1. Начало
  2. WordPress
  3. Как да направя WordPress сайт?

Как да направя WordPress сайт?

Логото на WordPress.

Какво е WordPress?

WordPress е най-популярната и безплатна CMS платформа (софтуер, програма) за създаване на сайт или блог. WordPress е предпочитан от повечето потребители поради изключително леката работа с него и лесното му администриране.

С WordPress може да се създадат всякакъв тип сайтове – блог, личен, фирмен, онлайн магазин (с плъгин WooCommerce) и други.

Уебсайтът се нуждае от уеб хостинг и име на домейн, за да може да съществува в интернет пространството.

Изграждане на сайт с WordPress

Създаването на сайт с WordPress не е трудно и не изисква технически познания. Като начало Ви е необходим хостинг акаунт (хостинг услуга), в който се инсталира и работи платформата.

Ето и кратко упътване в три стъпки за създаване на Вашия първи WordPress сайт: 🔗 Твоят първи WordPress сайт в три стъпки | Blog

1. Инсталиране на WordPress в хостинг акаунта (cPanel)

Ако използвате WordPress хостинг услугата, прескочете тази първа стъпка, тъй като вече имате инсталиран WordPress в хостинг акаунта. Можете да достъпите администрацията на сайта и да започнете с добавянето на съдържание.

Ако използвате стандартната хостинг услуга, за да създадете свой сайт, първо е необходимо да инсталирате WordPress системата в хостинг акаунта. Инсталацията е много лесна и бърза през специалния инструмент в cPanel – WordPress Manager by SuperHosting.

Вижте подробната инструкция за инсталацията на WordPress: 🔗 Нова инсталация – WordPress Manager by SuperHosting (видео) | Help

2. Достъп до административния панел на WordPress

Управлението на системата се извършва изцяло през административен панел (админ панел), който е достъпен на адрес:

https://mysupersite.com/wp-admin

заменете mysupersite.com с името на Вашия домейн;

Упътване за достъп до админ панела на WordPress: 🔗 Как да вляза в администрацията на WordPress? | Help

Влезте в панела, за да започнете с настройката на сайта и създаването на съдържание.

🔗 Възстановяване на парола на администратор | Help

🔗 Промяна на парола на администратор | Help

3. Основни настройки на сайта

След като сте влезли в администрацията на сайта, можете да промените основни настройки като настройки на публикуване, за четене, коментари и др.

Настройките на системата можете да достъпите от лявото навигационно меню като изберете Настройки. Те са структурирани в няколко отделни секции, обособени според тяхното предназначение:

4. Избор на дизайн за сайта

След като инсталирате WordPress ще разполагате с няколко стандартни теми, които определят визията на сайта. Можете да ги намерите в менюто Външен вид » Теми.

Смяната на темите е изключително лесна. За да активирате избраната тема, докато курсора на мишката е над картинката, изберете бутона Включване.

В случай че стандартните теми не ви удовлетворяват, можете да инсталирате други: 🔗 Инсталация и активация на тема в WordPress | Help

Темите в WordPress обикновено разполагат с една или две странични ленти (sidebars). Тези ленти са разположени от лявата или дясната страна на страницата, като това зависи от настройките на съответната тема. Всеки елемент в тези странични ленти се нарича джаджа (widget) и в нея е налична определена информация.

Джаджите могат да се активират и деактивират през панела Външен вид » Джаджи.

5. Създаване на структура на сайта

За да може сайтът да има отчетлива структура, която да улесни посетителите при разглеждането и прочитането на страниците, можете да създадете много бързо и лесно различни категории и менюта.

🔗 Създаване на категории (Categories) | Help

🔗 Менюта в WordPress | Help

Например те могат да бъдат на различни теми, които ще определят съдържанието и тематиката на публикациите в тях.

Преди да продължите със създаването на подредба в сайта, погледнете: 🔗 Основни понятия в WordPress – публикация, страница, категория, етикет | Help

6. Добавяне на съдържание в сайта

Основно съдържанието в сайта се попълва в страници и публикации.

Ако използвате WordPress за сайт, тогава предимно ще създадете страници.

Ако използвате WordPress за блог сайт, тогава основно ще създавате публикации (статии).

Подробна инструкция за създаване на страница или публикация: 🔗 Създаване на страница или публикация в WordPress | Help

Чрез настройки за четене можете да промените начина на показване на съдържанието на сайта.

Други елементи за съдържание в сайта:

  • Файлове: През панела Файлове може да се качват изображения, видео, аудио записи и файлове, които да ползвате във вашия блог. Това е особено удобно, когато един файл (например изображение или видео) ще се ползва на няколко места в сайта.
  • Връзки: През панела Връзки можете да добавяте връзки (линкове) към други сайтове. От този панел има възможност за добавяне, редактиране и премахване на връзки и категории на връзките.
  • Етикети (Tags): Към всяка публикация може да бъде асоциирана една или повече ключови думи наречени Етикети(Tags). Етикетите подпомагат посетителите при навигирането и достъпването на всички публикации със специфичен етикет (tag). За разлика от категориите, етикетите нямат йерархична структура.

WordPress предоставя възможност за няколко начина за бързо публикуване на съдържание:

  • Създаване на публикация посредством административния панел на системата;
  • Публикуване на материал директно от външен сайт, чрез специално създаден бутон за публикуване;
  • Автоматични публикации на имейл съобщения изпратени към администратор;
  • Отдалечено публикуване, чрез десктоп приложения или от външни уеб сайтове използващи специфична технология.

7. Коментари към съдържанието в сайта

Имате възможност да разрешите на посетителите на сайта да оставят коментари към публикациите ви. Това на практика ви дава възможност да осъществите изключително динамичен контакт със своите читатели.

Коментарите не се появяват автоматично на сайта. За да стане това, вие трябва да дадете своето разрешение. Също така имате възможност да редактирате или направо да изтриете даден коментар, в случай че не желаете той да бъде публикуван в блога ви. Това става от менюто Коментари.

🔗 Настройка на коментарите в WordPress | Help

8. Добавяне на разширения (плъгини) към сайта

WordPress предлага възможността за използване на готови плъгини (разширения), които предоставят допълнителни възможности и подобряват функционалността на системата. Съществува богат набор от разработени плъгини, съвместими със системата, както свободно разпространявани, така и с изработка срещу заплащане.

Инсталация и активация на плъгини се осъществява в няколко стъпки, които се изпълняват от административния панел на системата.

9. Сигурност

Защитата и поддържането на високо ниво на сигурност на системата е много важна част от управлението и поддръжката на сайта.

Разгледайте следните статии за повишаване на сигурността на вашия сайт.

🔗 Настройки на сигурност в WordPress | Help
Посредством настройките за поверителност можете да контролирате видимостта на вашия блог, можете да определите дали разработвания от вас сайт да бъде намерен само от посетители, които изписват директно адреса на сайта (домейна) в адресната лента на браузъра или да бъде видим за търсещите машини и автоматизирани ботове, които обхождат съдържанието на сайта.

🔗 Повишаване на сигурността на WordPress | Help
Основните и най-често използвани методи за защита и повишаване на сигурността на системата WordPress

🔗 Обновяване на WordPress | Help
Препоръчително е възможно най-скоро при наличието на обновление/ъпдейт, да извършвате обновяване на WordPress и на всички допълнителни приложения – плъгини и теми.

🔗 Промени по автоматични обновявания в WordPress | Help
По подразбиране ще бъдат прилагани автоматично само по-малките подобрения на ядрото (Minor updates) на WordPress.

🔗 Инсталация и активация на reCaptcha код в WordPress | Help
Captcha кодът представлява произволен код, най-често от букви и цифри, който трябва да се въведе от потребителя при регистрация, публикуване на съдържание, коментар или друго. Така се прави верификация дали е автоматичен бот или реален потребител.

🔗 Контактна форма за WordPress с captcha код за защита от Спам | Help
Инсталиране на два плъгина – контактна форма и код за сигурност към нея, за WordPress.

10. Оптимизация и ускоряване

Ускорявана на зареждането на сайта

Включването на кеширащи модули увеличава производителността на сайта и резултатът е по-бързо зареждане.
Не забравяйте, че оптимизацията е непрекъснат процес. След всяка промяна е добре да наблюдавате и анализирате как се отразява на сайта, след което да пристъпите към следващата оптимизация.

🔗 Активиране на Redis в WordPress (с W3 Total Cache) | Help

Оптимизиране на работата на сайта

Различните версии на една страница или публикация се запазват в базата данни. При натрупване на голям брой версии, обработката на SQL заявките към базата данни става неоптимална. Добра практика е поддръжката на малък брой версии на публикациите и страниците. Може да се зададе максимален брой версии, които да се пазят.

🔗 Контрол на версиите в WordPress (Revisions) | Help

Пълен списък с помощни статии за WordPress можете да намерите в категория WordPress.

начало ⇑

Специален хостинг за WordPress сайтове
С WordPress хостинг услугата получавате инсталиран WordPress сайт, с основни настройки и възможност веднага да започнете да работите с него, да добавяте съдържание и да настройвате външния му вид.
В хостинг акаунта има специален инструмент за управление на WordPress сайтове – WordPress Manager by SuperHosting. С него можете да възстановявате сайта от архив, да променяте административните му данни, да премествате и копирате инсталации и други.

Обновена: 27.09.2021

Беше ли Ви полезна тази статия?

Вижте още