Какво е Cloudflare?

Cloudflare е компания, която предоставя услуга за глобално дистрибутиране на съдържание или още наречена мрежа за доставка на съдържание – CDN (Content Delivery Network).

CDN услугата се използва за ускоряване на зареждането на сайтове, които имат посетители от различни държави.

CDN мрежата е съставена от много сървъри, разположени в различни държави по цялото земно кълбо. Когато някой се опита да зареди сайта, съдържанието му се изтегля от най-близкия до него сървър от CDN мрежата.

Освен „приближаването“ на сайта до посетителите му, CDN услугата прилага кеширане на статичното му съдържание (изображения, CSS, JavaScript, HTML).

Резултатът за всеки посетител, намиращ се в различна държава, е, че сайтът при него се зарежда много бързо.

Освен ускоряване на зареждането, CDN услугата на Cloudflare предлага и автоматична защита на сайта от нежелан трафик, DDoS атаки, агресивно индексиране от ботове и други.

За да активирате Cloudflare CDN за Вашия сайт, ще трябва да си направите акаунт в сайта на CDN доставчика, да добавите сайта си и да зададете нужните DNS настройки за домейна.

Активирането на Cloudflare през cPanel беше възможно при по-старите версии на контролния панел. На хостинг сървърите при СуперХостинг.БГ се използват новите версии на cPanel.


CDN услугата ускорява зареждането на сайта в браузъра на посетителите, тя не ускорява работата на самия сайт. Ако искате да ускорите работата на сайта, можете да използвате други технологии за кеширане като Redis и Memcached например. Активирането на ускоряването с тези технологии става с един клик на мишката, в случай че сайтът използва WordPress. Вижте как: Ускоряване на WordPress сайт (WordPress Manager SH).

Обновена: 12.08.2022

Беше ли Ви полезна тази статия?

Вижте още