Как да добавим Google Analytics в WordPress?

За да проследите броя на посетителите и тяхното поведение във Вашия сайт, можете да използвате Google Analytics. Чрез тези статистики ще имате възможност да анализирате представянето на сайта и да изградите или да подобрите своята маркетингова стратегия.

Какво е необходимо, за да използвате Google Analytics?

  • Необходимо е да имате създаден профил в Google Analytics, където да добавите Вашия сайт.
Добавяне на сайт в профила ви в Google Analytics
Добавяне на сайт в профила Ви в Google Analytics.
  • Следващата стъпка, за да бъдат проследени потребителите с тази платформа, е нейната интеграция в сайта. За целта при добавянето на домейна ще Ви бъде предоставен код (Tracking ID/Global Site Tag), който да добавите в структурата на сайта. Този код можете да откриете и в профила Ви в Google Analytics » меню „Admin“ » „Account“ » „Property Settings“ » „Tracking Info“ » „Tracking Code“.
Кодът, който ще използвате за интеграцията в сайта Ви.
Кодът, който ще използвате за интеграцията в сайта Ви.

Добавяне на Google Analytics в WordPress

Добавянето на Google Analytics в WordPress може да бъде извършено по няколко начина, които ще разгледаме в статията.

Google Analytics е най-често използваният метод за проследяване на посещенията в сайтовете и генериране на статистики. Ето защо някои от темите за WordPress имат вградена опция за добавянето на кода за проследяване. Преди да изберете някой от посочените методи за интеграция, проверете дали Вашата тема предлага тази функционалност.

1. Чрез допълнителен плъгин

За интеграцията на тези статистики в WordPress са разработени редица разширения. В официалната директория с плъгини за WordPress можете да изберете някой от безплатните предложения, които да инсталирате в сайта.

🔗 Как да инсталирате плъгин в WordPress | Help

Най-често използваните решения от нашите клиенти са:

GA Google Analytics

Настройки на GA Google Analytics плъгин
Настройки на GA Google Analytics плъгин.

След като инсталирате плъгина в WordPress, ще можете да направите връзката с Google през менюто „Настройки“ » „Google Analytics“ » „Plugin Settings“. Тук трябва да въведете GA Traking ID, което ще намерите в профила Ви в Google Analytics, следвайки стъпките описани в началото на статията.

Google Analytics for WordPress by MonsterInsights

Това е един от най-използваните плъгини за интеграция на Google Analytics в WordPress (с над 3 млн. инсталации). 

Чрез този плъгин, без нужда от технически познания и работа с код, ще можете да следите данните и статистиките от Вашия акаунт в Analytics директно в администрацията на сайта.

Плъгинът предлага лесна и бърза настройка и връзка с Google Analytics. Активирането на тракинг кода се извършва от плъгина, без нужда Вие да се занимавате с файлове и код. Но ако вече сте добавили проследяващия код, може да го премахнете, тъй като плъгинът ще се грижи оттук нататък за връзката с Google Analytics.

Функционалностите Export PDF Report, Customize Date Range, Page-specific stats, Publishers, Search Console, eCommerce, Dimensions, Forms, Real-Time, Site Speed и други (Insights » Addons) са налични в платените версии на плъгина.

Първи стъпки в настройката на плъгин MonsterInsights
Първи стъпки в настройката на плъгин MonsterInsights.

Инсталирайки плъгина MonsterInsights, ще бъде създадено ново меню в администрацията на WordPress » Insights. След като го изберете, ще бъде стартирана интеграцията на Google Analytics с Вашия сайт. Необходимо е да следвате стъпките, за да приключите конфигурацията.

След приключване на първоначалната настройка, ще можете да следите статистиките и през администрацията на сайта Ви.

2. Добавяне в темата

Можете да добавите предоставения код за проследяване директно в кода на Вашата тема, без да използвате допълнителен плъгин.

Бележка: Ако изберете вграждането на Google Analytics да бъде директно в кода на темата, е препоръчително промените да бъдат извършвани в child тема.

  • Файлът, който трябва да редактирате, е header.php, а кодът трябва да бъде поставен преди затварящия таг </head>.
Редактиране на файл header.php на темата.
Редактиране на файл header.php на темата.
  • Можете да интегрирате Google Analytics чрез добавяне на функция в functions.php файла на Вашата тема. Редовете, които трябва да добавите, са:
<?php
add_action('wp_head', 'add_my_googleanalytics', 10 );
function add_my_googleanalytics() { ?>
// Вашият Google Analytics код
<?php }
?>

където вместо // Вашият Google Analytics код трябва да поставите кода за проследяване, предоставен след добавянето на домейна в профила Ви в Google Analytics.

Друг вариант за добавянето на информацията в хедъра на темата е използването на плъгин Insert Headers and Footers

3. Чрез джаджа (widget)

Можете да използвате допълнителна джаджа, за да вмъкнете предоставения код в конкретна страница или футера на сайта. Трябва да изберете джаджа „Собствен HTML“ през менюто „Външен вид“ » „Джаджи“.

Добавяне на кода за проследяване чрез джаджа.
Добавяне на кода за проследяване чрез джаджа.

🔗 Какво представляват джаджите (widgets) в WordPress? | Help

Трябва да имате предвид, че след интеграцията, за да можете да използвате статистиките, може да е необходимо да изчакате от 2 до 48 часа.

Обновена: 24.05.2022

Беше ли Ви полезна тази статия?

Вижте още