1. Начало
 2. Хостинг
 3. Хостинг терминология
 4. Какво е хостинг, уеб хостинг (Web Hosting)?

Какво е хостинг, уеб хостинг (Web Hosting)?

Понятието хостинг произлиза от думата host в английския език и буквално преведено означава – домакин, стопанин, съдържател. На практика най-точно се представя като срочен абонамент за ресурсите на даден сървър, който има директна свързаност към интернет.

Казано с други думи, услугата уеб хостинг ви позволява:

 • Да разположите и управлявате вашия уебсайт на отдалечен сървър, който има директна свързаност към интернет.
 • Вашият сайт да бъде онлайн 24 часа/365 дни в годината от всяко кътче на Уеб.
 • Да имате собствен имейл и множество пощенски кутии с едно и също име на домейн:
  email@име-на-домейн.tld
  Пример: ivan.ivanov@mysupersite.com, office@mysupersite.com, info@mysupersite.com и т.н.
   
 • Да използвате предоставено на сървъра пространство, за съхранение на информация, с висока сигурност и защита, както и възможност за оторизиран достъп до нея по всяко време и от всеки компютър в интернет.
 • Да станете част от прогресивното развитие на световната мрежа и да бъдете забелязани.

СуперХостинг.БГ предлага пълната гама уеб хостинг решения – споделен хостинг, виртуални сървъри (VPS) и наети сървъри.

Всеки ден включваме компютъра или смартфона и влизаме в множество сайтове – четем новини, проверяваме пощата си, разглеждаме социалните медии, слушаме музика, без да се замисляме какво стои зад тях. Едва когато решим, че и ние искаме да имаме собствен уебсайт, се замисляме как се справят другите с тази задача.

Първоначално ни се струва трудно, но този процес може да бъде по-лесен, отколкото си мислим. Тайната е в уеб хостинга.

За да разберете какво е уеб хостинг обаче, първо е важно да знаете какво е уебсайт и какво се случва, когато отворим някоя уеб страница. Нека започваме:

Какво е уебсайт?

Първо е важно да знаете какво е уебсайт и какво се случва, когато отворим някоя уеб страница в браузъра.

Уебсайтът е съвкупност от файлове и страници с информация, които се съхраняват на сървъри.

Когато отворите даден уебсайт, браузърът, който използвате, изпраща заявка към сървъра, а той от своя страна предоставя съдържанието на уебсайта. Следователно, за да съществува сайтът и за да можете да го поддържате, имате нужда от място, на което той да бъде разположен – сървър, от който да се отваря – това е уеб хостинг.

Можем грубо да разделим уебсайтовете на три типа. Няма строго категоризиране и съществува препокриване между тях.

 • Статични – първичният тип уебсайтове. При него всеки уебсайт е сбор от документи и страници, които се намират в директория на един публичен уеб сървър. Когато преглеждате една уеб страница, вашият компютър я сваля като файл и показва съдържанието ѝ в уеб браузъра.
 • Уеб приложение – Google, вашият уеб базиран имейл доставчик, Facebook и всяка онлайн игра в интернет са все примери за уеб приложения/апликации (web applications). Също както приложенията/програмите, които използвате на вашия телефон, таблет или компютър, файловете трябва да се съхраняват някъде. Уеб апликациите се разполагат на публичен уеб сървър по същия начин както документите и файловете. Вашият браузър сваля някои от файловете, използва ги, за да покаже съдържанието, което се опитвате да отворите и се осъществява непрекъсната връзка между компютъра и уеб сървъра. Тези сайтове са динамични и при тях автоматично се прави някаква обработка на информацията, преди тя да бъде изпратена към браузъра.
 • Система за управление на съдържанието (Content Management Systems – CMS) – Това е вид хибрид между предните два типа и към него се отнасят повечето уеб приложения, които съществуват в днешно време. Технологията на уеб приложението се използва, за да се симулира събиране на документи/файлове. Ако четете блог, всеки пост в блога най-вероятно не е индивидуален файл. Апликацията извлича съдържанието на поста от базата данни и я изпраща на вашия браузър все едно е един единствен документ, а той я визуализира без да има каквато и да е разлика за потребителя.

Посещавайки един уеб сайт, се случват следните неща:

 1. Браузърът на вашия компютър изпраща заявка за отварянето на страница, документ или приложение към сървъра, на който се намира уебсайтът. Основната част от тази заявка е URL адресът, който поставяте в адресната лента най-отгоре на вашия браузър.
 2. Уеб сървърът приема заявката и събира в едно всичко нужно, което трябва да изпрати обратно като отговор. Това може да е един единствен съществуващ файл, но може да е част от уеб апликация или може да е събран документ от една система за управление на съдържанието.
 3. Уеб сървърът отговаря на заявката, като предоставя съдържанието.
 4. Вашият браузър показва съдържанието, което е изпратено като отговор.

За да управлявате един уебсайт, който искате да се показва на потребителите в интернет пространството, ви трябва компютър свързан с интернет, който да е способен да приема заявки, да може да предприема съответните действия и да връща отговор. Когато хората говорят за сървър за техния уебсайт, имат предвид точно това – физическите машини, които съхраняват файловете, необходими да се управлява един уебсайт, заедно със софтуера, който се използва, за да се доставят тези файлове до всеки, който направи заявка за тяхното получаване.

На теория можете да поддържате един уебсайт през вашия домашен компютър, но на практика това е не е толкова добра идея.

Като начало трябва да знаете как правилно да настроите вашия домашен сървър, за да можете да предоставяте съдържанието на един уебсайт до крайния потребител, а това не е лесно изпълнимо. Освен това този компютър трябва да бъде непрекъснато включен към електричество и да има сигурна връзка с интернет.

Дори да успеете да направите всички настройки и да подсигурите работеща инфраструктура, ще се сблъскате с друг проблем – вашият компютър не може да се справи с много потребители наведнъж – тъй наречените едновременни конекции. Ако няколко човека едновременно се опитат да заредят вашия сайт, вашата машина и интернет свързаността ѝ ще достигнат своя лимит и страницата ви ще спре да работи.

По-добър вариант е да закупите собствен сървър, отколкото да поддържате вашия уебсайт от личния си компютър. Сървърът е просто един по-голям, по-мощен, по-бърз и по-добър компютър. Този вариант има своите плюсове, но и своите недостатъци. Тези машини са скъпи, не са user-friendly и трябва да се справите с техните сложни настройки и разбира се трябва да откриете достатъчно бърз и сигурен интернет доставчик, който да ви предостави надеждна връзка и голяма свързаност. Ако предположим, че се справите с всички тези трудности, ще се сблъскате с един много по-сериозен проблем – домашният сървър изисква последващо обслужване и управление – вие ставате системен администратор на вашата услуга. Вие трябва да се грижите за новите ъпдейти, промените, както и всички грешки и проблеми, с които може да се сблъскате.

За да се справите успешно с това начинание, ще имате нужда от много знания по системно администриране и време, което да отделите за поддържането на сървъра. Освен всичко това имайте предвид, че вие ставате съпорт на своя собствен сайт и при възникнал проблем няма да можете да се възползвате от възможността да се обадите на денонощната техническа поддръжка, която предлагат повечето хостинг компании и която ще ви съдейства и насочи при възникване на проблем.

В крайна сметка усилията, които ще отделите за настройването, обслужването и поддържането на един домашен сървър и проектите на него, ще ви струват време и пари, които ще спестите използвайки хостинг услуги от доверен доставчик.

Каква е работата на уеб хостинг компаниите?

Уеб хостинг компаниите решават проблемите, с които може да се сблъскате поддържайки един уебсайт. Те са подсигурили сигурна и бърза връзка с интернет и са закупили скъпите и големи машини, които са настроили, за да може вашата бизнес страница да работи безпроблемно и непрекъсваемо. На вас ви остава да използвате тяхната подсигурена инфраструктура, за да доставяте вашата бизнес страница до десетки интернет потребители едновременно.

Когато вие използвате един хостинг план, вие заемате част от сървърите на конкретната хостинг компания. Това ви дава правото да разполагате, хоствате на сървъра файловете и софтуера, които са нужни за нормалното зареждане на вашия сайт. За да направят нещата още по-лесни за вас, компаниите предоставят инструменти за управлението на вашата част от машината и за изграждането и поддържането на вашия уебсайт.

Много е важно да разберете, че когато вие използвате услугите на една хостинг компания за вашия сайт, той не се намира някъде плаващ в друго измерение. Той е един сбор от истински, действителни компютърни файлове, разположени на една компютърна машина в една реална сграда. Къде се намира тази сграда и как изглежда самата машина зависи от това коя хостинг компания използвате и какъв тип хостинг услуга сте избрали.

Какво е хостинг?

Хостингът е услуга, която се предлага от хостинг компаниите и представлява съвкупност от ресурси, необходими за доброто онлайн представяне на Вашия сайт – сървърно пространство, бази данни, трафик, приложения за защита на сайта, инструменти за лесно управление и ускоряване на зареждането му и други.

Хостингът осигурява непрестанна връзка с интернет, за да може сайтът Ви да бъде достъпен за Вашите потребители по всяко време и от всяка точка на света, където има интернет.

Нека заедно да разгледаме каква е разликата между сървър и уеб сървър и да уточним какви са видовете хостинг.

Научи повече: Избирате хостинг? Тези 10 предимства ще Ви помогнат! | Blog

Какви са видовете хостинг. Как да изберете най-подходящия хостинг план?

Уеб хостинг компаниите предлагат различни хостинг услуги.

Какви са особеностите на различните хостинг услуги и кой е правилният план за Вас, който да бъде съобразен с нуждите на Вашия уебсайт?

SaaS хостинг

Хостинг услугите Сайт билдър и Shopiko (които са тип Software-as-a-Service) са най-подходящият вариант за бързо стартиране в уеб от всеки, който няма технически познания.

За разлика от другите видове хостинг, при тези не Ви е нужно да разбирате от технически хостинг параметри и сървърни ресурси. Платформите са създадени така, че единствената Ви грижа ще е да подобрявате и развивате сайта/онлайн магазина си, да го обогатявате и да го маркетирате. Техническата грижа е поета от доставчика на хостинг услугата.

Някои от характеристиките и параметрите на тези услуги са:

 • Експертно съдействие при работата със сайта;
 • Drag&Drop редактор – подреждате компонентите на сайта като тетрис или лего, без нужда да разбирате как функционират те от техническата страна на нещата (програмиране, код);
 • Модерни дизайни и теми, съобразени с последните практики и технологии за изграждане на мобилно оптимизирани сайтове;
 • Специфични инструменти и модули за допълване и създаване на пълнофункционален сайт или онлайн магазин като свободно достъпни изображения от Unsplash, Google карти, Google шрифтове, изскачащи прозорци (pop-ups), модул за блог/новини, лого дизайнер, модули за чат, разплащане, доставка, имейл маркетинг, SEO и много други.

В зависимост дали искате онлайн магазин (Shopiko) или обикновен сайт (Сайт билдър), разгледайте подробно параметрите на тези хостинг услуги.

Вижте още: Направи си сайт за по-малко от час със Сайт билдър | Blog и Shopiko – Често задавани въпроси | Help

Споделен хостинг

Споделеният хостинг е най-предпочитаният от всички видове. При него Вие и други собственици на уебсайтове споделяте един физически сървър. Поради тази причина тази хостинг услуга има ограничени възможности, но е достъпна и можете да стартирате с малък разход.

Подходящ е за малкия бизнес, за нови сайтове без големи промени в трафика, за стартиращи онлайн магазини, за лични блогове и други. Можете да се запознаете с различните хостинг планове предлагани от СуперХостинг.БГ: Хостинг с неограничен трафик, цялостна защита и всичко на SSD!

Най-често използваният тип хостинг е споделеният. При споделения хостинг няколко потребители споделят един физически сървърен ресурс, който има достъп до мрежата. Всички сайтове на различните потребители се съхраняват на един и същи диск, обработват се от едно и също CPU и се доставят отново от един и същи уеб сървър. Това е и причината, споделеният хостинг да е ценово най-привлекателната услуга. Имайте предвид, че всички сайтове, на всички акаунти на конкретния сървър, поделят ресурсите му.

Сървърите, които поддържат споделените хостинг планове, са много по-мощни и по-големи от домашните компютри и могат да хостват хиляди сайтове и страници без проблем. Трябва да се има предвид, че ако даден сайт стане по-популярен и има нужда от допълнителен ресурс, който не може да се предложи от споделените хостинг планове – споделеният хостинг вече няма да е подходящо решение за него.

Всяко зареждане на страница, всяко изображение и файлов актив трябва да бъдат обработени от уеб сървъра при заявка – когато някой ги изиска или иначе казано, когато потребител иска да зареди вашия сайт. Ако поддържате сложно уеб приложение или CMS (система за управление на съдържанието, WordPress например), те ще изискват повече процесорна мощ от стандартната, за да комуникират с базата данни, да обединят съдържание в страницата и други подобни дейности. При еднократно извършване на изброените действия, нещата се случват моментално. Но умножено по стотици или хиляди посетители в рамките на няколко минути, има голяма вероятност сайтът да „падане“ или да се зареди по-бавно от нормалното. А знаете, че времето за зареждане на дадена страница е от решаващо значение, както за постигне на крайна цел (продажба например), така и за класирането при органично търсене.

Споделеният хостинг има и други недостатъци, като невъзможността за персонализиране на хостинг средата. Ако поддържате обикновена WordPress страница например, настройката на средата може да не е от огромно значение. Но ако се опитвате да стартирате по-сложен проект, като персонализирано приложение, разработено със сложна структура, то тогава този недостатък може да ви създаде неприятности с инсталирането на необходимите зависимости.

Споделеният хостинг е подходящ за сайтовете на малки до средни бизнеси, лични страници и блогове, стартиращи бизнеси и друг тип страници, чиито нужди се вписват идеално в ресурсите на споделените хостинг планове, а и цената му е достъпна. В споделените хостинг планове е включена и безплатна техническа поддръжка, което е предимство тъй като не се изискват задълбочени технически познания, за да използвате услугата.

WordPress хостинг

Ако сте начинаещи в създаването на уебсайтове, то WordPress хостинг е добра опция за Вас. Това е лесна за употреба платформа, с която можете да създадете собствената си страница съвсем сами. От контролния панел на Вашия хостинг можете лесно да инсталирате допълнителни WordPress сайтове с помощта на един бутон.

Научи повече: Твоят първи WordPress сайт в три стъпки | Blog

В cPanel е наличен инструментът WordPress Manager by SuperHosting, с който всички наши клиенти на споделена хостинг услуга могат да оптимизират и управляват своите WordPress инсталации по един много по-лесен и удобен начин.

Управляем виртуален сървър (Managed VPS)

Managed VPS хостинг услугата е подходяща за хора без специфични технически умения и опит в администрирането на сървър.

Тази хостинг услуга се използва от средни и големи онлайн магазини, сайтове на медии, ERP системи и други ресурсоемки проекти или развиващи се сайтове.

Managed VPS е премиум хостинг услуга, която има всичко нужно за доброто представяне и успешното развитие на Вашия онлайн проект:

 • Не са Ви необходими познания по системна администрация.
 • Администрацията на виртуалния сървър се извършва от нас;
 • Контролен панел cPanel – имате пълен контрол върху разположените на сървъра приложения;
 • Голям капацитет сървърни ресурси;
 • Експертна грижа за производителността на сървъра и проектите;
 • Допълнителни технологии и възможности;
 • 24/7 мониторинг на сървъра и оперативността му;
 • Денонощна техническа поддръжка.

Вижте повече: Какви са предимствата на Managed VPS пред споделения хостинг? | Blog

Виртуален сървър (VPS)

Виртуалният сървър (VPS) е вид хостинг услуга, която представлява логически отделен и независим сървър, чието управление и администрация се извършва от клиента (най-често системен администратор). 

Виртуалните сървъри имат редица предимства като:

 • Наличието на root достъп и пълен контрол над сървъра;
 • Възможност за разполагане на неограничен брой домейни и сайтове, поддомейни, имейл акаунти, бази данни и други;
 • Възможност за инсталация на специфичен софтуер;
 • Възможност за прилагане на специфични сървърни настройки;
 • По-голям сървърен ресурс;
 • Голяма гъвкавост.

Тук имате много по-голям достъп и контрол в сравнение със споделения хостинг. Подходяща услуга за уебсайтове с повече посещения и за потребители, нуждаещи се от повече контрол, ресурси и специфични технологии за своя проект.

При тази услуга вие притежавате нает сървър, но машината е виртуална, а не физическа. При него един физически сървър се разделя на няколко независими една от друга виртуални машини. VPS хостингът предоставя пълен достъп и контрол над средата, както и при Dedicated сървърите. Това е изключително полезно, когато разработвате custom приложения или при модела SaaS (Software as a service – софтуер като услуга).

При виртуалните сървъри имате много повече достъп до сървърния ресурс, в сравнение със споделения хостинг. Докато различните виртуални машини са всички, които споделят ресурсите на сървъра, обикновено много по-малко от тях са на един физически сървър във VPS среда. Използвате много по-голяма част от общата изчислителна мощност и пропускливост/свързаност – количеството данни, което физически можете да изпратите през съответната мрежа, кабел и т.н. (bandwidth).

С използването на VPS се ограничават и проблемите със сигурността и защитата. VPS услугата има свой собствен IP адрес и виртуализационен слой, което означава че сте изолирани от каквито и да било проблеми, които не са свързани с вашия сайт.

Вижте още: Полезни опции за управление на Вашия виртуален сървър (VPS) | Blog

Нает сървър (Dedicated хостинг)

С наетия сървър имате пълен контрол над целия сървър, без да го споделяте с друг. Цената на услугата е по-висока от другите видове хостинг, но разполагате с повече възможности за персонализация и настройки.

 • Цялостен root достъп до физически обособен сървър;
 • Възможност да използвате 100% от ресурсите на сървъра и да разполагате неограничен брой сайтове, домейни, поддомейни, имейл акаунти, бази данни и други;
 • Възможност за инсталация на специфичен софтуер като: Node.js, NoSQL бази данни (MongoDB, RavenDB, CouchDB и др.), Ruby On Rails, Django, Subversion (SVN) сървър, GIT repository, Memcache, FFMPEG (RED5), Java (Tomcat) и много други;
 • Огромно разнообразие от хардуерни конфигурации.

Използването на нает сървър се обвързва и с по-задълбочени технически и администраторски познания.

Когато имате пълен и директен достъп до сървъра, на който е качена вашата уеб страница, може да инсталирате всякакъв вид софтуер, който ви е необходим, да правите промени по операционната система или програмния език, както и да правите конфигурационни настройки и да създавате виртуални машини например в рамките на физическата такава. За някои приложения, като ERP или CRM системи на компанията ви или разработката на специализиран софтуер, ще ви е необходимо точно такова ниво на контрол.

Ключово предимство на Dedicated хостинга е в това, че вие сте единственият, който разполага с ресурсите на сървъра, за разлика от споделения хостинг. Това значително повишава скоростта и начина на представяне на вашия уебсайт.

При наетия сървър може сами да определяте и избирате производителя, типа машина и ресурсите ѝ – дисково пространство, RAM памет, брой ядра, като всеки доставчик на услуга определя различни конфигурации, от които да избирате.

Поддръжката на наетия сървър, обновяването на софтуера, отстраняването на грешки при възникване на проблеми и конфликти, е отговорност на наемателя на оборудването.

Хардуерно, при наетия сървър, когато искате да надградите вашата машина или да се подмени даден компонент от нея, трябва да се свържете с доставчик на услугата, за да се изготви съответно оферта по вашето запитване и да се пресметне новата месечна такса за наем. Физически подмяната на компонентите се извършва от представители на хостинг компанията.

Характеристики на уеб хостинга

Скорост

Важно е уебсайтът да се зарежда максимално бързо. Ако посетителите на вашата страница трябва да чакат дълго време, за да се зареди тя, ще останат разочаровани и е възможно да не се завърнат повече. Освен това, Google отчита скоростта на страницата като част от общата оценка за качествения ѝ рейтинг, така че бавната страница убива вашата SEO оптимизация.

Различни фактори оказват влияние върху скоростта на сайта и само някои от тях са свързани с хостинга. Например, при споделения хостинг не само хардуерът е от значение за бързината, с която ще се обработят заявките, но и цялостната употреба на системата. Бърза система, която поддържа 1000 разнородни уеб страници, може да бъде по-бавна от една система със средна бързина, която поддържа само един сайт. Основен фактор, влияещ на скоростта на зареждане е и до колко е оптимизирани приложението ви.

Всичко, което правите със сървъра си ще се отрази неминуемо върху скоростта на сайта. Оптимизирайте своевременно кода на страницата си, намалете употребата на разнообразни плъгини, които не са up-to-date, използвайте релевантни инструменти за кеширане на съдържанието и активирайте CDN (мрежа за доставяне на съдържание).

Bandwidth/ Свързаност

Свързаността е количеството данни, което физически можете да изпратите през съответната мрежа, кабел и т.н. от вашия сайт към крайните потребители за точно определен времеви период – обикновено на месец.

Ако поддържате личен блог или сайт на малък до среден бизнес и не очаквате непредвидено голям трафик, това което ви предлага стандартният хостинг план като „неограничен трафик“ ще е напълно достатъчен.

При изграждането на големи сайтове, които се очаква да имат огромна посещаемост всеки ден, изискването на допълнителна пропускателна способност е необходимост, но се заплаща допълнително.

Анализирайте трафика си, за да можете да прецените каква свързаност ще ви е необходима и да съобразите хостинг плана си с това. В противен случай, при стартиране на нов проект, за който не сте сигурни колко точно трафик ще преминава, е удачно да предвидите хостинг плана си и какво е заложено в него в тази връзка.

Storage/ Съхранение на данни

Предлаганите хостинг услуги много често са с точно определени параметри, които не трябва да надвишавате. Такъв параметър е и пространството, в което се съхраняват всички ваши данни. Стандартните споделени хостинг планове предлагат напълно достатъчно дисково пространство, на което блог или малък фирмен сайт спокойно могат да съхраняват данните си.

При по-големи проекти, в които е необходимо да съхраните изображения с голяма резолюция, музикални и видео файлове, ще е необходимо по-голямо дисково пространство от стандартно предоставените.

При създаване на сайт, в който планирате да публикувате голямо количество снимки или онлайн магазин с голям брой продуктови снимки със сигурност ще имате нужда от по-голямо дисково пространство.

Скалируемост

Проблемът при стартирането на нов уебсайт или онлайн проект е, че в самото начало не знаете какви ще са специфичните му нужди в бъдеще, за да изберете правилното хостинг решение. Затова е важно, когато проучвате за уеб хостинг услуга, да разберете има ли възможност за ъпгрейд или скалиране и каква е тя.

Възможно ли е например, ако стартирате със споделен хостинг план, след значително увеличаване на трафика да преминете на VPS хостинг без каквито и да било проблеми и счупвания. Както е например при СуперХостинг.БГ – преминаването от споделен към Managed VPS е безпроблемно и се извършва от експертната поддръжка.

Важно е да сте сигурни, че вашият хостинг план, че ще успее да се справи с различните етапи на развитие на вашия сайт, пиковете на трафика, както и да има възможност за ъпгрейд. Дори и да планирате да използвате конкретен хостинг план за вашия сайт, е хубаво да погледнете опциите за преминаване от хостинг план към VPS, както и да съпоставите цената на VPS и споделения хостинг и да прецените дали няма да е по-разумно още на ранен етап да си вземете VPS и да оптимизирате максимално разходите си. Когато избирате хостинг компания, е препоръчително тя да предлага голяма гама услуги, а не само споделен хостинг.

Технология

Ако смятате да използвате PHP приложения като WordPress, Drupal, Joomla, Magento, Zen Cart и други подобни софтуери, то тогава подходящ хостинг план съобразен с нуждите на платформата ще ви свърши чудесна работа. Налични са LAMP софтуерните пакети и се поддържат ефективно.

За екзотични проекти и технологии – създаване на приложение на Ruby on Rails (език за програмиране) или използване на MongoDB (база данни), например, популярният избор сред програмистите е VPS хостинга.

Масово блоговете и бизнес сайтовете се изграждат на CMS платформи, които вървят изключително добре на различните споделени хостинг планове. За всички онлайн проекти извън стандартните, технологиите предлагат различни възможности.

Достъп/ контролен панел

С помощта на контролен панел можете да управлявате хостинг акаунтите си, като можете да го отворите по много и различни начини. СуперХостинг.БГ предлага безплатен cPanel за всички потребители на споделен хостинг.

Друг начин, по който да достъпите файловете си и да ги управлявате, е с помощта на FTP достъп.

SSH е начин за достъп, който ви дава възможност за криптирано предаване на данни към сървъра с помощта на команден порт.

В контролния панел ще откриете софтуер, който е инсталиран на сървъра и чиято цел е да автоматизира инсталацията на различни скриптове и полезни приложения. Такъв auto installer е Softaculous. С негова помощ може да инсталирате различни приложения като WordPress, Joomla, Magento, phpBB и много други само с един клик. Софтуерът разполага и с опция за извършване на backup.

Поддръжка

Техническата поддръжка или още 24/7 съпорт е задължителен. Трябва да сте сигурни, че имате на разположение технически лица, които могат да ви помогнат при нужда. Дори и при най-поддържаните уеб страници се случва по нещо, което изисква намесата на техническо лице и наличната техническа поддръжка ви гарантира своевременна помощ при необходимост.

На разположение имате системни администратори и технически лица, които гарантират за нормалната работа на вашата услуга.

Какви са елементите на уеб хостинга?

Когато изберете подходящата за Вас хостинг услуга, ще се сблъскате с някои характеристики:

 • Сървърни ресурси – Това са параметрите на хостинг услугата (посещения на месец, памет, процесорна мощ и др.), които предоставят на сайта Ви възможността да бъде достъпен и да се зарежда бързо и надеждно;
 • Трафик – Това е количеството данни, което преминава от и към сървъра: трафик от посетителите към сайта, качване и сваляне на файловете. За споделения и WordPress хостинг при СуперХостинг.БГ трафикът е неограничен за всички планове;
 • Дисково пространство за съхранение на данни – Обикновено споделената хостинг услуга е с определено дисково пространство, което не можете да превишавате;
 • Скалируемост/ Ъпгрейд на по-висок план – Когато не знаете какви ще са бъдещите нужди на уебсайта Ви и какъв трафик ще генерира, тогава е добре да изберете хостинг услуга с възможност за скалиране или ъпгрейд или да мигрирате към друга хостинг услуга с повече възможности. При СуперХостинг.БГ има избор от възможности за надграждане – към по-голям хостинг план или към специалния Managed VPS сървър;
 • Контролен панел – Чрез него можете да администрирате хостинг акаунтите си. Контролният панел за споделен, WordPress и Managed VPS хостинг е cPanel;
 • 24/7 техническа поддръжка – Когато една хостинг компания предлага денонощна техническа поддръжка, това означава, че ще можете да разчитате на съдействие и техническа помощ по всяко време в случай на затруднение с използването на услугата.

Какво е домейн?

Много често домейн името е подценяван ресурс, за който обаче е необходимо да отделите достатъчно внимание и време. Всеки сайт има нужда от хостинг и домейн име. Домейн разширенията представляват името на сайта или по-друг начин казано съчетанието от думи, което потребителите изписват в браузъра, когато искат да отворят уебсайта Ви.

Опитайте се домейнът на Вашия сайт да се асоциира с дейността или услугите, които предлагате. Постарайте се да е кратък, уникален и лесно запомнящ се от потребителите.

Научи повече по темата: 5 + 1 съвета при избор на домейн (видео) | Help и 7 грешки при избора на домейн | Blog

Съществуват някои особености при домейн имената:

Какво купувате, когато заплащате за уеб хостинг услуги?

Уеб хостингът е нематериална абстрактна услуга. Няма да можете реално да я видите или докоснете. Ето защо много често се смята, че всички уеб хостинг планове са еднакви или че уеб хостингът не е услуга, за която си струва да се плаща. Това схващане обаче е погрешно.

Изключително евтините уеб хостинг компании разчитат на тази неяснота, за да ви внушат, че е нужно да платите само няколко долара на месец, за да получите качествени услуги и че по-високите цени от други хостинг компании не са оправдани. От друга страна, хостинг компании с много високи цени на техните услуги използват недобрата осведоменост на потребителите, за да им предложат обикновени хостинг планове на прекалено високи цени.

Когато един човек избира хостинг компания за своите онлайн проекти, винаги трябва да проверява какво включва услугата, за която ще плати и кои са допълнителните екстри, които иска да използва, за които трябва да отдели допълнителен капитал. В повечето случаи се получава така, че заплащайки за споделен хостинг при един доставчик с по-ниски цени на плановете, доплащате за нужните ви ресурси или допълнително полезни екстри и така парите, които в крайна сметка давате за това да хостнете сайта си, достигат значителни суми, които не сте предвидили в началото.

За да можете да се възползвате максимално от вашия уеб хостинг и да разберете различните ценови схеми, които са налични, е добре да знаете какво точно купувате, когато заплащате за уеб хостинг услуги и за какво компанията харчи вашите пари. Тази осведоменост ще ви помогне при избора ви на правилния план за вашия бизнес.

Сървъри

Въпреки че няма да го видите, един от най-големите разходи за уеб хостинг компанията е физическото оборудване – самите сървъри, на които се съхраняват всички данни. Те са много бързи и мощни машини, които съхраняват, хостват вашите сайтове, приложения и данни.

Едно от многото неща, които премиум хостинг доставчиците правят, за да подобрят своите услуги, е използването на по-добро и по-скъпо оборудване. По-бързите машини означават по-бързи уебсайтове, а това е добре за вас и за посетителите на вашия уебсайт.

Дата центрове

Сървърите трябва да са разположени някъде, затова един допълнителен разход е и физическата сграда, където са локализирани. Дата центровете представляват големи сгради, които дават дом на стотици и дори хиляди сървъри едновременно.

Тези сгради и оборудването в тях трябва да бъдат охлаждани, да бъдат поддържани и охранявани, за да се осигури нормалната работа на сървърите в тях. Също така дата центровете използват много електричество и освен това трябва да се намират на място, където е възможен достъпа до бърз интернет с висока свързаност. Дата центровете биват различни видове и класове. Най висок клас са Tier 3 и Tier 4 дата центровете, които гарантират почти нулев даунтайм на оборудването, разположено в тях.

Софтуер

Въпреки че много от софтуера, който се използва в уеб хостинга, е с отворен код, не целият е такъв. Един от най-силните примери за това е най-популярният контролен панел за управлението на вашия уеб хостинг акаунт – cPanel. Това е патентован софтуер, който трябва да се лицензира и да бъде заплатен. За всички наши клиенти на споделени хостинг планове cPanel контролният панел е напълно безплатен. Благодарение на него можете лесно и бързо да управлявате хостинга си в user-friendly среда и без да се налага да имате специфични технически познания.

Интернет свързаност

Уеб хостинг компаниите не са доставчици на интернет услуги – те трябва да закупуват интернет свързаност по същия начин, по който и един офис или дом, и да осъществяват своята дейност посредством чужда мрежова инфраструктура.

Интернет услугите, които те използват, струват значително по-скъпо от тези, които вие заплащате за вашия дом или офис. Това е така, защото уеб хостинг дата центровете имат нужда от по-голяма бързина и достатъчна свързаност, в много пъти повече от тази, която ползвате всекидневно. Интернет услугите, които се използват, трябва да подсигуряват десетки хиляди сървъри едновременно, към които се изпращат милиони заявки едновременно.

Съпорт/Техническа поддръжка

Техническата поддръжка е едно от основните изисквания, които потребителите имат към избраната от тях хостинг компания. При появата на проблем с вашия сайт, вие ще искате да се обадите на своя хостинг доставчик и да получите бърз и адекватен отговор. Също така когато искате да изпратите имейл със запитване към компанията, ще очаквате навременна реакция и съдействие. За да може това да се случи, компанията, която сте избрали трябва да има отлично ниво на съпорт.

Съпортът включва не само екип от технически специалисти, но може да дойде под формата на FAQ база данни (често задавани въпроси), база със статии относно най-важните неща, които трябва да знаете, детайлни ръководства, телефонна поддръжка, имейл поддръжка, тикет система или чат.

Когато избирате хостинг компания за вашите онлайн проекти, винаги проверявайте дали избраният хостинг доставчик има 24-часов ежедневен съпорт, който да обслужва клиентите си без забавяне. Това е много важно за поддържането и нормалната работа на всички ваши критични системи.

За разлика от България, където потребителите получават безплатна техническа поддръжка и бърз отговор на задаваните от тях въпроси, в чужбина включването на активен съпорт е често обвързано с повишената цена на хостинг плана. Защо това е така? Зад отдел Техническа поддръжка стои квалифициран технически персонал, който е подготвен за вашите въпроси и е винаги готов да ви насочи и съдейства. Неговото обучение и работа са свързани с по-големи разходи на доставчика и оттам повишена цена на хостинг услугата.

СуперХостинг.БГ е хостинг партньор на малки и големи бизнеси. Винаги можете да разчитате на 24/7 техническа поддръжка, надежден, сигурен и бърз уеб хостинг, първокласни хостинг услуги, безплатен бекъп и cPanel контролен панел за всички наши клиенти на споделен хостинг, безплатно интегриране на технологията Cloudflare, обезпеченост на сървърите ни, винаги най-новото от света на хостинг технологиите, както и гаранция за качество и надеждност на предлаганите от нас хостинг услуги.

Използвайки услугите на СуперХостинг.БГ, можете да разчитате на:

 • 24/7 надеждна техническа поддръжка, бърза реакция и професионализъм;
 • Имейл съпорт;
 • Телефонен съпорт;
 • База от статии с детайлни ръководства, технически казуси и техните решения на https://help.superhosting.bg;
 • Тикет система;
 • Чат;
 • Постоянен мониторинг на сървърите и проактивни действия при индикация на възможен проблем.

Всички клиенти на споделен хостинг получават безплатна техническа поддръжка, която включва поддържането на нормалната работа на сървърите – постоянен мониторинг на машините, своевременна реакция на техническите лица, администриране на машините и съдействие при възникнал проблем с вашия хостинг план.

Докато при споделения хостинг мониторингът на сървърите се извършва от нас и е включен в цената на услугата, при други хостинг услуги, като VPS или нает сървър клиентът има грижата да поддържа и управлява своите системи.

Съвет: Не търсете най-ниската цена

Можете да прегледате всички налични хостинг планове и да изберете най-евтиния, приемайки, че те всичките са горе-долу едни и същи. Друга честа практика е да се избере най-скъпата услуга, защото тя би трябвало да е най-добрата.

Нито един от тези методи не е добър начин да се избере надежден хостинг план, който да отговори на вашите изисквания.

Един по-добър начин е да помислите какво точно искате от вашата уеб хостинг компания, какъв тип уеб хостинг ви е нужен и след това да сравните няколко плана, които удовлетворяват вашите най-важни изисквания. Също така винаги търсете и четете мнения и отзиви за хостинг компаниите, които сте селектирали.

След като сте стеснили кръга с доставчиците, които отговарят на вашите нужди и сте елиминирали компаниите с лоша репутация или неоправдано високи цени, ще останат само няколко хостинг плана със сходни характеристики и цени.

Вместо да купувате изцяло базирайки се на цената, е най-добре да започнете да търсите от кои характеристики и ресурси имате нужда и да откриете хостинг доставчиците, които ги предлагат.

Добавки към хостинга

Съществуват допълнителни услуги, които ще направят хостинг преживяването Ви още по-сигурно и удобно:

 • SSL сертификат – Тази услуга осигурява защита на предаваната информация между сървъра и потребителите на Вашия сайт и ще криптира цялата чувствителна информация, която преминава през него.
 • Регистрация в търсачки – Регистрацията в търсещи машини от типа на Google и Yahoo и MSN ще направи вашия уебсайт и домейн лесно откриваеми в интернет пространството. Това води до по-голяма посещаемост, а оттам и ефективност за вашия уебсайт.
 • Премиум защита от SPAM и вируси – Професионална система за имейл сигурност, която защитава пощенската кутия от SPAM имейл съобщения, вируси, злонамерен софтуер и опити за фишинг.
 • Професионална WordPress поддръжка – Имате затруднения с WordPress? Довери се на нашите WordPress експерти при трудности и спешна нужда от съдействие.

Имейл услуга към хостинга

За какво служат имейл услугите? Не можем ли просто да използваме безплатни имейл доставчици като abv.bg или gmail.com?

Използването на персонализиран фирмен имейл ще помогне за засилване на Вашата бранд идентичност и лесната разпознаваемост на компанията.

Научи повече: Професионални пощи за Вашия бизнес: Как и защо? | Blog

Защо да избера уеб хостинг услуга вместо сам да се боря?

Ако тепърва навлизате в света на уеб хостинга, то най-добрата опция за Вас е да се обърнете към утвърдена уеб хостинг компания.

СуперХостинг.БГ осигурява и поддържа надеждни сървъри вместо Вас. Те са настроени така, че да може Вашият уебсайт да работи безпроблемно, осигурена е непрекъсваема интернет връзка със сайта и ще имате увереност, че той ще е винаги онлайн.

Можете да закупите подходящата за Вас хостинг услуга бързо и лесно, само с няколко клика, с което си спестявате време, усилия и средства, получавате 24-часова поддръжка и много допълнителни услуги и екстри.

Доверете се на своя хостинг доставчик и неговата компетентна преценка за нуждите на Вашия сайт. Ако имате нужда от експертен съвет, не се колебайте да ни потърсите. Пишете ни по имейл, в чата вдясно или ни се обадете по телефона. Ние ще отговорим на всичките Ви въпроси.

Изброихме най-основните неща, които трябва да знаете, преди да стартирате Ваш собствен уебсайт. Нашият СуперЕкип от специалисти с удоволствие ще Ви помогнат да изберете най-подходящото хостинг решение за Вас и Вашия бизнес.

Какво е сървър? Каква е разликата между сървър и уеб сървър?

Когато говорим за сървъри, трябва разграничим сървъра и уеб сървъра.

Говорейки за сървър, имаме предвид физическата машина – компютърна машина, която е по-бърза и по-мощна от обикновените домашни компютри. Хостинг сървърът разполага с високоскоростна и сигурна връзка с интернет, както и с професионални сървърни ресурси и технологии, за да осигури безпроблемното зареждане и работа на уебсайта Ви.

Уеб сървърът е компютърната програма, която е инсталирана на хостинг сървъра и осигурява достъп до съдържанието на сайта, когато получи заявка от браузъра.

Вижте повече: Как работи уебсайтът? | Blog

Много важно е да разберете как работи сървърът, който хоства вашия сайт. Това ще ви помогне, не само да разберете как точно се съхраняват вашите данни, но и ще добиете представа за какво използвате ресурсите, които сте закупили и какво означават компонентите на всеки хостинг план.

Какво ще научите в тази глава?

 • Какво са операционна система, уеб сървър, база данни и езици за програмиране?
 • Кои са най-популярните OS (операционни системи), уеб сървъри, бази данни и езици за програмиране?
 • Каква е разликата между сървър и уеб сървър?
 • Какво е LAMP (LAMP stack)?

Сървър

Сървърът е просто компютър! Когато говорим за хостинг сървър, трябва да се наблегне на факта, че той не е нещо много по-различно от вашия персонален настолен компютър или лаптоп. Сървърите обаче са много по-мощни и сложни за администриране машини, но в същността си като логика те са същите като компютрите, които използваме всекидневно.

Освен да бъдат много по-мощни, тези машини имат и много бърза връзка с интернет, за да могат потребителите да достъпят сървъра по всяко време.

Операционна система на сървъра

Операционната система (ОС) е основният интерфейс между приложенията, потребителите и физическата машина. Вие използвате операционна система ежедневно, дори без да се замисляте.

Вашият персонален компютър е с операционна система Windows или Linux, ако имате Mac, използвате OSX. А вашият телефон най-вероятно използва Android или iOS.

Също както вашия домашен или офисен компютър, сървърът има нужда от операционна система. Най-често използваната операционна система за сървъри е Linux.

Ако не сте запознати с Linux или сте чували за трудностите, с които се сблъскват потребителите на своите персонални компютри, използвайки тази операционна система, не се притеснявайте. Докато много малко хора използват Linux у дома или в офиса, Linux е абсолютен стандарт за сървърите. И освен това се използва много по-лесно за администрация на вашия хостинг отколкото ASP.net/Windows. Уеб хостинг компаниите предлагат контролни панели и инструменти за управление и инсталация, за да не се налага да разбирате изобщо от Linux и да можете успешно да се справите с администрацията на вашия уеб хостинг.

Някои VPS хостинг услуги предлагат сървъри, работещи на операционната система на Windows – ASP.net. Не се обърквайте. Дори да използвате Windows у дома, това не е причина да го използвате и за сървърна операционна система. Няма никаква истинска ползва от това да я употребявате и на двете места.

Единствената причина да искате да използвате Windows за вашия сървър е само ако имате нужда от него. Например, за да пуснете патентован софтуер, като .NET, ASP или Microsoft Silverlight, които просто няма да тръгнат под Linux.

За всичко останало – WordPress, Drupal, Joomla, всяко едно приложение написано на PHP, всичко изградено на Ruby или Python – Linux е перфектната операционна система.

Уеб сървър

Съществува известно объркване на термините „сървър“ и „уеб сървър“.

Сървърът се отнася до физическата машина, компютърът, който съхранява файловете на вашия уебсайт и базата данни. Уеб сървърът е софтуерната програма, която е отговорна за обработването на заявките през интернет. Може още да се нарече уеб сървърна програма или софтуер.

Когато напишете един URL в адресната лента на вашия браузър, тя се превръща в заявка, която се прехвърля на компютъра, който хоства уебсайта, който търсите. Уеб сървърът обработва заявката. Той я чете, разбира кои други приложения трябва да се задействат или да се даде достъп до определени файлове и след като това се изпълни, се изпраща отговор обратно към браузъра. Отговорът, който най-често се изпраща, е страница от уебсайта, който търсите. Уеб сървърният софтуер работи като медиатор между интернет и файловете на сървъра.

Най-често срещаният уеб сървър е програма с отворен код наречена Apache. Ще я откриете в повечето хостинг планове, както и във всички хостинг планове на СуперХостинг.БГ. Има няколко други алтернативи, една от които е Nginx. Ако използвате Windows операционна система за вашия сървър, можете да използвате IIS – уеб сървърен софтуер. Apache, Nginx, както и IIS са уеб сървърни софтуерни програми.

Ако приложенията, които искате да управлявате, нямат някакви специфични нужди, Apache е перфектен избор за уеб сървърна програма.

Система за управление на бази от данни

Повечето уебсайтове (но не всички) изискват система за управление на бази от данни, за да могат да съхраняват съдържание и всяка друга информация. Това може да бъдат блог постове, страници, информация за продукти, данни на клиенти и всяко друго съдържание в зависимост от типа уебсайт.

Най-често използваната система за управление на бази от данни е MySQL. Това е един много мощен софтуерен инструмент за управление на сложни релационни бази от данни.

MySQL е най-честият избор за управлението на най-популярните системи за управление на съдържанието (CMS системи) – WordPress, Drupal и Joomla. Също така поддържа и множество платформи за онлайн търговия, website builders, системи за изпращане на месечни бюлетини и приложения за социални мрежи.

Има и други системи за бази данни, които се използват от определени приложения и можете да срещнете някои от тях, ако правите нещо специфично.

Например PostgreSQL е също RDBMS (релационна система за управление на бази данни), чиято функционалност наподобява MySQL и често се използва в комбинация с езика за програмиране Ruby on Rails. Така че ако имате нужда от такава структура/ framework базирана на Ruby on Rails, ще трябва да откриете хостинг план, който да я поддържа.

СуперХостинг.БГ предлага безплатно PostgreSQL и MySQL за своите клиенти на всички хостинг планове на споделен хостинг.

Скриптови езици

Повечето (но не всички) уеб сайтове са динамични по някакъв начин. Говорейки за базите данни и уеб сървърния софтуер, става ясно, че трябва да съществува някакъв софтуер, който да изведе съдържание от базата данни и да го изпрати на уеб сървъра. Това се изпълнява от различните приложения, като например системите за управление на съдържанието (CMS).

Без значение дали е обикновена блог платформа, сложна CMS система, сайт за електронна търговия, система за управление на проекти, уебсайтове с интерактивни функции и динамично съдържание, всичко това са компютърни програми и те трябва да бъдат написани на език за програмиране. Не трябва да знаете този език, за да използвате програмата, но вашият уеб хостинг сървър трябва да го „знае“, за да могат вашите приложения да работят.

Най-популярният език за програмиране за динамични уеб апликации е PHP и ще видите, че по-голямата част от уеб хостинг доставчиците го поддържат. Ако трябва да използвате апликация или да разработите апликация на друг език (например Ruby или Python), трябва да проверите дали избраната хостинг компания го поддържа.

СуперХостинг.БГ предлага поддръжка на PHP, Ruby и Python. Можете да се запознаете с всички езици за програмиране, които нашите сървъри поддържат тук.

LAMP / LAMP Stack

LAMP е акроним на Linux, Apache, MySQL и PHP. Linux е най-използваната операционна система за уеб хостинг, Apache – за уеб сървър, MySQL – за управление на базите данни, а PHP – за приложенията. Тези 4 технологии често се наричат „LAMP stack“ или LAMP.

LAMP представлява съвкупност от софтуерни продукти и е предназначена да предостави всичко необходимо за функциониране на всяко уеб приложение, сайт или друг онлайн проект. СуперХостинг.БГ поддържа целия LAMP пакет, както и много други приложения, безплатни софтуери и полезни инструменти, които да улеснят и подобрят вашето уеб хостинг преживяване.

Модули

Някои приложения изискват специфични модули или плъгини, за да се използва пълната им функционалност. Две от най-използваните приложения, които изискват допълнителни елементи, са уеб сървърът и езикът за програмиране.

Например, ако искате вашата апликация да има ясни URL-та (четими URL-та, а не компютърно генерирани кодове), вашето приложение ще изисква Apache mod_rewrite модула. Ако вашата апликация извършва повече работа на сървъра, свързана с обработката на изображения, може да ви трябва GD Graphics Library за PHP.

Какво са версиите?

Всички тези инструменти имат различни издадени версии през годините, например PHP 5.2 и PHP 8. Повечето уеб хостинг доставчици използват последната версия за всяка технология, като поддържат и по-стари версии на различните скриптови езици. СуперХостинг.БГ поддържа на своите сървъри всички най-използвани и най-нови версии на PHP и се стремим да внедрим специално за нашите клиенти всички най-нови версии на скриптовите езици и всички други модули, технологии и апликации, които ще подобрят уеб хостинг преживяването ви.

Обобщение

Сървърът е компютър (физически или виртуален), който поддържа уебсайтове. Върху този компютър са разположени серия от взаимосвързани софтуери, които управляват вашия сайт.

Следните два елемента са абсолютно задължителни:

 • Операционна система;
 • Уеб сървър.

Ако правите нещо друго, освен да предлагате статични файлове, ще ви трябват и:

 • База данни;
 • Програмен език.

Най-честият избор за тези четири елемента е LAMP съвкупността от софтуерни продукти – Linux (операционна система), Apache (уеб сървър), MySQL (база данни), PHP (програмен език).

Винаги проверявайте дали хостинг доставчикът, който сте избрали, поддържа нужните технологии за нормалната работа на апликациите, които смятате да използвате.

Имейл, уеб мейл и мейл услуги

Освен успешното доставяне на вашия сайт към потребителите, от голяма важност за вашия бизнес в интернет пространството е и наличието на надеждна имейл услуга. Имате множество възможности да настроите своя собствена имейл услуга за вашата компания.

За да направите най-добрия избор, трябва да се запознаете с това какво означава имейл услугата и как точно работи тя.

Имейл и домейн име

Както знаете, един имейл адрес изглежда по този начин:

ime@domain.com

Всичко преди @ е локалното име, а всичко след този знак е домейн името на вашия сайт.

Много лоша практика, но за съжаление често прилагана от малки фирми, е техният бизнес имейл да е регистриран в популярни безплатни имейл услуги, които не са свързани със собствен домейн на бизнеса. Това не е добра идея, защото изглежда непрофесионално и вреди на имиджа на бранда и отношението на клиентите към вашите услуги, не носи персонализация и брандово позициониране.

Друга грешка, която е често допускана при управлението на бизнес комуникация, е използването на личен имейл за служебни цели. Това може да доведе до правни и етични проблеми, поради неизбежното объркване между лична и професионална комуникация. Също така, имейл адреси, които се управляват от организацията, могат да бъдат деактивирани, блокирани, препратени към друг адрес или поети от друг потребител. При личните имейли няма възможност за такъв тип вътрешен контрол и съществува опасност от злоупотреба и големи поражения за имиджа и дори финансови загуби за една компания.

Може да ви се струва маловажно, но в действителност вашият бизнес имейл има голямо въздействие върху отношението на вашите сегашни и потенциални клиенти към бизнеса ви.

Имейл сървър и имейл клиент

За да използвате имейл услуга, са нужни две неща: имейл сървър и имейл клиент. Все по-честа практика става имейл клиентът да се заменя с уебмейл, който дава повече свобода и необвързаност на потребителя с конкретно физическо устройство.

Имейл сървърът е софтуер, който работи на един сървър (компютърна машина) и непрекъснато се свързва с интернет. Той получава и обработва всеки имейл, който се изпраща към него и изпраща всеки имейл, който искате.

Имейл клиентът е приложението, програмата, която използвате, за да преглеждате вашия имейл и да го управлявате. Това може да е апликация на вашия телефон, нещо, което виждате на URL адрес през уеб браузъра си или десктоп апликация като Microsoft Outlook. Клиентът проверява имейл сървъра за нови съобщения и ги изтегля, за да можете да ги преглеждате. Той осигурява интерфейс за четене и писане на съобщения. Изпраща изходящите съобщения към имейл сървъра, който ги препраща към техните предназначени получатели.

Уебмейл е уеб апликация, която ви позволява да проверявате имейла си през браузър, независимо от устройството, което използвате или физическата си локация.

Имейл сървърът и имейл клиентът са два различни софтуера, които комуникират посредством стандартизирани протоколи – POP и IMAP. Това означава, че можете да изберете, който желаете, тъй като те са независими един от друг.

Повечето имейл клиенти могат да се свържат с почти всеки имейл сървър безпроблемно. Още повече че повечето имейл клиенти могат да се свържат с множество имейл сървъри и да работят с множество имейл акаунти едновременно. Това означава, че ако вие използвате например Outlook като имейл клиент на своя компютър, за да проверите вашата лична поща, ще можете да настроите програмата да влизате и във своята служебна поща.

Имейл протоколи: POP и IMAP

Двата основни имейл протокола за прочитане на пощата са POP и IMAP. Какво представляват тези протоколи? Това е стандартизиран начин за преминаването на информация от едно място на друго или по-точно – от имейл сървъра към вашия имейл клиент и обратното. Най-просто казано имейл сървърът и имейл клиентът си говорят на този език, за да можете безпроблемно да отворите всяко писмо.

POP идва от „Post Office Protocol“. Често ще видите да го изписват и „POP3“, защото протоколът е в своята трета версия.

IMAP идва от „Internet Message Access Protocol“.

И двете са начини за пренасяне на информацията в съобщенията от имейл сървър към имейл клиент, но иначе са много различни един от друг.

POP се базира на модела „Post Office“. Имейл сървърът доставя съобщенията до вас, но не съхранява писмата или информация за тях. За да направите така, че писмата да не се трият, след като ги свалите/отворите, трябва да настроите вашия имейл клиент да ги запазва на сървъра.

От своя страна IMAP предоставя високо ниво на синхронизиране между имейл сървъра и имейл клиента, като запазва вашата онлайн комуникация на сървъра и тя може да бъде достъпена от множество имейл клиенти и от различни устройства.

Вие бихте искали да използвате през повечето време IMAP протокола, защото ще ви бъдат предоставяни детайли, като това дали едно писмо е прочетено, съдържанието на черновите и друга информация за вашето собствено взаимодействие с писмата. Това означава, че цялата ви поща е винаги синхронизирана дори да използвате множество устройства – лаптоп, телефон, личен и професионален компютър.

Когато гледате за подходящ уеб хостинг план, винаги проверявайте дали този, който сте избрали, поддържа IMAP на имейл сървъра.

СуперХостинг.БГ поддържа за своите клиенти на всички споделени хостинг планове протоколите IMAP и POP3.

Начини за достъп до имейла ви – имейл клиенти и уеб базирани приложения

Ако вие управлявате вашата поща през имейл сървъра на вашия уеб хостинг акаунт, имате няколко различни възможности за това как да я отваряте. Традиционният метод е да използвате имейл клиент програма на вашия компютър. Това може да е Outlook, Apple Mail, имейл клиент на вашия телефон или подобна програма.

Уебмейлът е друга възможност, която се предлага от множество уеб хостинг компании. Имейл клиент приложението работи директно през вашия уеб браузър и вие можете да отваряте пощата си, да четете и изпращате писма изцяло през една уебмейл страница. Ако искате да достъпвате вашата поща директно през браузър, можете да използвате уебмейл клиент приложение, като най-популярните са RoundCube и Horde.

Настройване на имейл клиент

Пълни инструкции как да настроите един имейл клиент можете да намерите тук:

Едно от основните неща, които трябва да имате предвид, когато управлявате вашия имейл клиент, са настройването на акаунтите, които искате да отваряте през имейл клиента. В настройките на програмата можете да добавите различни имейл акаунти, като всеки един от тях ще има нужда от име, парола, сървър и информация за протокола, който се използва.

Информацията, от която имате нужда, за да настроите акаунтите, можете да откриете във вашия уеб хостинг контролен панел. Тя се намира там, където можете да добавите нови имейл адреси и пароли – от там можете да намерите цялата информация, която ви е нужна, за да настоите акаунтите си в един имейл клиент.

Изпращане на автоматични имейли

Ако често изпращате имейли при определени обстоятелства (като писма за направена регистрация, възстановяване на пароли, фактури, касови бележки, направена поръчка, изтичане на абонамент и т.н.).

Този тип съобщения се наричат „транзакционни имейли“ (transactional email) или „автоматични имейли“ и се изпращат автоматично от кода на апликацията/сайта ви, при определени интеракции на потребителите с него – поръчка, направено плащане, т.н.

Ако броят на изпратените или получените писма е много голям (това често се случва при популярни ecommerce сайтове), се получава така, че тези имейли започват да черпят много от ресурсите на хостинг акаунта ви. Като допълнение някои хора използват такъв тип имейли (апликационни имейли), като един евтин начин да изпращат спам. При всяка от тези ситуации – прекалено много получени и изпратени писма и спам – може да се отрази на вашата имейл услуга като цяло и на ресурсите на хостинг плана ви.

Ако изпращате много важни транзакционни имейли, които трябва да бъдат получени, е добре да помислите как да аутсорснете тези писма към премиум услуга, специализирана за такива цели. Те могат да представляват плъгини към вашия CMS или ecommerce софтуер или друг вид имейл решения.

Мейлинг листи и маркетинг поща

Повечето споделени хостинг планове имат специфични условия за ползване, които забраняват използването на вашия имейл сървър за изпращането на спам имейли.

Законите против непоисканите търговски съобщения (спам) са много ясни и не е добра идея да се опитвате да ги прескочите или заобиколите. В допълнение заради силните методи, с които блокиращите спам решения филтрират входящата поща, опитите ви да се справите сами с тази задача може да доведат до сериозни проблеми с ресурсите на вашия хостинг план и имейл услуга.

СуперХостинг.БГ има строга политика по отношение на изпращането на непоисканите търговски съобщения, като не се толерира използването на нашите сървъри за изпращането на спам.

Най-добрият вариант за изпращането на вашите информационни бюлетини е да използвате специализирана имейл услуга за изпращане на бюлетини. Съветваме да използвате за такива цели имейл решения като Mail Chimp или Aweber, които са достъпни за всички онлайн потребители.

Обобщение

Бизнесът и организациите трябва да използват домейн брандирани имейл адреси за своята професионална комуникация, а не лични имейл адреси в безплатните и популярни имейл услуги.

Имейлите се изпращат и получават посредством интернет чрез софтуерна апликация наречена имейл сървър. Потребителят може да чете и изпраща имейли от апликация наречена имейл клиент. Изборът за това коя апликация да използвате за всеки е независим и можете да настроите почти всеки имейл клиент със своя имейл сървър.

Възможностите за достъп до вашата поща включват: инсталиране на приложение на компютърното устройство, уебмейл клиент или използването на платен акаунт като имейл клиент. Също така можете да аутсорснете изцяло услугата към доставчик на имейл услуги, използвайки вашето собствено домейн име.

Други два въпроса, които касаят вашата имейл услуга са автоматичните (транзакционните) и рекламните имейли, които искате да изпращате към множество хора едновременно. Автоматичните имейли (транзакционни) са автоматични съобщения, които се изпращат от кода на вашия сайт и са свързани с функционалността му.

Те често не са свързани с вашия имейл сървър, а директно с кода на вашия сайт – например се изпращат автоматично при поръчката на продукт или плащане. През повече от времето няма да се интересувате от тези типове електронни съобщения. Те се изпращат автоматично при определени интеракции с вашия сайт. Но ако изпращате наистина голямо количество от тях през цялото време, е добре да се замислите за аутсорсване на тази услуга към специализиран външен доставчик на транзакционни имейл решения.

Маркетинговите имейли, като newsletter-и, които се изпращат към хора, които са абонирани за тяхното получаване, са обект на много стриктни законови разпоредби, както и от Условията за ползване на услугата споделен хостинг на СуперХостинг.БГ. По тази причина използването на един доставчик на такъв тип маркетингови услуги и имейл маркетинг, като Mail Chimp или Aweber, е често най-добрия избор.

Съвет: Използвайте пълно собствено и фамилно име за всеки имейл адрес, който създавате

Много организации използват интересни модели за „превеждането“ на имената на своите служители в имейл адреси. В някои случаи след такова превеждане, не се получават добри резултати.

Ако използвате само първи имена, е въпрос на време да наемете някой със същото име. Ако използвате собственото име и първата буква от фамилията, това също не ви гарантира, че няма да се получи повтаряне на имейл адреси.

Един по-добър вариант е да използвате първа буква от личното име и фамилията на всеки служител. Подходящ е за малки и средно големи компании, но не и за корпорации с хиляди служители. Тук също не сте защитени от дублиране на имейли и интересни пощенски адреси като d.rusev и m.rankov.

Най-сигурният вариант е да използвате пълните собствени и фамилни имена на вашите служители, разделени с точка или тире, за създаването на техните имейл адреси.

Например: dragomir.rusev@domain.com или mladen-rankov@domain.com

По този начин ще се намали възможността за грешки, обърквания и забавни съчетания, но значително ще се удължи и усложни изписването на имейл адресите. Въпреки това световните практики доказват, че този вариант е най-добър за големи международни компании с много служители, където съществува опасност от дублиране на имейл адреси. Използването на пълните имена на служителите също така елиминира възможността от вътрешно объркване в организацията и допълнително персонализира вътрешната комуникация между хората, особено когато компанията има няколко офиси в различни градове и държави.

Също така винаги внимавайте за специфичните гласни и съгласни, които притежава българския език, когато „превеждате“ имената на вашите служители.

Препоръчваме ви да използвайте следните заместители на букви, когато прехвърляте имената от кирилица на латиница:

Ж - zh
Й – y
Ц – ts
Ч – ch
Ш – sh
Щ – sht
Ъ – a
Ь – y
Ю – yu
Я – ya

Ето и няколко примера за такива имейли:

kolyo.zhelyazkov@domain.com; shtilyan-tsekov@domain.com

Обновена: 02.04.2022

Беше ли Ви полезна тази статия?

Вижте още