1. Начало
 2. WordPress
 3. Какво е WordPress?

Какво е WordPress?

WordPress (Уърдпрес) е инструмент, с който можете да представите идеите си в Уеб пространството. WordPress е приложение – софтуер с отворен код, базиран на PHP и MySQL, с която можете да създадете сайт, блог, онлайн магазин, форум и др. WordPress е система за управление на съдържанието (CMS), чрез която лесно и бързо можете да създадете свой собствен сайт. 

С WordPress можете да си направите и блог сайт. Блогът най-често се използва от потребителите, като място където те водят своя онлайн дневник и където в хронологичен ред записват своите бележки. В случай че авторът на блога е разрешил тази опция, посетителите на неговия сайт имат възможност да оставят свои коментари към публикуваните бележки/публикации/статии. Изцяло от автора на блога зависи какви теми ще бъдат обсъждани. Той има пълната свобода да пише каквото пожелае – от това да сподели свои лични преживявания до анализи на обществено-политическия живот в страната. Блогът може да бъде личната медия на своя автор, чрез която той споделя мислите, мнението, идеите си с всички останали потребители на интернет.

Основните предимствата на WordPress са бързата и лесна инсталация, преведен е на български език, лесен за поддръжка. Дава възможност за специфични модификации спрямо нуждите, чрез наличието на множество плъгини (plugins). Голямото разнообразие на теми (themes) ви осигурява възможността за различна, уникална визия на вашия сайт.

Какво е CMS?

CMS – Content Management System (система за управление на съдържанието) е приложение, с което може да се създават сайтове и да се управлява съдържанието им.

 • Content (съдържание) – всеки обект, който може да се определи като цифрова информация. Съдържанието може да е текст, файлове, картинки, графики, видео, аудио и други.
 • Management (управление) – управление на това съдържание. Управлението се извършва чрез поставени правила и процеси. Основно съдържанието се създава, чете, обновява и изтрива.
 • System (система) – приложение или комбинация от приложни инструменти. Позволява управление на съдържанието.

Целта на CMS е да се улесни изграждането на динамичен уебсайт, с възможност за лесна и бърза промяна на съдържанието му. Тези системи улесняват работата в екип и предлагат възможност за делегиране на различни административни права и роли в процеса на създаване и редактиране на съдържанието.

Вижте повече в статията: 🔗 Какво е CMS (Content Management System)? | Blog

СуперБърз WordPress хостинг с лесно управление и цялостна защита

Всичко за твоя WordPress сайт!

С WordPress хостинг услугата от СуперХостинг.БГ получавате готов, инсталиран WordPress сайт, с основни настройки и възможност веднага да започнете да работите с него, да добавяте информация и да настройвате външния му вид, спрямо вашето въображение и нужди.

Към WordPress хостинга са включени всички допълнения и екстри, които се предлагат и при стандартната хостинг услуга. Можете да използвате имейл адреси, пощенски списъци, защита от спам, бекъп, SSL сертификат, HTTPS, HTTP/2, SSH, ALL SSD, контролен панел cPanel, поддомейни, паркирани домейни, FTP/SFTP/FTPS достъп и други.

За лесно управление на WordPress сайтовете в хостинг акаунта се предлага и специалният инструмент в cPanel » WordPress Manager.

В WordPress мениджъра можете да:

 • възстановявате WordPress сайт от бекъп;
 • повишите сигурността му;
 • копирате или премествате WordPress на друг url адрес, с или без промяна на домейна;
 • ускорите зареждането на WordPress, чрез специално подбрани за целта уеб технологии, които не се предлагат в cPanel по подразбиране;
 • инсталирате и активирате SSL, с автоматична настройка на сайта, така че да работи по HTTPS;
 • редактирате административните данни;
 • очаквате още функционалности, които тепърва ще се добавят в новите версии на супер-инструмента.

Вижте още:

🔗 Лесно създаване на сайт и блог с WordPress | Help

🔗 WordPress Manager by SuperHosting | Help

🔗 Нова инсталация – WordPress Manager by SuperHosting | Help

🔗 Какво е CMS (Content Management System)? | Blog

🔗 Твоят първи WordPress сайт в три стъпки | Blog

Обновена: 19.03.2021

Беше ли Ви полезна тази статия?

Вижте още