1. Начало
  2. Домейни
  3. История на най-популярните домейн имена

История на най-популярните домейн имена

Домейн .COM

.COM е домейн от първо ниво. Името му идва от „commercial“ на английски, което значи търговски. Домейнът .com е един от първите три домейна от първо ниво (.com, .net и .org), които са пуснати за свободна регистрация през 1985 г. С времето .com се превърна в най-популярния и масово използван топ домейн (от първо ниво). През същата година са представени още четири домейна от първо ниво – .edu, .gov, .int, и .mil, но те са с ограничено използване и не могат да се регистрират свободно.

Въпреки че .com домейните винаги са били предназначени за търговски цели, на практика в момента те могат да бъдат регистрирани от всеки желаещ. През 90-те години .com домейните станаха най-популярните домейни от първо ниво за уеб сайтове, особено търговските такива и дори въвеждането на .biz домейните, които са предназначени за бизнес сайтове, не успя да повлияе на популярността им.

В средата на 90-те години се появи тенденция компаниите да включват окончанието .com като част от официалното си име. Тази тенденция достигна своя връх през 2000 година – известна като годината на „дот ком бума“. В много редки случаи компании прибавяха други окончания към официалното си име, като .org.

Въпреки че компаниите навсякъде по света имат възможност да регистрират .com домейн, много страни разполагат и с „домейн от първо ниво с код за страна“. Тези домейни от второ ниво обикновено са под формата .com.xx или .co.xx, където хх е кодът за страната. Например – .com.au за Австралия, .com.cn за Народна република Китай, .co.uk за Обединеното Кралство, .co.in за Индия и други.

Първият регистриран домейн в историята е Symbolics.com — 15.03.1985 г.

Домейн .NET

.NET е домейн от първо ниво. Той беше един от първите седем домейна, представени през 1985 година. Първоначалният замисъл беше този домейн да бъде използван предимно от организации и компании, които предоставят интернет услуги — телефонни компании, хостинг доставчици, фирми, предоставящи dial-up или DSL достъп до интернет и други. В момента няма съществени ограничения за регистрирането на .net домейн. Заради широката си популярност и липсата на ограничения при регистрирането той е смятан за втория по значимост домейн след .com.

Домейн .INFO

.INFO е домейн от първо ниво, предназначен за информационни уеб сайтове, но използването му далеч не е ограничено само до сайтове с подобно съдържание. Този домейн е представен от ICANN (Internet Corporation for Assigned Names and Numbers) в края на 2000 година заедно с още шест нови домейна от първо ниво. Това е първото голямо добавяне на домейни от първо ниво след въвеждането на първите седем през 1985 година. Новите седем домейна бяха избрани от над 180 предложения.

.INFO е най-успешният от седемте нови домейна, с над 2.4 милиона регистрирани до края на 2005 година.

.INFO е неограничен домейн, т.е. всеки може да регистрира такъв домейн с каквото и да е предназначение, както и .com, .net или .org. Това е разликата в сравнение с домейните .edu и .coop, които се регистрират по специални критерии.

Пускането на .INFO домейните започва с период на „приоритет на регистрация“ (sunrise period), през който те може да се регистрират само от собственици на търговски марки. Този период преминава под засилена критика към привилегиите, които получават собствениците на търговски марки, защото те имат възможността да регистрират популярни думи, преди всички останали.

Преди да започне регистрацията на .INFO домейните, имената на държавите се резервират по искане на ICANN, за голяма изненада на тези, които са предплатили регистрационните такси, за да предприемат регистрацията на тези имена през свободния период.

Домейн .ORG

.ORG също е един от седемте домейна от първо ниво, които бяха представени през 1985 година. Съкращението идва от английското „organization“, т.е. организация, дружество, търговско предприятие. Според първоначалния замисъл, този домейн трябваше да се регистрира от организации, които не покриват изискванията за регистрация на другите домейни от първо ниво. Сега всеки може да регистрира свой .org домейн.

Компаниите навсякъде по света имат възможност да регистрират .org домейн. Много страни разполагат и с „домейн от първо ниво с код за страна“. Такива домейни са например .org.xx където xx е домейнът от първо ниво с код за страна.

.ORG домейните понякога се свързват с т.нар open source проекти, т.е. проектите за безплатен софтуер с отворен код, за разлика от домейните .com, които често се използват от компании. Пример за това е open source проекта OpenOffice.ORG, който дори съдържа домейнът .ORG в своето официално име.

Домейн .BIZ

.BIZ е домейн от първо ниво, предназначен за имена, които се използват с бизнес цел. Той е създаден като алтернатива за бизнес организациите, които искат да регистрират свое име в областта .com, но не могат, тъй като името вече е заето. Не съществуват никакви специфични законови или географски изисквания, за да бъде регистриран .biz домейн, освен че трябва да е с бизнес или търговско предназначение. .BIZ е създаден през 2001 година, като един от първите одобрени от ICANN, след фактическото представяне на първите седем домейна – .com, .net, .org, .edu, .gov, .int, и .mil. Създаването му е продиктувано от засиления интерес към уеб пред 90-те години.

За разлика от някои от другите домейни, при които има т. нар. sunrise period – период на приоритет на регистрация, .BIZ не предостави тази привилегия. Вместо това се използва процедурата „STOP“ (Startup Trademark Opposition Policy). При нея не се дава възможност за регистрация на дадено име (търговска марка, име на обект и друго), ако желаещият не представи документи, че той е в правото да регистрира този домейн.

Много „апетитни“ имена на домейни бяха придобити от собствениците на търговски марки, именно чрез тази процедура.

Въпреки първоначалното намерение .biz домейните да бъдат ограничени само за целите на бизнеса, в действителност те се използват без реални ограничения и са достъпни за всички, без оглед на дейността им. Много критици отбелязаха, че .biz домейните не успяват да се наложат в средите на големия и признат бизнес. В повечето случаи се използват за изпращането на нежелани рекламни съобщения (spam). Това от своя страна допълнително затруднява тяхното налагане в бизнеса.

Домейн .EU

.EU домейните са пуснати 2005 г., с последвал период на приоритет на регистрация (sunrise period), през който .EU домейн имат право да регистрират само определени субекти с представителство в Европейския съюз. Претендентите за регистрация на дадено име трябваше да докажат документално, че те държат правото за ползване на избраното име (търговска марка, име на фирма, географски обект и т.н.). Решението дали даден домейн може да бъде регистриран е оставено в ръцете на Pricewaterhouse Coopers – една от най-големите одиторски фирми в света. Всички тези факти говорят за това колко значими стават имената на домейните в световната икономика.

Периодът на приоритет на регистрация на домейни се въвежда с цел избягване на спекулации с имената на домейните. За никого не е тайна, че търговията с имена на домейни вече е много добре развит бизнес и цените на някои домейни може да достигнат няколко милиона долара.

На 07.02.2006 г. част от ограниченията при регистрация са премахнати и .eu домейни могат да регистрират всички фирми, осъществяващи своята дейност в държавите от Европейския съюз. В първия един час, след падането на ограниченията, са регистрирани повече от 70 000 имена на домейни.

Два месеца по-късно на 07.04.2006 г. отпадат и останалите ограничения. На практика домейн в областта .eu може да регистрира всеки желаещ, като за целта е достатъчно да бъде представен валиден адрес в държава членка на Европейския съюз. Датата 07.04.2006 е очаквана с нетърпение от огромен брой желаещи да регистрират .eu домейн и през първите четири часа броят на регистрирани домейни става 700 000!

СуперХостинг.БГ предлага регистрация на всички от по-горе изброените типове домейни, плюс още над 300 други TLD домейна.

Обновена: 04.05.2022

Беше ли Ви полезна тази статия?

Вижте още