https://help.superhosting.bg/domain-names-history.html
  • bg

Хостинг, Домейни, Cloud, Виртуални сървъри (VPS), Managed VPS, SSL сертификати

Кратка история на най-популярните имена на домейни

Често задавани въпроси
domain, domain registration, register domain, домейн, домейни, регистрация на домейн

Кратка история на най-популярните имена на домейниДомейнът .COM

.COM е домейн от първо ниво. Съкращението идва от commercial, което значи търговски. Домейнът .COM беше един от първите три домейна от първо ниво (.COM, .NET и .ORG), които бяха представени през януари 1985 г., и които могат да бъдат регистрирани без никакви ограничения. С времето .COM се превърна в най-популярния и масово използван домейн от първо ниво. През същата година бяха представени още четири домейна от първо ниво - .EDU, .GOV, .INT, и .MIL, но те са с ограничено използване и не могат да се регистрират свободно.

Въпреки че .COM домейните винаги са били предназначени за търговски цели, на практика в момента те могат да бъдат регистрирани от всеки желаещ. През 90-те години .COM домейните станаха най-популярните домейни от първо ниво за уеб сайтове, особено търговските такива и дори въвеждането на .BIZ домейните, които са предназначени за бизнес сайтове, не успя да повлияе на популярността им.

В средата на 90-те години се появи тенденция компаниите да включват окончанието .COM като част от официалното си име. Тази тенденция достигна своя връх през 2000 година - известна като годината на "дот ком бума". В много редки случаи компании прибавяха други окончания към официалното си име, като .ORG.

Въпреки че компаниите навсякъде по света имат възможност да регистрират .COM домейн, много страни разполагат и с "домейн от първо ниво с код за страна". Тези домейни от второ ниво обикновено са под формата .COM.xx или .co.xx, където хх е кода за страната. Например - .com.au за Австралия, .com.cn за Народна република Китай, .co.uk за Обединеното Кралство, .co.in за Индия и други.

Първият регистриран домейн в историята е Symbolics.com — 15.03.1985г.

Име на домейн .NET

.NET е домейн от първо ниво. Той беше един от първите седем домейна, представени през Януари 1985 година. Първоначалният замисъл беше този домейн да бъде използван предимно от организации и компании, които предоставят Интернет услуги — телефонни компании, хостинг доставчици, фирми, предоставящи dial-up или DSL достъп до Интернет и други. В момента няма съществени ограничения за регистрирането на .NET домейн. Заради широката си популярност и липсата на ограничения при регистрирането той е смятан за втория по значимост домейн след .COM.

Име на домейн .INFO

.INFO е домейн от първо ниво, предназначен за информационни уеб сайтове, но използването му далеч не е ограничено само до сайтове с подобно съдържание. Този домейн беше представен от ICANN (Internet Corporation for Assigned Names and Numbers) в края на 2000 година заедно с още шест нови домейна от първо ниво. Това беше първото голямо добавяне на домейни от първо ниво след въвеждането на първите седем през 1985 година. Новите седем домейна бяха избрани от над 180 предложения.

.INFO беше най-успешния от седемте нови домейна с над 2,4 милиона домейна, регистрирани до края на 2005 година.

.INFO е неограничен домейн, т. е. всеки може да регистрира такъв домейн с каквото и да е предназначение, както и .COM, .NET или .ORG. Това е разликата в сравнение с домейните .EDU и .COOP, които се регистрират по специални критерии.

Пускането на .INFO беше последвано от период на приоритет на регистрация (sunrise period), през който такива домейни имаха право да регистрират само собствениците на търговски марки. Този период премина под засилена критика към привилегиите, които получиха собствениците на търговски марки, които имаха възможност да регистрират популярни думи, преди всички останали.

Преди да започне регистрацията на .INFO домейните, имената на държавите бяха резервирани по искане на ICANN, за голяма изненада на тези, които бяха предплатили регистрационните такси, за да предприемат регистрацията на тези имена през свободния период.

Име на домейн .ORG

.ORG също е един от седемте домейна от първо ниво, които бяха представени през Януари 1985 година. Съкращението идва от английското organization, т. е. организация, дружество, търговско предприятие и според първоначалния замисъл този домейн трябваше да се регистрира от организации, които не покриват изискванията за регистрация на другите домейни от първо ниво. Сега всеки може да регистрира свой .ORG домейн.

Компаниите навсякъде по света имат възможност да регистрират .ORG домейн. Много страни разполагат и с "домейн от първо ниво с код за страна". Такива домейни са например .ORG.xx където xx е домейнът от първо ниво с код за страна.

.ORG домейните понякога се свързват с т.нар open source проекти, т.е. проектите за безплатен софтуер, за разлика от домейните .COM, които често се използват от компаниите. Пример за това е open source проекта OpenOffice.ORG, който дори съдържа домейнът .ORG в своето официално име.

Име на домейн .BIZ

.BIZ е домейн от първо ниво, предназначен за домейн имена, които се използват с бизнес цел. Той беше създаден като алтернатива за бизнес организациите, които искаха да регистрират свое име в областта .COM, но не можеха, тъй като името вече е заето. Не съществуват никакви специфични законови или географски изисквания, за да бъде регистриран .BIZ домейн, освен че трябва да е с бизнес или търговско предназначение. Той беше създаден през 2001 година, като един от първите одобрени от ICANN (Internet Corporation for Assigned Names and Numbers), след фактическото представяне на първите седем домейна - .COM, .NET, .ORG, .EDU, .GOV, .INT, и .MIL. Създаването му бе продиктувано от засиления интерес към Интернет пред 90-те години.

За разлика от някои от останалите домейни, при които имаше т. нар. sunrise period - период на приоритет на регистрация, през който собствениците на търговска марка имаха предимство при регистрацията на домейни, .BIZ не предостави тази привилегия. Вместо това се използваше т. нар. "STOP" (Startup Trademark Opposition Policy) процедура. При нея не се даваше възможност за регистрация на дадено име (търговска марка, име на обект и друго), ако желаещият не представи документи, че той е в правото да регистрира този домейн.

Много ‘апетитни’ имена на домейни бяха придобити от собствениците на търговски марки именно чрез тази процедура.

Въпреки първоначалното намерение .BIZ домейните да бъдат ограничени само за целите на бизнеса, в действителност те се използват без реални ограничения и са достъпни за всички без оглед на дейността им. Много критици отбелязаха, че .BIZ домейните не успяват да се наложат в средите на големия и признат бизнес. В повечето случаи се използват за изпращането на нежелани рекламни съобщения (spam). Това от своя страна допълнително затруднява тяхното налагане в бизнеса.

Име на домейн .EU

След одобрението на ICANN (Internet Corporation for Assigned Names and Numbers) на 22.03.2005 г.  бяха пуснати в Интернет зоната (Internet Root Zone) домейните .EU.

Пускането на .EU домейните беше последвано от период на приоритет на регистрация (sunrise period), през който .EU домейн имаха право да регистрират само определени субекти с представителство в Европейския съюз. Претендентите за регистрация на дадено име трябваше да докажат документално, че те държат правото за ползване на избраното име (търговска марка, име на фирма, географски обект и т. н. ). Решението дали даден домейн може да бъде регистриран беше оставено в ръцете на Pricewaterhouse Coopers - една от най-големите одиторски фирми в света. Всички тези факти говорят за това колко значими стават имената на домейните в световната икономика.

Периодът на приоритет на регистрация на домейни се въвежда с цел избягване на спекулации с имената на домейните. За никого не е тайна, че търговията с имена на домейни вече е много добре развит бизнес и цените на някои домейни може да достигнат няколко милиона долара.

На 07.02.2006г. част от ограниченията при регистрация бяха премахнати и вече домейни можеха да регистрират всички фирми осъществяващи своята дейност в държавите от Европейския съюз. В първият един час след падането на ограниченията бяха регистрирани повече от 70 000 имена на домейни.

Два месеца по-късно на 07.04.2006г. отпаднаха и останалите ограничения. На практика домейн в областта .EU вече може да регистрира всеки желаещ, като за целта е достатъчно да бъде представен валиден адрес в държава членка на Европейския съюз. Датата 07.04.2006 беше очаквана с нетърпение от огромен брой желаещи да регистрират .EU домейн и през първите четири часа броят на регистрирани домейни вече наброяваше 700 000!

СуперХостинг.БГ предлага регистрация на всички от по-горе изброените типове домейни, плюс още над 40 други TLD домейна.

500px270px
SuperHosting.BG

Коментари

Все още няма коментари

Уведоми ме при
avatar
wpDiscuz
Всички права запазени © 2005-2017 , www.superhosting.bg