Първият компютърен бъг

През 1947 г. Грейс Мъри Хопър работи в университета в Харвард с Mark II Aiken Relay Calculator (примитивен компютър). На 9-ти септември 1947 г. машината започва да показва наличен проблем и след внимателно разследване се оказва, че има молец в едно от релетата на машината. Операторите премахват мигновено молеца и го прилагат като доказателство в дневника на проекта. Описанието гласи: „Първият истински случай, в който е открит бъг“ (bug – буболечка).

Така се ражда понятието компютърен бъг и глагола дебъгвам, т.е. отстранявам бъг. Въпреки че Грейс Хопър винаги внимателно е признавала, че тя не е била там, когато това всъщност се е случило, това е една от нейните любими истории.

От къде идва терминът „бъг“?

Изразът „Първи истински случай, в който е открит бъг“ показва, че терминът вече е бил в употреба, преди молеца да бъде открит. Грейс Хопър също казва, че терминът „бъг“ е използван, за да описва проблеми с радарните електроники по време на Втората световна война.

Използвал се е и по времето на Томъс Едисън, за да описва индустриален дефект. Както и в Hawkin’s New Catechism of electricity, електрически тефтер от 1896 г., където е включено твърдението: „Терминът „бъг“ се използва до известна степен, за да опише всяка грешка или проблем в свързаността или работата на електронната апаратура.“

Народната етимология счита, че фразата „бъгове/буболечки в телефонния кабел“, се е използвала при наличието на шум, както и в ранните дни на телеграфията. Радио техниците също използвали термина „бъг“, за да опишат устройство с неопределена форма, състоящо се от бобина с тел, двата края на която едва се докосвали. Това устройство се е използвало за следене на радио емисиите. Този вид „бъг“ термин, най-вероятно е предшественик на сегашната употреба на „бъг“ и означавал скрито устройство за подслушване или наблюдение.


Вижте още: Какво е хостинг, уеб хостинг (web hosting)? | Help

Обновена: 25.10.2022

Беше ли Ви полезна тази статия?

Вижте още