1. Начало
  2. WordPress
  3. Коментари в WordPress. Активация на Akismet

Коментари в WordPress. Активация на Akismet

Настройки за коментарите в WordPress

В системата WordPress имате възможност да позволите на посетителите на сайта ви да оставят коментар под вашите публикации.

Можете да позволите коментари само от регистрирани потребители или от всички потребители.

Можете да задължите потребителите да вписват име и имейл адрес за коментар или да позволите анонимни коментари. Коментарите може да се задържат за одобрение от администратор преди да бъдат публикувани на сайта. Всички тези настройки са в администрацията на системата „Настройки“ > „Коментари„.

Ако позволите коментари на публикациите във вашия блог непременно трябва да помислите и защита от публикуване на спам коментари.

Включване на плъгин Akismet

Включване на плъгин Akismet за защита от спамAkismet е плъгин за WordPress, който има за цел да намали или напълно да елиминира спам коментарите във вашия блог.

Този плъгин е инсталиран по подразбиране в системата WordРress и трябва да се включи от администрацията в меню „Разширения“ -> „Инсталирани„, под плъгина Akismet изберете „Включване„.

За да активирате плъгина първо е нужно да вземете API ключ от официалния сайт на Akismet.

След като плъгина е включен кликнете на „Активирайте вашия Akismet профил“ или достъпете „Настройки“ -> „Akismet„.

Настройки на AkismetОт страницата с настройки на Akismet кликнете на Създаване на API ключ и ще бъдете насочени към официалния сайт на Akismet.

Имате няколко варианта за ключ за този плъгин, като единствения безплатен е за лична употреба Basic.

Трябва да се регистрирате, чрез натискане на „Get an akismet api key„, като при регистрацията трябва да въведете контактни данни и имейл адрес.

Akismet е активиран успешноАко вече имате регистрация в wordpress.com може да ползвате данните за достъп за този акаунт.

След като приключите регистрацията, на сайта на Akismet ще намерите API ключа.

Върнете се в администрацията на WordPress в меню „Настройки“ -> „Akismet“ и въведете API ключа в поле Ръчно въвеждане на API ключ.

Напълно възможно е тази стъпка, с ръчното въвеждане на ключа, да бъде прескочена, ако Akismet е засякъл вашия сайт и автоматично е попълнил API ключа в WordPress.

След въвеждането на ключа, плъгинът вече е конфигуриран и активен и можете да се възползвате от неговите функционалности.

Обновена: 19.08.2011

Беше ли Ви полезна тази статия?

Вижте още