. имена към които има голям интерес. Обикновено това са имена които са кратки, лесни за изписване и запомняне, съвпадащи с популярни думи или словосъчетания, имена на известни личности, събития, места, модни тенденции, известни марки и т.н.

Въпреки че името на домейна не е основен фактор за развитието и популярността на даден уеб сайт, асоциирането на сайта с атрактивен (premium) домейн му дава известно предимство, поне при директните посещения.

В последните години много голяма част от трафика на сайтовете се реализира през търсачки като Google, Yahoo, Bing, както и от линкове от други сайтове. В този случай името на домейна не играе съществена роля, тъй като почти навсякъде линкът е скрит зад заглавието на сайта, а не зад името на домейна. Когато обаче трафикът се реализира чрез директни посещения, т.е. потребителите въвеждат директно името на домейна в адресната лента на браузъра, premium домейните определено са с предимство. Предимството от това, че premium домейните по-лесно се запомнят от потребителите, а когато името е ясно не се налага да се ползва търсачка или да се търсят линкове от други сайтове.

Специалните (premium) домейни се разделят на две категории

1. Домейни, които са били регистрирани

В тази категория влизат домейните, които през даден период са били регистрирани, но в даден момент собственикът на домейна се е отказал да ползва домейна или е пропуснал да го поднови. В следствие на това домейнът е бил обявен за нова регистрация.

Не всички домейни, които са изтекли обаче, след това биват обявявани като premium домейни за нова регистрация. За да бъде предложен като premium един домейн трябва да бъде или с атрактивно име, или сайтът асоцииран с този домейн да е бил популярен докато домейнът е бил активен. Разбира се най-добре е комбинация от двете условия. Популярността на домейна, по времето когато е бил свързан с популярен сайт, носи много плюсове, дори след като домейнът е изтекъл. Това е така тъй като към него има остатъчен трафик, който може да се генерира от линкове от други сайтове, блогове, форуми, търсачки и други. Също така повечето търсачки приемат като положителен знак историята на домейна, както и „възрастта“ му, а това пък допринася за по-високи резултати при класиране в търсачките.

2. Нови домейни

В тази категория влизат домейни, които никога не са били регистрирани. Новите домейни нямат допълнителни плюсове, като домейните с история, а стойността им и принадлежността им като premium се определя само на база на това колко е атрактивно името.

Цени за регистрация и подновяване на специални (premium) домейни

Специалните (premium) домейни се предлагат на по-високи цени в сравнение със стандартната цена за домейни от същата област. Цените започват от няколко десетки долара, като могат да достигнат до стотици хиляди долари. Цената се определя от регистъра или регистраторите, в зависимост от това колко атрактивно е името, възрастта и историята на домейна, популярността, икономическите тенденции и т.н.

При някои от premium домейните по-високата цена се заплаща еднократно, като всяка следваща година цената за подновяване на домейна е стандартна за областта от която е домейна.

Има обаче и такива premium домейни, за които цената за подновяване е равна или близка до цената на регистрация.

Кои домейни ще се предлагат като premium, както и на какви цени, се определя от регистъра или регистраторите, които предлагат домейните.

СуперХостинг.БГ предлага регистрация на нови premium домейни от най-новите области. Проверете дали избраното от Вас име на домейн е premium и на каква цена можете да го регистрирате!

Обновена: 12.10.2022

Беше ли Ви полезна тази статия?

Вижте още