Какво е WordPress?

WordPress лого

WordPress е най-популярната CMS платформа според всички анкети и статистики. Използва се от милиони потребители ежедневно и дава възможност на много бизнеси да популяризират своите услуги и продукти в интернет пространството.

WordPress е безплатна платформа с отворен код, с която се създават уеб сайтове. Тя дава множество възможности за персонализация на дизайна и функционалностите на сайта. Нейната универсалност помага за това да се направят всякакви видове сайтове: от новинарски сайтове и популярни блогове, до професионални страници на малки и големи бизнеси и онлайн магазини.

Някои хора наричат WordPress софтуер на неограничените възможности. Със своите хиляди безплатни и платени теми (дизайни) и над 54 000 безплатни плъгина (допълнителни функционалности), платформата позволява почти неограничена персонализация.

Основните предимства на WordPress са:

 1. WordPress е удобно решение за напълно начинаещи потребители;
 2. Предлага голямо разнообразие от теми и плъгини;
 3. Платформата се развива непрекъснато и се адаптира към потребителските нужди;
 4. Лесна оптимизация за търсачки (SEO) с някой от многото SEO плъгини;
 5. Платформата е надежден партньор за всеки бизнес.

WordPress е CMS (си-ем-ес) платформа

Какво е CMS?

CMS или Content Management System (система за управление на съдържанието) е приложение, с което се създават сайтове и се управлява съдържанието им. CMS платформата се инсталира и работи на хостинг сървър.

 • Content (съдържание). Съдържанието в сайта може да е текст, файлове, картинки, графики, видео, аудио и други.
 • Management (управление). Управление на това съдържание. Основно съдържанието се създава, чете, обновява и изтрива.
 • System (система). Програма (софтуер, приложение, платформа), която позволява създаване и управление на съдържанието.

Целта на CMS платформата е да улесни максимално потребителите при изграждането на динамичен уеб сайт. Дори технически неподготвените и начинаещи потребители могат да си направят сайт с WordPress (всякакъв вид сайт – личен сайт, блог, онлайн магазин, форум и др.). Освен това CMS платформата предлага възможност за делегиране на различни административни права и роли в процеса на създаване и редактиране на съдържанието.

Вижте повече в статията: Какво е CMS (система за управление на съдържанието)? | Blog

Кратка история на WordPress

Официалният Рожден Ден на WordPress е на 27 май 2003 г. Но на една друга дата – 25 януари 2003 г., се запалва искрата за WordPress чудото, с пускането на един коментар под статията на 19 годишния тогава Мат (Matt Mullenweg). Вижте повече:

Какви са особеностите на WordPress

 • Интуитивен интерфейс – бързо и лесно управление на сайта, блог или друг онлайн проект.
 • WordPress е напълно безплатна платформа за всички онлайн потребители и организации, като така се намаляват разходите за управление и поддържане на проекта.
 • Над 54 000 безплатни плъгина и каталог от над 7 000 теми, от които можете да избирате и да персонализирате Вашия уебсайт.
 • Има много платени теми, които разполагат с различни полезни и вградени функционалности и са подходящи за различни сфери на бизнеса или различни типове блогове и сайтове – новинарски, фотографски, пътеводители и други.
 • Множество плъгини за защита на WordPress сайта Ви от хакерски атаки.
 • Голяма и силна WordPress общност, която спомага за бързото разрешаване на всеки казус, с който се сблъсквате. Съществуват и хиляди статии, уроци и материали, които да ви помогнат при нужда.
 • Скоростно разработване и пускане в експлоатация на сайта – само с няколко клика ще можете да инсталирате Вашия WordPress сайт и веднага да започнете неговото персонализиране.
 • Не са ви нужни задълбочени познания за уеб програмиране или други специални компютърни умения, за да започнете своето WordPress приключение.
 • WordPress е платформа на неограничените възможности. Тя дава един лесен начин за това в процеса на работа да се самообучите в нейното използване и предлага почти неограничени възможности за персонализация и добавяне на функционалности.
 • Не на последно място е възможността лесно да популяризирате Вашия бизнес, да изградите добра онлайн репутация на Вашия бранд и да подсигурите надеждно място на бизнеса си в интернет.

За кого е подходящ WordPress?

WordPress е подходящ за всеки, който има желание бързо и лесно да създаде уеб сайт и е начинаещ в областта:

 • Блогъри, които искат да споделят съдържание с интернет потребителите;
 • Ученици, които искат да създадат своя първи сайт;
 • Студенти, които искат да развият своите умения;
 • Собственици на малък и среден бизнес, които искат да популяризират своя бизнес и услуги онлайн;
 • Всеки, който иска да започне своето WordPress приключение и да се развие в тази сфера.

Създаване на сайт, блог или онлайн магазин с WordPress

С WordPress можете да създадете различни видове уеб сайтове, за различни цели. Създаването и разработката на сайта преминава през два етапа:

Етап 1: Първи стъпки с WordPress: Ако сега започвате, вижте кратък наръчник за начинаещи със стъпки и препратки към уроци за WordPress | Blog

Етап 2: Работа с WordPress: Ако вече имате хостинг акаунт и инсталиран WordPress, погледнете разширения наръчник за създаване на WordPress сайт.

Създаване на сайт

Вижте как се създава стандартен сайт: Твоят първи WordPress сайт в три стъпки | Blog

И още:

Създаване на блог

Вижте повече в: Как се прави блог с WordPress на собствен домейн и хостинг? | Blog

Създаване на онлайн магазин

Вижте кои са основните стъпки при създаването на онлайн магазин с WordPress и WooCommerce | Blog

СуперБърз WordPress хостинг с лесно управление и цялостна защита

WordPress хостинг – всичко за твоя WordPress сайт!

С WordPress хостинг услугата от СуперХостинг.БГ получавате готов, инсталиран WordPress сайт.

Можете веднага да започнете да работите с него, да добавяте информация и да настройвате външния му вид, спрямо вашето въображение и нужди.

Вижте повече: Какво е WordPress хостинг?

Обновена: 19.04.2023

Беше ли Ви полезна тази статия?

Вижте още