1. Начало
  2. WordPress
  3. Подобрения по WordPress сайта за посетителите (и търсещите машини)
  4. Оптимизиране на изображения в WordPress (плъгин EWWW Image Optimizer)

Оптимизиране на изображения в WordPress (плъгин EWWW Image Optimizer)

С плъгина EWWW Image Optimizer можете да оптимизирате както вече качените изображения в сайта, така и всяко ново изображение, което се качва.

Оптимизацията на изображенията в сайта се налага поради това, че страниците му започват да се зареждат по-бавно, когато на тях има прекалено големи изображения (и като размери, и като килобайти). Вижте още: Защо и как да оптимизираме изображенията в WordPress? | Blog

След като инсталирате плъгина може да извършите настройките. В тях посочвате дали да се генерират WebP варианти на изображенията, дали новите картинки да се преоразмеряват при качване до определена ширина/височина и други.

Вече съществуващите изображения в сайта може също да се оптимизират през опцията Bulk Optimize.

Какви оптимизации може да прави плъгина при качване на картинка:

  • Конвертира в WebP;
  • Преоразмерява (по предварително зададени максимални размери в настройките);
  • Оптимизира големината на файла и премахва излишна информация от файла на изображението (EXIF, коментари и други).

Инсталация

Инсталацията на плъгина се извършва през Plugins » Add New.

инсталация на плъгина EWWW Image Optimizer

Настройки

След като инсталирате плъгина, достъпете Settings » EWWW Image Optimizer.

настройки на EWWW Image Optimizer

Ако продължите с Next, трябва да въведете желаните настройки.

Можете да изберете готовите опции (Next) или да продължите с I know what I’m doing, leave me alone!. С тази опция ще можете да извършите настройките и оптимизацията на изображенията както Вие искате.

настройки

Remove Metadata. Премахва излишната информация, която се съдържа във файловете на изображенията, като EXIF, коментари и други.

Resize Images. Задайте максимална широчина и максимална височина, до които може да бъде едно изображение. Ако качваното изображение е с по-голяма широчина, то ще бъде преоразмерено до посочената тук стойност. Например ако зададете широчина 1024px и качите изображение с широчина 2048px, плъгинът ще го преоразмери до 1024px преди да го запише в директорията.

Add Missing Dimensions. Добавя към атрибутите на изображенията (в кода) размерите им. По този начин се избягва разместването на съдържанието, защото браузърът вече е заделил посоченото пространство за изображението и зареждането му няма да размести останалото съдържание в страницата.

Lazy Load. Отложено зареждане на изображенията. Не се зареждат в страницата, докато посетителят не стигне до частта от странцата, в която се намират.

WebP Conversion. Конвертира качените изображения във формат WebP. Запазва оригиналните изображения за съвместимост със стари уеб браузъри.

Разширени настройки

Включването на Enable Ludicrous Mode ще отвори панели Local, Advanced, Resize, Convert и други с много допълнителни опции за напреднали.

Важно: Преди да промените някоя опция в разширените настройки, която може да повлияе на качените изображения, направете бекъп. Препоръчително е да тествате опциите на тестово копие на сайта, вижте още: Работно копие на сайта – Staging (Softaculous) | Help

таб Local в настройките на EWWW Image Optimizer

В таб Resize можете да видите всички варианти, които се генерират за всяко качено изображение. Освен това, от тук можете да деактивирате генерирането на избран вариант.

таб Resize в настройките

Опцията Resize Detection показва кои изображения в страницата се преоразмеряват в браузъра, вместо да се зареждат техни подходящи размери.

опцията Resize Detection на EWWW Image Optimizer

В таб Convert има опции за конвертирането на изображенията от един формат в друг.

таб Convert

Оптимизиране на съществуващите изображения

За да оптимизирате съществуващите изображения в сайта, използвайте опцията Media » Bulk Optimize.

Важно: Оптимизацията се прилага на всички изображения. След оптимизацията изображенията ще са с променена големина на файла. Ако Ви трябват оригиналите на изображенията, направете бекъп.

Bulk Optimize
Bulk Optimize

Преди оптимизирането:

преди оптимизирането

След оптимизацията, зададен максимален размер 1024px ширина:

след оптимизирането

След оптимизацията (зададен максимален размер 1024px ширина и активирана опцията за конвертиране в WebP):

след оптимизирането

В Tools » EWWW Image Optimizer можете да видите списък на всички оптимизирани изображения.

tools

Опции в библиотеката с файлове

опции

Към всеки файл има опция за оптимизиране и за конвертиране в друг формат. Като информация се показват и броя на вариантите, както и техните размери.

Обновена: 06.04.2022

Беше ли Ви полезна тази статия?

Вижте още