Джаджи (Widgets) в WordPress

WordPress темите обикновено разполагат с една или повече специфични зони в страниците, които заемат определено място и показват специфично съдържание, например поле за търсене, списък с категории, списък с последни статии и други.

Такива зони са страничните ленти (sidebar), които са разположени от лявата или дясната страна на съдържанието в страницата, като това зависи от настройките на съответната тема. Някои теми поддържат ленти и под съдържанието (footer) на сайта.

Всяка обособена секция или елемент в лентата се нарича джаджа (widget) и в нея е налична определена информация. Джаджите се редактират в панела Външен вид (Appearance) » Джаджи (Widgets).

Редактиране на джаджи (блок-джаджи)

Подобно на редакцията на страници и публикации, джаджите се редактират с блок-редактора.

За страницата (Appearance » Widgets), през която се редактират джаджите, се използва специална версия на блок-редактора, пригодена за съвместимост с техническите особености на зоните за джаджи. Работата с блок-джаджи-редактора е същата като тази със стандартния блок-редактор за публикациите.

Страницата в администрацията, през която се управляват джаджите в WordPress.
Страницата в администрацията, през която се управляват джаджите в WordPress.
Опция за преместване на джаджата от една зона в друга.
Опция за преместване на джаджата от една зона в друга.
Добавяне на блок в зоната Footer на темата.
Добавяне на блок в зоната Footer на темата.

Ако искате да редактирате джаджите по стария начин, може да използвате плъгина Classic Widgets.

Редактиране на джаджи (Classic Widgets)

С плъгина Classic Widgets можете да активирате стария режим за редактиране на джаджите, познат от версиите на WordPress преди 5.8.

Страница за редактиране на джаджите (Classic Widgets).
Страница за редактиране на джаджите (Classic Widgets).
  1. Зоните за специфично съдържание и елементи, които темата предоставя. Тези зони са едни и същи за всяка страница в сайта. Това може да е Footer зона (лента, която се показва в края на страницата, под съдържанието ѝ), Sidebar зона (странична лента, която се показва в дясната или лявата част на страницата) и други.
  2. Налични джаджи (Available Widgets). Отделни елементи със специфично съдържание, които може да се добавят в зоните.
Налични джаджи в WordPress

В раздел Налични джаджи се показват всичките налични джаджи, които темата предоставя и тези, добавени чрез плъгини.

За да активирате някоя джаджа, селектирайте я с мишката и при натиснат ляв бутон я преместете в съответната зона, в дясната част на страницата.

След като вече е разположена в зоната, можете да зададете име на джаджата, което ще се показва като заглавие на секцията и да въведете допълнителни настройки, ако е необходимо. След като кликнете на бутона Запис, джаджата ще се покаже на сайта.

Раздел Странична лента за Джаджи

За да деактивирате джаджа, може да я преместите с мишката от дадената зона в раздел Изключени джаджи, най-долу на страницата.

Бутонът Изтриване премахва джаджата и не я премества автоматично в раздел Изключени джаджи.

Ако искате да работите с джаджите в режим на преглед, тоест промените да не се отразяват директно в сайта, кликнете на бутона Управление в Настройки. Страницата Настройки се използва за разработка и настройка на външния вид на сайта, темата, менютата, джаджите и други. Когато извършвате промени на тази страница, те не се прилагат реално на сайта. За да се отразят промените, трябва да кликнете на бутона Запис и публикуване.

Редакция на джаджите може да се извършва и през редактора на сайта: Appearance » Customize » Widgets.

Редактора на сайта.
Редактора на сайта.
Обновена: 06.04.2022

Беше ли Ви полезна тази статия?

Вижте още