1. Начало
 2. Хостинг
 3. Хостинг терминология
 4. Какво е хостинг, уеб хостинг (web hosting)?

Какво е хостинг, уеб хостинг (web hosting)?

Какво е хостинг (hosting)?

Хостинг означава разполагане (съхраняване) на файлове или данни на един компютър и предоставянето (сервирането) им на други компютри през интернет.

Думата хостинг произлиза от хост (от англ. host – домакин). В компютърната сфера хостът е компютър, който има програми или файлове, които други компютри (клиенти) могат да достъпват през мрежата (локалната или интернет). Тези специални компютри или хостове в интернет, които предоставят (сервират) данни и услуги, се наричат сървъри.

хостинг сървъри - специалните компютри, на които се разполагат уеб сайтовете
Хостинг сървъри – специални и мощни компютри, на които се разполагат уеб сайтовете.

Хостинг компаниите като СуперХостинг.БГ предлагат срочен абонамент за използването на ресурсите на тези хостинг сървъри, под формата на хостинг планове (в които са посочени параметрите като дисково пространство, памет, процесор и други). В този смисъл хостинг може да се нарече и плащането на наем за пространство на сървър.

Какво е уеб хостинг (web hosting)?

Уеб хостинг означава, че сървърът в интернет, чиито ресурси се предлагат от хостинг компанията, е специално за (сервиране на) уеб сайтове.

уеб сайтът е разположен на уеб хостинг сървър
Сървърът в интернет, на който се намира уеб сайта, може да е уеб хостинг сървър или виртуален сървър | Blog

Когато направите регистрация за хостинг услуга, на хостинг сървъра се отваря хостинг акаунт. В него можете да разположите файловете на Вашия уеб сайт. След това тези файлове (уеб сайтът) може да се достъпват от всеки компютър (през уеб браузъра му), който има връзка с интернет.

Вижте още: 3+1 основни термина в уеб хостинга | Blog

С услугата уеб хостинг при СуперХостинг.БГ можете да:

 • Разположите и управлявате Вашия уеб сайт на хостинг сървър, който има директна свързаност към интернет. Вашият сайт ще бъде онлайн 24 часа/365 дни в годината и ще се зарежда от всякъде.
 • Регистрирате домейн име, чрез което този сайт ще бъде намиран в интернет;
 • Имате собствени имейл пощи с Вашето собствено име на домейн. Например: ivan.ivanov@mysite.com, office@mysite.com, info@mysite.com и т.н.
 • Сте спокойни за данните, файловете и уеб сайта си, благодарение на високата сигурност и защита на хостинга, както и възможност за оторизиран достъп до тях по всяко време и от всеки компютър в интернет.
 • Разчитате на денонощна супер техническа поддръжка. С възможност за контакт по имейл, телефон и чат.
 • Развивате успешно онлайн присъствие.

Вижте още: Избирате хостинг? Тези 10 предимства ще Ви помогнат! | Blog

Какво е хостинг и домейн?

чрез домейна можем да заредим уеб сайта в браузъра
Чрез домейна можем да заредим уеб сайта в браузъра.

Домейнът е уникалният адрес на сайта в интернет. Чрез него потребителите могат да зареждат сайта в браузъра си. Домейн името е регистрирано в DNS указателя, където е записано за това домейн име кой IP адрес отговаря. Например mysite.com се намира на сървър с IP адрес 12.34.56.78.

файловете на сайта се намират на хостинг сървър
Файловете на сайта се намират на хостинг сървър.

Хостингът предоставя хостинг сървър, където в определена директория се разполагат файловете на сайта. Този хостинг сървър е откриваем в интернет чрез уникалния си IP адрес например 12.34.56.78. Хостинг сървърът работи денонощно и има постоянна връзка с интернет.

Домейнът и хостингът са два различни компонента, нужни за да може сайтът да работи и да се достъпва в интернет. Домейнът е името на сайта, а хостингът е мястото, където се намират и управляват файловете му.

Сравнителна таблица на разликите между домейн и хостинг:

ДомейнХостинг
Това е името на сайта и адресът му, чрез който потребителите го зареждат в браузъра си например  https://mysite.com.Услуга, чрез която можете да наемете хостинг сървър в интернет (или част от него). На хостинг сървъра в определена директория се намират файловете на сайта https://mysite.com.
Домейнът е регистриран в DNS указателя,  където е посочено на кой IP адрес отговаря например mysite.com=12.34.56.78.Хостинг сървърът има уникален IP адрес например 12.34.56.78, чрез който може да бъде намерен в интернет. Благодарение на този IP адрес браузърът може да се свърже с хостинг сървъра и да изтегли от него файловете на сайта mysite.com.
Регистрацията на домейн име е за период минимум 1 година. Регистрацията за хостинг услуга може да е за минимум 1 месец, но по-изгодно е да се вземе по-дълъг период, например 1 година.
Собственик на домейна е потребителят, който го е регистрирал, неговите данни се предоставят за контакт.Собственик на хостинг сървъра е хостинг компанията. Тя се грижи за него денонощно – да работи безотказно, да има постоянна свързаност с интернет, да е защитен и сигурен.

Вижте още: Каква е разликата между домейн и уебсайт? [Аудио] | Blog

Видове хостинг услуги

СуперХостинг.БГ предлага различни видове хостинг решения – SaaS, стандартен уеб хостинг, WordPress хостинг, Managed VPS, виртуални сървъри (VPS), наети сървъри.

В зависимост от нуждите на уеб проекта или уеб сайта, най-общо можем да разделим видовете хостинг в следните групи:

 • Уеб хостинг
  • SaaS хостинг. Уеб хостинг услугите Сайт билдър и Shopiko (които са тип Software-as-a-Service) са най-подходящият вариант за бързо стартиране в уеб от всеки, който няма технически познания.
  • Споделен хостинг. Споделеният хостинг е най-предпочитаната уеб хостинг услуга от всички видове. При нея Вие и други собственици на уебсайтове споделяте един физически сървър. Поради тази причина тази хостинг услуга има ограничени възможности, но е достъпна и можете да стартирате с малък разход.
  • WordPress хостинг. Това е вид уеб хостинг, който се базира на споделената хостинг услуга, но е предназначен за лесно създаване и управление на WordPress сайтове. Ако сте начинаещи в създаването на уеб сайтове, то WordPress хостинг е добра опция за Вас. Това е лесна за употреба платформа, с която можете да създадете собствената си страница съвсем сами.
  • Managed VPS. Managed VPS е специална уеб хостинг услуга, която се базира на виртуален сървър, не на споделен хостинг. Тя е подходяща за хора без специфични технически умения и опит в администрирането на сървър. Тази хостинг услуга се използва от средни и големи онлайн магазини, сайтове на медии, ERP системи и други ресурсоемки проекти или развиващи се сайтове.
  • Reseller хостинг. Реселър (reseller) хостинг е вид споделен хостинг (cPanel), при който клиентът има лимитиран достъп до приложението WHM (Web Host Manager), през което може да създава собствени хостинг планове в рамките на конкретния реселър план, всеки със собствен cPanel за управление.
 • Виртуален сървър (VPS). Виртуалният сървър (VPS) е вид хостинг услуга, която представлява логически отделен и независим сървър, чието управление и администрация се извършва от клиента (най-често системен администратор). На виртуалния сървър може да се разполагат не само уеб сайтове, но всякакви приложения, системи и специфични технологии. Например може да се използва само за имейл, DNS, файлове, видео, радио и други.
 • Нает сървър (Dedicated хостинг). С наетия сървър имате пълен контрол над целия сървър, без да го споделяте с друг. Цената на услугата е по-висока от другите видове хостинг, но разполагате с повече възможности за персонализация и настройки.

Вижте повече: Видове хостинг услуги | Help

Характеристики на уеб хостинга

Скорост

Важно е уебсайтът да се зарежда максимално бързо. Ако посетителите на вашата страница трябва да чакат дълго време, за да се зареди тя, ще останат разочаровани и е възможно да не се завърнат повече. Освен това, Google отчита скоростта на страницата като част от общата оценка за качествения ѝ рейтинг, така че бавната страница убива вашата SEO оптимизация.

Различни фактори оказват влияние върху скоростта на сайта и само някои от тях са свързани с хостинга. Например, при споделения хостинг не само хардуерът е от значение за бързината, с която ще се обработят заявките, но и цялостната употреба на системата. Бърза система, която поддържа 1000 разнородни уеб страници, може да бъде по-бавна от една система със средна бързина, която поддържа само един сайт. Основен фактор, влияещ на скоростта на зареждане е и до колко е оптимизирани приложението ви.

Всичко, което правите със сървъра си ще се отрази неминуемо върху скоростта на сайта. Оптимизирайте своевременно кода на страницата си, намалете употребата на разнообразни плъгини, които не са up-to-date, използвайте релевантни инструменти за кеширане на съдържанието и активирайте CDN (мрежа за доставяне на съдържание).

Bandwidth/ Свързаност

Свързаността е количеството данни, което физически можете да изпратите през съответната мрежа, кабел и т.н. от вашия сайт към крайните потребители за точно определен времеви период – обикновено на месец.

Ако поддържате личен блог или сайт на малък до среден бизнес и не очаквате непредвидено голям трафик, това което ви предлага стандартният хостинг план като „неограничен трафик“ ще е напълно достатъчен.

При изграждането на големи сайтове, които се очаква да имат огромна посещаемост всеки ден, изискването на допълнителна пропускателна способност е необходимост, но се заплаща допълнително.

Анализирайте трафика си, за да можете да прецените каква свързаност ще ви е необходима и да съобразите хостинг плана си с това. В противен случай, при стартиране на нов проект, за който не сте сигурни колко точно трафик ще преминава, е удачно да предвидите хостинг плана си и какво е заложено в него в тази връзка.

Storage/ Съхранение на данни

Предлаганите хостинг услуги много често са с точно определени параметри, които не трябва да надвишавате. Такъв параметър е и пространството, в което се съхраняват всички ваши данни. Стандартните споделени хостинг планове предлагат напълно достатъчно дисково пространство, на което блог или малък фирмен сайт спокойно могат да съхраняват данните си.

При по-големи проекти, в които е необходимо да съхраните изображения с голяма резолюция, музикални и видео файлове, ще е необходимо по-голямо дисково пространство от стандартно предоставените.

При създаване на сайт, в който планирате да публикувате голямо количество снимки или онлайн магазин с голям брой продуктови снимки със сигурност ще имате нужда от по-голямо дисково пространство.

Скалируемост

Проблемът при стартирането на нов уебсайт или онлайн проект е, че в самото начало не знаете какви ще са специфичните му нужди в бъдеще, за да изберете правилното хостинг решение. Затова е важно, когато проучвате за уеб хостинг услуга, да разберете има ли възможност за ъпгрейд или скалиране и каква е тя.

Възможно ли е например, ако стартирате със споделен хостинг план, след значително увеличаване на трафика да преминете на VPS хостинг без каквито и да било проблеми и счупвания. Както е например при СуперХостинг.БГ – преминаването от споделен към Managed VPS е безпроблемно и се извършва от експертната поддръжка.

Важно е да сте сигурни, че вашият хостинг план, че ще успее да се справи с различните етапи на развитие на вашия сайт, пиковете на трафика, както и да има възможност за ъпгрейд. Дори и да планирате да използвате конкретен хостинг план за вашия сайт, е хубаво да погледнете опциите за преминаване от хостинг план към VPS, както и да съпоставите цената на VPS и споделения хостинг и да прецените дали няма да е по-разумно още на ранен етап да си вземете VPS и да оптимизирате максимално разходите си. Когато избирате хостинг компания, е препоръчително тя да предлага голяма гама услуги, а не само споделен хостинг.

Технология

Ако смятате да използвате PHP приложения като WordPress, Drupal, Joomla, Magento, Zen Cart и други подобни софтуери, то тогава подходящ хостинг план съобразен с нуждите на платформата ще ви свърши чудесна работа. Налични са LAMP софтуерните пакети и се поддържат ефективно.

За екзотични проекти и технологии – създаване на приложение на Ruby on Rails (език за програмиране) или използване на MongoDB (база данни), например, популярният избор сред програмистите е VPS хостинга.

Масово блоговете и бизнес сайтовете се изграждат на CMS платформи, които вървят изключително добре на различните споделени хостинг планове. За всички онлайн проекти извън стандартните, технологиите предлагат различни възможности.

Достъп/ контролен панел

С помощта на контролен панел можете да управлявате хостинг акаунтите си, като можете да го отворите по много и различни начини. СуперХостинг.БГ предлага безплатен cPanel за всички потребители на споделен хостинг.

Друг начин, по който да достъпите файловете си и да ги управлявате, е с помощта на FTP достъп.

SSH е начин за достъп, който ви дава възможност за криптирано предаване на данни към сървъра с помощта на команден порт.

В контролния панел ще откриете софтуер, който е инсталиран на сървъра и чиято цел е да автоматизира инсталацията на различни скриптове и полезни приложения. Такъв auto installer е Softaculous. С негова помощ може да инсталирате различни приложения като WordPress, Joomla, Magento, phpBB и много други само с един клик. Софтуерът разполага и с опция за извършване на backup.

Поддръжка

Техническата поддръжка или още 24/7 съпорт е задължителен. Трябва да сте сигурни, че имате на разположение технически лица, които могат да ви помогнат при нужда. Дори и при най-поддържаните уеб страници се случва по нещо, което изисква намесата на техническо лице и наличната техническа поддръжка ви гарантира своевременна помощ при необходимост.

На разположение имате системни администратори и технически лица, които гарантират за нормалната работа на вашата услуга.

Какво купувате, когато заплащате за уеб хостинг услуги?

Уеб хостингът е нематериална абстрактна услуга. Няма да можете реално да я видите или докоснете. Ето защо много често се смята, че всички уеб хостинг планове са еднакви или че уеб хостингът не е услуга, за която си струва да се плаща. Това схващане обаче е погрешно.

Изключително евтините уеб хостинг компании разчитат на тази неяснота, за да ви внушат, че е нужно да платите само няколко долара на месец, за да получите качествени услуги и че по-високите цени от други хостинг компании не са оправдани. От друга страна, хостинг компании с много високи цени на техните услуги използват недобрата осведоменост на потребителите, за да им предложат обикновени хостинг планове на прекалено високи цени.

Когато един човек избира хостинг компания за своите онлайн проекти, винаги трябва да проверява какво включва услугата, за която ще плати и кои са допълнителните екстри, които иска да използва, за които трябва да отдели допълнителен капитал. В повечето случаи се получава така, че заплащайки за споделен хостинг при един доставчик с по-ниски цени на плановете, доплащате за нужните ви ресурси или допълнително полезни екстри и така парите, които в крайна сметка давате за това да хостнете сайта си, достигат значителни суми, които не сте предвидили в началото.

За да можете да се възползвате максимално от вашия уеб хостинг и да разберете различните ценови схеми, които са налични, е добре да знаете какво точно купувате, когато заплащате за уеб хостинг услуги и за какво компанията харчи вашите пари. Тази осведоменост ще ви помогне при избора ви на правилния план за вашия бизнес.

Сървъри

Въпреки че няма да го видите, един от най-големите разходи за уеб хостинг компанията е физическото оборудване – самите сървъри, на които се съхраняват всички данни. Те са много бързи и мощни машини, които съхраняват, хостват вашите сайтове, приложения и данни.

Едно от многото неща, които премиум хостинг доставчиците правят, за да подобрят своите услуги, е използването на по-добро и по-скъпо оборудване. По-бързите машини означават по-бързи уебсайтове, а това е добре за вас и за посетителите на вашия уебсайт.

Дата центрове

Сървърите трябва да са разположени някъде, затова един допълнителен разход е и физическата сграда, където са локализирани. Дата центровете представляват големи сгради, които дават дом на стотици и дори хиляди сървъри едновременно.

Тези сгради и оборудването в тях трябва да бъдат охлаждани, да бъдат поддържани и охранявани, за да се осигури нормалната работа на сървърите в тях. Също така дата центровете използват много електричество и освен това трябва да се намират на място, където е възможен достъпа до бърз интернет с висока свързаност. Дата центровете биват различни видове и класове. Най висок клас са Tier 3 и Tier 4 дата центровете, които гарантират почти нулев даунтайм на оборудването, разположено в тях.

Софтуер

Въпреки че много от софтуера, който се използва в уеб хостинга, е с отворен код, не целият е такъв. Един от най-силните примери за това е най-популярният контролен панел за управлението на вашия уеб хостинг акаунт – cPanel. Това е патентован софтуер, който трябва да се лицензира и да бъде заплатен. За всички наши клиенти на споделени хостинг планове cPanel контролният панел е напълно безплатен. Благодарение на него можете лесно и бързо да управлявате хостинга си в user-friendly среда и без да се налага да имате специфични технически познания.

Интернет свързаност

Уеб хостинг компаниите не са доставчици на интернет услуги – те трябва да закупуват интернет свързаност по същия начин, по който и един офис или дом, и да осъществяват своята дейност посредством чужда мрежова инфраструктура.

Интернет услугите, които те използват, струват значително по-скъпо от тези, които вие заплащате за вашия дом или офис. Това е така, защото уеб хостинг дата центровете имат нужда от по-голяма бързина и достатъчна свързаност, в много пъти повече от тази, която ползвате всекидневно. Интернет услугите, които се използват, трябва да подсигуряват десетки хиляди сървъри едновременно, към които се изпращат милиони заявки едновременно.

Съпорт/Техническа поддръжка

Техническата поддръжка е едно от основните изисквания, които потребителите имат към избраната от тях хостинг компания. При появата на проблем с вашия сайт, вие ще искате да се обадите на своя хостинг доставчик и да получите бърз и адекватен отговор. Също така когато искате да изпратите имейл със запитване към компанията, ще очаквате навременна реакция и съдействие. За да може това да се случи, компанията, която сте избрали трябва да има отлично ниво на съпорт.

Съпортът включва не само екип от технически специалисти, но може да дойде под формата на FAQ база данни (често задавани въпроси), база със статии относно най-важните неща, които трябва да знаете, детайлни ръководства, телефонна поддръжка, имейл поддръжка, тикет система или чат.

Когато избирате хостинг компания за вашите онлайн проекти, винаги проверявайте дали избраният хостинг доставчик има 24-часов ежедневен съпорт, който да обслужва клиентите си без забавяне. Това е много важно за поддържането и нормалната работа на всички ваши критични системи.

За разлика от България, където потребителите получават безплатна техническа поддръжка и бърз отговор на задаваните от тях въпроси, в чужбина включването на активен съпорт е често обвързано с повишената цена на хостинг плана. Защо това е така? Зад отдел Техническа поддръжка стои квалифициран технически персонал, който е подготвен за вашите въпроси и е винаги готов да ви насочи и съдейства. Неговото обучение и работа са свързани с по-големи разходи на доставчика и оттам повишена цена на хостинг услугата.

СуперХостинг.БГ е хостинг партньор на малки и големи бизнеси. Винаги можете да разчитате на 24/7 техническа поддръжка, надежден, сигурен и бърз уеб хостинг, първокласни хостинг услуги, безплатен бекъп и cPanel контролен панел за всички наши клиенти на споделен хостинг, безплатно интегриране на технологията Cloudflare, обезпеченост на сървърите ни, винаги най-новото от света на хостинг технологиите, както и гаранция за качество и надеждност на предлаганите от нас хостинг услуги.

Използвайки услугите на СуперХостинг.БГ, можете да разчитате на:

 • 24/7 надеждна техническа поддръжка, бърза реакция и професионализъм;
 • Имейл съпорт;
 • Телефонен съпорт;
 • База от статии с детайлни ръководства, технически казуси и техните решения на https://help.superhosting.bg;
 • Тикет система;
 • Чат;
 • Постоянен мониторинг на сървърите и проактивни действия при индикация на възможен проблем.

Всички клиенти на споделен хостинг получават безплатна техническа поддръжка, която включва поддържането на нормалната работа на сървърите – постоянен мониторинг на машините, своевременна реакция на техническите лица, администриране на машините и съдействие при възникнал проблем с вашия хостинг план.

Докато при споделения хостинг мониторингът на сървърите се извършва от нас и е включен в цената на услугата, при други хостинг услуги, като VPS или нает сървър клиентът има грижата да поддържа и управлява своите системи.

Съвет: Не търсете най-ниската цена

Можете да прегледате всички налични хостинг планове и да изберете най-евтиния, приемайки, че те всичките са горе-долу едни и същи. Друга честа практика е да се избере най-скъпата услуга, защото тя би трябвало да е най-добрата.

Нито един от тези методи не е добър начин да се избере надежден хостинг план, който да отговори на вашите изисквания.

Един по-добър начин е да помислите какво точно искате от вашата уеб хостинг компания, какъв тип уеб хостинг ви е нужен и след това да сравните няколко плана, които удовлетворяват вашите най-важни изисквания. Също така винаги търсете и четете мнения и отзиви за хостинг компаниите, които сте селектирали.

След като сте стеснили кръга с доставчиците, които отговарят на вашите нужди и сте елиминирали компаниите с лоша репутация или неоправдано високи цени, ще останат само няколко хостинг плана със сходни характеристики и цени.

Вместо да купувате изцяло базирайки се на цената, е най-добре да започнете да търсите от кои характеристики и ресурси имате нужда и да откриете хостинг доставчиците, които ги предлагат.

Допълнителни услуги към хостинга

Съществуват допълнителни услуги, които ще направят хостинг преживяването Ви още по-сигурно и удобно:

 • SSL сертификат – Тази услуга осигурява защита на предаваната информация между сървъра и потребителите на Вашия сайт и ще криптира цялата чувствителна информация, която преминава през него.
 • Регистрация в търсачки – Регистрацията в търсещи машини от типа на Google и Yahoo и MSN ще направи вашия уебсайт и домейн лесно откриваеми в интернет пространството. Това води до по-голяма посещаемост, а оттам и ефективност за вашия уебсайт.
 • Премиум защита от SPAM и вируси – Професионална система за имейл сигурност, която защитава пощенската кутия от SPAM имейл съобщения, вируси, злонамерен софтуер и опити за фишинг.
 • Професионална WordPress поддръжка – Имате затруднения с WordPress? Довери се на нашите WordPress експерти при трудности и спешна нужда от съдействие.
Обновена: 29.11.2023

Беше ли Ви полезна тази статия?

Вижте още