1. Начало
  2. Уеб сайт
  3. Маркетинг, реклама, SEO
  4. Онлайн бизнес
  5. Бюджет за стартиране на онлайн бизнес

Бюджет за стартиране на онлайн бизнес

Много трудно може да се очертае точен бюджет за започването на онлайн бизнес, тъй като във всеки отделен случай ще става дума за конкретен електронен бизнес и размерът на необходимата сума ще зависи от вида на бизнеса и на уебсайта, от обхвата на конкретния електронен бизнес, намеренията и преценката на собственика и т.н. Както цената на един автомобил варира в много широки граници в зависимост от марката, годината на производство, състоянието на автомобила и т.н., така в зависимост от различни фактори варира и сумата за стартирането на даден бизнес в интернет. Затова тук са дадени само някои насоки и приблизителни суми по финансовия разчет.

Преди всичко ще ви бъдат необходими хостинг и домейн. Ако вземем за пример средния хостинг пакет на СуперХостинг.БГ – СуперПро, чиято цена е 17,75 лева на месец, се получава 213 лева като годишна сума (ако не се възползваме от промоционалните отстъпки). Хостинг пакетът СуперПро предоставя 50000 мегабайта място, неограничен брой пощенски кутии и неограничен трафик на месец, което е напълно достатъчно за нуждите на един стартиращ бизнес сайт с много страници и хиляди посещения на месец.

Ако целта ви е да си направите електронен магазин, тогава нямате нужда от нищо друго по отношение на програмното обезпечение, тъй като в цената на всички планове за услугата Shopiko e включен и хостинг. Платформата използва инфраструктура, специално създадена и оптимизирана за по-добрата работа на всички магазини, базирани на Shopiko. Ще е нужно само да отделите малко време, за да проучите възможностите на административния панел на магазина, след което да качите снимките и описанието на продуктите, които ще продавате.

Ако желаете да имате информационен сайт със собствен форум и галерия например, също можете да ползвате предоставяните от СуперХостинг.БГ системи за управление на съдържанието, форумите и галериите, които вървят с всеки хостинг пакет и могат да бъдат инсталирани от модул Softaculous в cPanel за няколко минути.

Ако имате специални изисквания и поръчате сайтът ви да бъде изработен от индивидуален уеб дизайнер или уеб дизайнерска компания, в зависимост от сложността и екстрите към сайта, изработката на дизайна и софтуера за вашата страница ще струват между няколкостотин и няколко хиляди лева. Въпреки че е трудно да се посочват цифри „на сляпо“, но все пак за изработка на бизнес сайт може да очаквате цени приблизително от 500 до 2500 лева.

След като сайтът ви е готов ще бъде необходимо или да наемете човек, който да се занимава с поддръжката на сайта, актуализирането на данните в него и популяризирането му в мрежата или вие, като собственик на сайта, да извършвате тази дейност. В първия случай ще трябва да предвидите бюджет за заплата на уеб разработчика.

Ще бъде необходимо да разполагате с постоянна свързаност към интернет, което обикновено струва в рамките на няколко десетки лева месечно.

Необходимо е да предвидите и рекламен бюджет за популяризиране на сайта. Такъв бюджет също се движи в много широки граници, в зависимост от това къде решите да рекламирате (български и чужди сайтове с висок трафик, Google Ads, вестници, радиостанции и др.), колко продължителна ще бъде рекламната ви кампания, какъв тип ще бъде рекламата – например текстови връзки или банери, какви ще са размерите и местоположението на банерите и т.н.

Изграждането на сайта не приключва с изработката на уеб дизайна и софтуера, а започва от този момент нататък. Например може да става дума за попълване с информация на база данни, а това е повече или по-малко продължителен процес, който може да изисква участието на няколко души. Трябва да се има предвид, че дори и най-качествената идея има нужда от време, за да се развие, което означава, че дори на един отлично направен и поддържан сайт ще му бъдат необходими от няколко месеца до година или повече преди реално да започне да носи приходи. Тук възниква проблема с мотивацията, което също е изключително важен момент от разработването на един интернет бизнес и също се явява един вид „капитал“, може би дори с по-голямо значение от финансовите ресурси.

Обновена: 04.05.2022

Беше ли Ви полезна тази статия?

Вижте още