1. Начало
  2. Уеб сайт
  3. Уеб сайт терминология
  4. 404 Not Found – страницата не е намерена

404 Not Found – страницата не е намерена

Съобщението 404 Not Found е HTTP статус код, който уеб сървърът връща към уеб браузъра. Съобщението error 404 се получава при опит за достъпване на уеб страница или съдържание, което не е намерено на сървъра.

Например ако от сайта е изтрита някоя страница или директория, при опит за зареждане на уеб адреса ѝ, уеб сървърът ще върне съобщение 404 Not Found.

Причини за грешка 404 Not Found

Най-честите причини за съобщение 404 Not Found са:

  • Търсената страница вече не е налична в сайта;
  • URL адресът на страницата е променен и този не е актуален вече;
  • URL адресът на ресурса е грешно изписан;
  • За отварянето на страницата е използван bookmark, който е с неактуален url адрес;
  • Кликнат е линк от резултатите в търсачката, който вече не е актуален;
  • Използван е линк в самото съдържание на сайта, който вече не работи.

Ако сайтът не е ваш, то не бихте могли да направите нещо, за да поправите грешката. Ако все пак искате да получите някаква информация от посещавания сайт, изтрийте частта от url адреса на самата страница, докато не остане само домейнът на сайта. Например ако в адресната лента показва mysupersite.com/page и сте получили 404 Not Found, изтрийте page и опитайте да заредите само домейна mysupersite.com.

Вижте още няколко често срещани съобщения при достъпването на сайтове: Грешка (404, 500, 301) или пък не? | Blog

Съобщението 404 Not Found изглежда по различен начин за различните сайтове

Съобщението 404 може да изглежда по различни начини в уеб браузъра. Например може да е изписано като Not Found, error 404, грешка 404, страницата не е намерена, страницата не може да бъде открита и други.

Грешка 404 Not Found – прост изглед без стилове и картинки

Но може да изглежда по съвсем различен начин, като това зависи от използваната за сайта система и извършените през нея промени на съобщението за грешка 404:

Грешка 404 Not Found – със стилове и картинки

Проверка и поправка на грешка 404 във вашия сайт

Дали посетителите на вашия сайт получават 404 съобщения при разглеждането му, може да се провери по няколко начина.

Проверка за 404 съобщения в cPanel

Тъй като тези съобщения са в резултат на статус кодовете, които се подават от уеб сървъра, запис за всеки един такъв код се съхранява в логовете на уеб сървъра.

Можете да видите всички статус кодове, в суров вид, които уеб сървърът подава към посетителите през меню Raw Access Logs.

Грешка 404 в Последни посетители в cPanel

През меню Последни посетители в cPanel можете да видите същите записи, но подредени по данните в тях.

Можете да използвате опцията за търсене, за да потърсите всички записи, съдържащи текст „404“.

Грешка 404 в AWStats в cPanel

Най-удобно и бързо може да се видят 404 съобщенията през инструмента в cPanel » AWStats.

В раздела HTTP кодове за грешка се показват всички посочени, но неоткрити URL адреси в сайта, като хитовете към favicon изображението не са включени.

Проверка за 404 съобщения в WordPress

В WordPress може да се използват плъгини, създадени специално за проверка и следене на 404 съобщенията в сайта например Redirection.

Генериране на съобщение 404 Not Found

Съобщението за грешка, което се използва при получаване на статус код 404, може да се генерира от две системи – от самия уеб сървър или от PHP системата в хостинг акаунта (пример WordPress).

404 за статични ресурси

Уеб сървърът работи с файловата система в хостинг акаунта и извършва проверката дали дадена директория или файл са налични или не. Когато даден посетител зареди определена страница или адрес в сайта, уеб сървърът извършва проверка в хостинг акаунта дали има такава директория или такъв файл. В случай че търсеният ресурс (директория/файл) не бъде открит, уеб сървърът генерира статус код 404 Not Found. След което в отговора си към уеб клиента, уеб сървърът изпраща кода (в хедърите на HTTP отговора) заедно със самото съобщение за грешка, под формата на HTML код/страница.

Стандартно уеб сървърът отговаря за обработката и генерирането на съобщение 404, когато потребителят потърси несъществуващ статичен ресурс – това може да е директория или файл (.html, .jpg, .png, css, .js и други).

Но понякога PHP системата на сайта може да прихваща и обработва 404 съобщенията и за статичните ресурси (пример WordPress).

404 за динамични ресурси

Уеб сървърът може да проверява дали даден статичен ресурс е наличен като файл в хостинг акаунта, но не може да извършва проверки в базата данни на сайта, дали даден запис го има или не.

PHP системата на сайта е тази, която може да използва SQL запитвания към базата данни, за да провери дали даден запис е наличен или не.

При готовите PHP системи като WordPress и Joomla страниците от сайта не са реални файлове в хостинг акаунта, но представляват запис в базата данни. Когато посетител опита да зареди дадена страница от сайта, обработката на заявката му се предава от уеб сървъра към PHP. Ако търсената страница не съществува в базата данни, PHP системата ще генерира код 404 и ще го подаде към уеб сървъра, заедно със съобщението за грешка 404, за изпращане към посетителя.

Промяна на съобщение 404 Not Found

PHP системите в хостинг акаунта

Страницата за грешка 404 при готовите системи най-често може да се промени или през администрацията на самата система или чрез редактиране на темплейтния файл, който е част от темата за сайта.

В WordPress страницата за 404 съобщението е темплейтен файл 404.php, който може да се намира в директорията на темата, например /wp-content/themes/twentyseventeen/404.php. Не всички теми за WordPress, освен стандартните, имат такъв файл. Ако използваната тема няма 404.php – може да се създаде такъв, с препоръките описани в помощната статия: Creating an Error 404 Page.

Важно: В случай че темата има файл 404.php, не е препоръчително промяната да се извършва директно в него. Вместо това трябва да се използва child тема и всички промени да се извършват по нея.

Промяна на съобщение 404 в WordPress може да се извърши и чрез плъгин например 404page – your smart custom 404 error page.

Страници за грешки от уеб сървъра

Стандартно уеб сървърът поддържа възможността за промяна на системните съобщения, които се изпращат при определени статус кодове.

При активиране на нов хостинг акаунт, в директория public_html са налични файловете 401.shtml, 403.shtml, 404.shtml, 500.shtml. Това са най-често използваните страници за грешки, които лесно може да се редактират през меню Страници за грешки в cPanel.

Обновена: 12.10.2022

Беше ли Ви полезна тази статия?

Вижте още