1. Начало
  2. WordPress
  3. Коментари в WordPress и активиране на Akismet

Коментари в WordPress и активиране на Akismet

В системата WordPress имате възможност да позволите на посетителите на сайта ви да оставят коментар под вашите публикации.

Можете да позволите коментари само от регистрирани потребители или от всички потребители.

Можете да задължите потребителите да вписват име и имейл адрес за коментар или да позволите анонимни коментари. Коментарите може да се задържат за одобрение от администратор преди да бъдат публикувани на сайта. Всички тези настройки са в администрацията на системата „Настройки“ > „Коментари„.

Настройки за коментарите в WordPress

Ако позволите коментари на публикациите във вашия блог непременно трябва да помислите и защита от публикуване на спам коментари.

Включване на плъгин Akismet

Akismet е плъгин за WordPress, който има за цел да намали или напълно да елиминира спам коментарите във вашия блог.

Akismet е един от тези WordPress анти-спам плъгини, които са силно препоръчителни, за да ограничите спам коментарите под вашите WordPress постове. Това е официален безплатен плъгин от компанията, създала WordPress – Automattic, и ако досега не сте го използвали, добра идея е да започнете.

Akismet използва алгоритъм, комбиниран с публична база данни, за да различава кой коментар е спам и кой е легитимен. В новите версии на WordPress Akismet е инсталиран по подразбиране. Ако сте деинсталирали и изтрили плъгина, може да го инсталирате отново като кликнете Add New в администрацията на WordPress=

За да включите плъгина, достъпете меню „Разширения“ -> „Инсталирани“ и под плъгина Akismet изберете „Включване„.

Включване на плъгин Akismet за защита от спам
Включване на плъгин Akismet за защита от спам.

За да активирате плъгина първо е нужно да вземете API ключ от официалния сайт на Akismet.

След като плъгина е включен кликнете на „Активирайте вашия Akismet профил“ или достъпете „Настройки“ -> „Akismet„.

Настройки на Akismet

От страницата с настройки на Akismet кликнете на Създаване на API ключ и ще бъдете насочени към официалния сайт на Akismet.

Имате няколко варианта за ключ за този плъгин, като единствения безплатен е за лична употреба Basic.

Трябва да се регистрирате, чрез натискане на „Get an akismet api key„, като при регистрацията трябва да въведете контактни данни и имейл адрес.

Akismet е активиран успешно

Ако вече имате регистрация в wordpress.com може да ползвате данните за достъп за този акаунт.

След като приключите регистрацията, на сайта на Akismet ще намерите API ключа.

Върнете се в администрацията на WordPress в меню „Настройки“ -> „Akismet“ и въведете API ключа в поле Ръчно въвеждане на API ключ.

Напълно възможно е тази стъпка, с ръчното въвеждане на ключа, да бъде прескочена, ако Akismet е засякъл вашия сайт и автоматично е попълнил API ключа в WordPress.

След въвеждането на ключа, плъгинът вече е конфигуриран и активен и можете да се възползвате от неговите функционалности.

Как работи Akismet?

Всеки път, когато нов коментар, pingback или trackback е добавен към вашия сайт той се обработва от Akismet, като коментарът минава през стотици тестове. Това ви спестява време, тъй като не е необходимо вие да проверявате всички коментари, да ги сортирате и да триете тези, които са спам.

Какво е „false positive“?

Това е коментар, който не е спам, но по погрешка е маркиран като такъв. Трябва да го отмаркирате и да го върнете обратно в потока с легитимни коментари.

Обновена: 27.07.2021

Беше ли Ви полезна тази статия?

Вижте още