1. Начало
  2. Домейни
  3. Управление на домейн
  4. DNS управление
  5. Как и за какво да използваме hosts файла?

Как и за какво да използваме hosts файла?

Основната функция на hosts файла е да свързва домейни с IP адреси независимо от DNS системата.

Чрез създаване на запис в hosts файла Вие може да свържете домейн име с различен IP адрес от този, който резолва DNS системата за същия домейн.

Тази възможност за промяна засяга единствено работата от Вашия компютър и не променя начина, по който DNS системата резолва домейн името глобално.

В тази статия ще разгледаме няколко случая, в които може да се възползваме от тази функционалност.

Потенциално увеличаване на скоростта на сърфиране

Ако добавите записи за най-посещаваните от Вас сайтове в hosts файла, потенциално може да увеличите скоростта на зареждане на страниците, тъй като заявките няма да се изпращат към DNS системата, а директно към хост сървъра.

Недостатък на този начин на работа е, че ако сайтът се премести на сървър с различен IP адрес, няма да може да го заредите и ще да редактирате записа в hosts файла.

Блокиране на злонамерени (spyware, mallware) сайтове

Това е една от най-честите причини за използване на hosts файла.

Чрез добавяне на списъци на известни сайтове за реклами и шпионски софтуер в hosts файла и насочването им към IP 127.0.0.1 (IP адресът на Вашия локален компютър), Вие няма да позволите съдържанието от тези сайтове да се зарежда.

По този начин процесът на сърфиране потенциално може да се ускори, тъй като няма да губите време за зареждане на реклами. Също така ще се предотврати зареждането на потенциално вредно и опасно съдържание на Вашия компютър. Например такова от злонамерени сайтове, които без Ваше знание и позволение, биха инсталирали различни видове шпионски програми.

Поради същата причина не препоръчаме инсталирането на безплатен, нулиран, активиран и т.н. софтуер от торент сайтове.

Има сайтове, от които може да изтеглите списъци на шпионски и рекламни сайтове като например https://someonewhocares.org/hosts/ и https://hostsfile.mine.nu.

Неудобството е, че тези списъци са много големи до 50000 реда и създаването на огромен по размер hosts файл, който операционната система чете при всяко кликане, от своя страна ще започне да бави зареждането на страниците.

Освен това малка част от тези 50000 сайта ще опитат да се заредят на Вашия компютър, също така много от тях са сайтове еднодневки.

Затова препоръчаме да създавате собствен списък и да въвеждате по два записа за всеки домейн – един запис за самия домейн и един запис за всички поддомейни (wildcard):

127.0.0.1 spyware-site.tld
127.0.0.1 *.spyware-site.tld

Създаване на локални домейн имена

С помощта на hosts файла може да създадете локални домейн имена за компютрите си.

Например, ако имате локален сървър, можете да му дадете хост име server и да го достъпвате лесно, като въвеждате server като URL в браузъра.

Ако често осъществявате достъп до конфигурационната страница на рутера, можете да свържете хост името router с IP адреса на рутера и да го достъпвате през браузър като въведете за URL само хост името router. Например:

192.168.0.3 server

Важно: Всички браузъри имат включена опция за търсене в адресната лента. Ако въведете хост име, например router, и тази опция не е изключена, вместо конфигурационната страница на рутера ще се зареди страница на търсещата машина за ключовата дума router.

Ако желаете да ползвате тази опция на hosts файла, трябва да проверите как да изключите търсенето в адресната лента на браузъра.

Тест с hosts файл при мигриране на сайт

Тази основна функция на hosts файла е описана подробно в статията: 🔗 Как мога да видя сайта си, ако домейнът не е насочен към сървъра? (hosts файл) | Help.

Накратко, копират се файловете и базите данни и се конфигурира сайта на новия сървър. Създава се запис в hosts файла за домейна към новия сървър. Благодарение на този запис от нашия компютър можем да заредим сайта от новия сървър, докато останалите посетители се насочват от DNS системата към стария сървър.

Обновена: 12.10.2022

Беше ли Ви полезна тази статия?

Вижте още