Какво е уеб (web, www)?

World Wide Web лого

World Wide Web (наричана още само уеб, WWW) е виртуална информационна мрежа, съставена от хипертекстови документи (уеб страници и уеб сайтове).

Достъпът до тази информационна мрежа се извършва през интернет (глобална система от взаимносвързани компютърни мрежи).

Вижте (или чуйте) 3 популярни мита за интернет [Аудио] | Blog

Началото на World Wide Web

Идеята за World Wide Web на английския учен Тим Бърнърс-Лий се заражда през 1989 г. на около две хиляди километра западно от България, в изследователския комплекс на ЦЕРН (Европейската организация за ядрени изследвания).

Комплексът се намира на границата на Франция и Швейцария и използва територия и от двете държави. Има множество сгради, лаборатории и съоръжения за експерименти. Една година по-рано, на същото място, но под земята, вече са свързани двата края на 27-километровия тунел, в който днес се намира най-големия ускорител на частици – Large Hadron Collider.

Проектът World Wide Web първоначално има за цел да подобри вътрешната система за обмяна и работа с информацията в институтите и лабораториите на ЦЕРН.

Разработките по проекта започват през 1989 г., след като Тим Бърнърс-Лий получава одобрение на предложението му за разпределена хипертекстова система.

В реализирането на проекта участва малка група учени, един от които е белгийският учен Робер Кайо, който става важен застъпник на проекта.

В края на 1990 г. вече е създаден HTTP протоколът, първият уеб сървър (httpd), първият уеб браузър (WorldWideWeb), HTML езикът за маркиране на хипертекст и първият уеб сайт.

По същото това време ЦЕРН вече е свързан в световната компютърна мрежа, станала вече известна като интернет. По света към мрежата се включват и различни комерсиални компании. Появяват се първите интернет доставчици. Мрежата се разраства с голяма скорост и достига до все повече обикновени потребители.

През Август 1991 г. Тим Бърнърс-Лий публикува съобщение в дискусионната група alt.hypertext, в което описва проекта World Wide Web. С това проектът става публично достояние и малко след това (1991-1992 г.) започват да се появяват първите уеб сървъри извън Европа.

Ето как е функционирал и изглеждал проекта World Wide Web през 1992 г., достъпван през първия текстов (line-mode) браузър: отвори симулатора на line-mode браузъра.

World Wide Web - първият уеб браузър
World Wide Web – първият уеб браузър.

(Възможно е симулаторът да не се зареди коректно през някои съвременни уеб браузъри. Тествайте да го заредите през Google Chrome).

През 1993 г. ЦЕРН обявява World Wide Web за безплатна и публично достъпна услуга в интернет.

Първите уеб браузъри

Първият графичен уеб браузър и редактор „WorldWideWeb“, създаден към проекта WWW през 1990 г., се е поддържал само на компютър NeXT, с операционна система NeXTstep. На по-късен етап уеб браузърът е преименуван на Nexus, за да се избегне объркване с името на проекта World Wide Web.

През 1993 г. се появява Mosaic – по-добър графичен уеб браузър, в който изображенията са се показвали вградени в уеб страниците, а не в отделен прозорец. По това време това е най-известния и най-използван уеб браузър, който допринася за скоростното разрастване на уеб. Поддържа се при различните платформи, съществуващи по това време, като Windows, Macintosh и други.

На базата на Mosaic през 1994 г. се появява Netscape Navigator – следващият хит при уеб браузърите. Важното нововъведение в този уеб браузър е, че текстът и изображенията са се показвали веднага на екрана, докато самата страница се е зареждала. Предишните уеб браузъри не са показвали нищо, бяла страница, докато цялото съдържание на страницата не се изтегли напълно.

Кодът на Netscape е послужил като основа за уеб браузъра Mozilla Firefox.

Вижте още: Кои са най-използваните браузъри? | Blog

Поддомейнът www.

Използването на www като име на хост за услугата World Wide Web е в следствие на утвърдилата се по това време практика, имената на хостовете в интернет да се наименуват на услугата, която ще предоставят. Например www е уеб услуга (WWW), ftp за FTP услуга, mail за имейл услуга и други.

При бързото разпространение на уеб през първите години, повечето потребители, които са добавяли уеб сайт в интернет, са използвали този метод за наименуване на услугата. Поради това, повечето уеб сайтове тогава са били достъпни през поддомейна www.mysitename.com.

Тъй като използването на поддомейна www не е задължително, уеб адресът на проекта World Wide Web е останал http://info.cern.ch, а не както е било замислено в началото да бъде на http://www.cern.ch. Повече информация за проекта WWW може да се намери и на официалната страница: https://home.cern/science/computing/birth-web.

През 1991 г. във вестника, издаван от ЦЕРН, е публикувано съобщение за проекта World Wide Web. В съобщението се описва какво представлява и как се работи с WWW. Също така на страница 2 може да се види предложение отпечатването на вестника да бъде преустановено и вместо това новините да се публикуват и четат през проекта WWW. Вижте архивно копие на вестник „CERN Computer NewsLetter“, брой 204, 1991 г.

Първият уеб сървър е CERN httpd (Hypertext Transfer Protocol daemon). Първата уеб страница, създадена по проекта World Wide Web, съдържа хипертекст, описан на първия HTML. Страницата предоставя информация за самия проект WWW. Вижте архивно копие на първата уеб страница.

Обновена: 14.08.2023

Беше ли Ви полезна тази статия?

Вижте още