1. Начало
 2. Хостинг
 3. Хостинг терминология
 4. Какво е хостинг, уеб хостинг (Web Hosting)?

Какво е хостинг, уеб хостинг (Web Hosting)?

Понятието хостинг произлиза от думата host в английския език и буквално преведено означава – домакин, стопанин, съдържател. На практика най-точно се представя като срочен абонамент за ресурсите на даден сървър, който има директна свързаност към интернет.

Казано с други думи, услугата уеб хостинг ви позволява:

 • Да разположите и управлявате вашия уебсайт на отдалечен сървър, който има директна свързаност към интернет.
 • Вашият сайт да бъде онлайн 24 часа/365 дни в годината от всяко кътче на Уеб.
 • Да имате собствен имейл и множество пощенски кутии с едно и също име на домейн:
  email@име-на-домейн.tld
  Пример: ivan.ivanov@mysupersite.com, office@mysupersite.com, info@mysupersite.com и т.н.
   
 • Да използвате предоставено на сървъра пространство, за съхранение на информация, с висока сигурност и защита, както и възможност за оторизиран достъп до нея по всяко време и от всеки компютър в интернет.
 • Да станете част от прогресивното развитие на световната мрежа и да бъдете забелязани.

СуперХостинг.БГ предлага пълната гама уеб хостинг решения – споделен хостинг, виртуални сървъри (VPS) и наети сървъри.

Всеки ден включваме компютъра или смартфона и влизаме в множество сайтове – четем новини, проверяваме пощата си, разглеждаме социалните медии, слушаме музика, без да се замисляме какво стои зад тях. Едва когато решим, че и ние искаме да имаме собствен уебсайт, се замисляме как се справят другите с тази задача.

Първоначално ни се струва трудно, но този процес може да бъде по-лесен, отколкото си мислим. Тайната е в уеб хостинга.

За да разберете какво е уеб хостинг обаче, първо е важно да знаете какво е уебсайт и какво се случва, когато отворим някоя уеб страница. Нека започваме:

Какво е уебсайт?

Първо е важно да знаете какво е уебсайт и какво се случва, когато отворим някоя уеб страница в браузъра.

Уебсайтът е съвкупност от файлове и страници с информация, които се съхраняват на сървъри.

Когато отворите даден уебсайт, браузърът, който използвате, изпраща заявка към сървъра, а той от своя страна предоставя съдържанието на уебсайта. Следователно, за да съществува сайтът и за да можете да го поддържате, имате нужда от място, на което той да бъде разположен – сървър, от който да се отваря – това е уеб хостинг.

Какво е хостинг?

Хостингът е услуга, която се предлага от хостинг компаниите и представлява съвкупност от ресурси, необходими за доброто онлайн представяне на Вашия сайт – сървърно пространство, бази данни, трафик, приложения за защита на сайта, инструменти за лесно управление и ускоряване на зареждането му и други.

Хостингът осигурява непрестанна връзка с интернет, за да може сайтът Ви да бъде достъпен за Вашите потребители по всяко време и от всяка точка на света, където има интернет.

Нека заедно да разгледаме каква е разликата между сървър и уеб сървър и да уточним какви са видовете хостинг.

Научи повече: Избирате хостинг? Тези 10 предимства ще Ви помогнат! | Blog

Какво е сървър? Каква е разликата между сървър и уеб сървър?

Когато говорим за сървъри, трябва разграничим сървъра и уеб сървъра.

Говорейки за сървър, имаме предвид физическата машина $ компютърна машина, която е по-бърза и по-мощна от обикновените домашни компютри. Хостинг сървърът разполага с високоскоростна и сигурна връзка с интернет, както и с професионални сървърни ресурси и технологии, за да осигури безпроблемното зареждане и работа на уебсайта Ви.

Уеб сървърът е компютърната програма, която е инсталирана на хостинг сървъра и осигурява достъп до съдържанието на сайта, когато получи заявка от браузъра.

Вижте повече: Как работи уебсайтът? | Blog

Какви са видовете хостинг. Как да изберете най-подходящия хостинг план?

Уеб хостинг компаниите предлагат различни хостинг услуги.

Какви са особеностите на различните хостинг услуги и кой е правилният план за Вас, който да бъде съобразен с нуждите на Вашия уебсайт?

SaaS хостинг

Хостинг услугите Сайт билдър и Shopiko (които са тип Software-as-a-Service) са най-подходящият вариант за бързо стартиране в уеб от всеки, който няма технически познания.

За разлика от другите видове хостинг, при тези не Ви е нужно да разбирате от технически хостинг параметри и сървърни ресурси. Платформите са създадени така, че единствената Ви грижа ще е да подобрявате и развивате сайта/онлайн магазина си, да го обогатявате и да го маркетирате. Техническата грижа е поета от доставчика на хостинг услугата.

Някои от характеристиките и параметрите на тези услуги са:

 • Експертно съдействие при работата със сайта;
 • Drag&Drop редактор – подреждате компонентите на сайта като тетрис или лего, без нужда да разбирате как функционират те от техническата страна на нещата (програмиране, код);
 • Модерни дизайни и теми, съобразени с последните практики и технологии за изграждане на мобилно оптимизирани сайтове;
 • Специфични инструменти и модули за допълване и създаване на пълнофункционален сайт или онлайн магазин като свободно достъпни изображения от Unsplash, Google карти, Google шрифтове, изскачащи прозорци (pop-ups), модул за блог/новини, лого дизайнер, модули за чат, разплащане, доставка, имейл маркетинг, SEO и много други.

В зависимост дали искате онлайн магазин (Shopiko) или обикновен сайт (Сайт билдър), разгледайте подробно параметрите на тези хостинг услуги.

Вижте още: Направи си сайт за по-малко от час със Сайт билдър | Blog и Shopiko – Често задавани въпроси | Help

Споделен хостинг

Споделеният хостинг е най-предпочитаният от всички видове. При него Вие и други собственици на уебсайтове споделяте един физически сървър. Поради тази причина тази хостинг услуга има ограничени възможности, но е достъпна и можете да стартирате с малък разход.

Подходящ е за малкия бизнес, за нови сайтове без големи промени в трафика, за стартиращи онлайн магазини, за лични блогове и други. Можете да се запознаете с различните хостинг планове предлагани от СуперХостинг.БГ: Хостинг с неограничен трафик, цялостна защита и всичко на SSD!

WordPress хостинг

Ако сте начинаещи в създаването на уебсайтове, то WordPress хостинг е добра опция за Вас. Това е лесна за употреба платформа, с която можете да създадете собствената си страница съвсем сами. От контролния панел на Вашия хостинг можете лесно да инсталирате допълнителни WordPress сайтове с помощта на един бутон.

Научи повече: Твоят първи WordPress сайт в три стъпки | Blog

В cPanel е наличен инструментът WordPress Manager by SuperHosting, с който всички наши клиенти на споделена хостинг услуга могат да оптимизират и управляват своите WordPress инсталации по един много по-лесен и удобен начин.

Управляем виртуален сървър (Managed VPS)

Managed VPS хостинг услугата е подходяща за хора без специфични технически умения и опит в администрирането на сървър.

Тази хостинг услуга се използва от средни и големи онлайн магазини, сайтове на медии, ERP системи и други ресурсоемки проекти или развиващи се сайтове.

Managed VPS е премиум хостинг услуга, която има всичко нужно за доброто представяне и успешното развитие на Вашия онлайн проект:

 • Не са Ви необходими познания по системна администрация.
 • Администрацията на виртуалния сървър се извършва от нас;
 • Контролен панел cPanel – имате пълен контрол върху разположените на сървъра приложения;
 • Голям капацитет сървърни ресурси;
 • Експертна грижа за производителността на сървъра и проектите;
 • Допълнителни технологии и възможности;
 • 24/7 мониторинг на сървъра и оперативността му;
 • Денонощна техническа поддръжка.

Вижте повече: Какви са предимствата на Managed VPS пред споделения хостинг? | Blog

Виртуален сървър (VPS)

Виртуалният сървър (VPS) е вид хостинг услуга, която представлява логически отделен и независим сървър, чието управление и администрация се извършва от клиента (най-често системен администратор). 

Виртуалните сървъри имат редица предимства като:

 • Наличието на root достъп и пълен контрол над сървъра;
 • Възможност за разполагане на неограничен брой домейни и сайтове, поддомейни, имейл акаунти, бази данни и други;
 • Възможност за инсталация на специфичен софтуер;
 • Възможност за прилагане на специфични сървърни настройки;
 • По-голям сървърен ресурс;
 • Голяма гъвкавост.

Тук имате много по-голям достъп и контрол в сравнение със споделения хостинг. Подходяща услуга за уебсайтове с повече посещения и за потребители, нуждаещи се от повече контрол, ресурси и специфични технологии за своя проект.

Вижте още: Полезни опции за управление на Вашия виртуален сървър (VPS) | Blog

Нает сървър (Dedicated хостинг)

С наетия сървър имате пълен контрол над целия сървър, без да го споделяте с друг. Цената на услугата е по-висока от другите видове хостинг, но разполагате с повече възможности за персонализация и настройки.

 • Цялостен root достъп до физически обособен сървър;
 • Възможност да използвате 100% от ресурсите на сървъра и да разполагате неограничен брой сайтове, домейни, поддомейни, имейл акаунти, бази данни и други;
 • Възможност за инсталация на специфичен софтуер като: Node.js, NoSQL бази данни (MongoDB, RavenDB, CouchDB и др.), Ruby On Rails, Django, Subversion (SVN) сървър, GIT repository, Memcache, FFMPEG (RED5), Java (Tomcat) и много други;
 • Огромно разнообразие от хардуерни конфигурации.

Използването на нает сървър се обвързва и с по-задълбочени технически и администраторски познания.

Какви са елементите на уеб хостинга?

Когато изберете подходящата за Вас хостинг услуга, ще се сблъскате с някои характеристики:

 • Сървърни ресурси – Това са параметрите на хостинг услугата (посещения на месец, памет, процесорна мощ и др.), които предоставят на сайта Ви възможността да бъде достъпен и да се зарежда бързо и надеждно;
 • Трафик – Това е количеството данни, което преминава от и към сървъра: трафик от посетителите към сайта, качване и сваляне на файловете. За споделения и WordPress хостинг при СуперХостинг.БГ трафикът е неограничен за всички планове;
 • Дисково пространство за съхранение на данни – Обикновено споделената хостинг услуга е с определено дисково пространство, което не можете да превишавате;
 • Скалируемост/ Ъпгрейд на по-висок план – Когато не знаете какви ще са бъдещите нужди на уебсайта Ви и какъв трафик ще генерира, тогава е добре да изберете хостинг услуга с възможност за скалиране или ъпгрейд или да мигрирате към друга хостинг услуга с повече възможности. При СуперХостинг.БГ има избор от възможности за надграждане – към по-голям хостинг план или към специалния Managed VPS сървър;
 • Контролен панел – Чрез него можете да администрирате хостинг акаунтите си. Контролният панел за споделен, WordPress и Managed VPS хостинг е cPanel;
 • 24/7 техническа поддръжка – Когато една хостинг компания предлага денонощна техническа поддръжка, това означава, че ще можете да разчитате на съдействие и техническа помощ по всяко време в случай на затруднение с използването на услугата.

Какво е домейн?

Много често домейн името е подценяван ресурс, за който обаче е необходимо да отделите достатъчно внимание и време. Всеки сайт има нужда от хостинг и домейн име. Домейн разширенията представляват името на сайта или по-друг начин казано съчетанието от думи, което потребителите изписват в браузъра, когато искат да отворят уебсайта Ви.

Опитайте се домейнът на Вашия сайт да се асоциира с дейността или услугите, които предлагате. Постарайте се да е кратък, уникален и лесно запомнящ се от потребителите.

Научи повече по темата: 5 + 1 съвета при избор на домейн (видео) | Help и 7 грешки при избора на домейн | Blog

Съществуват някои особености при домейн имената:

Добавки към хостинга

Съществуват допълнителни услуги, които ще направят хостинг преживяването Ви още по-сигурно и удобно:

 • SSL сертификат – Тази услуга осигурява защита на предаваната информация между сървъра и потребителите на Вашия сайт и ще криптира цялата чувствителна информация, която преминава през него.
 • Регистрация в търсачки – Регистрацията в търсещи машини от типа на Google и Yahoo и MSN ще направи вашия уебсайт и домейн лесно откриваеми в интернет пространството. Това води до по-голяма посещаемост, а оттам и ефективност за вашия уебсайт.
 • Премиум защита от SPAM и вируси – Професионална система за имейл сигурност, която защитава пощенската кутия от SPAM имейл съобщения, вируси, злонамерен софтуер и опити за фишинг.
 • Професионална WordPress поддръжка – Имате затруднения с WordPress? Довери се на нашите WordPress експерти при трудности и спешна нужда от съдействие.

Имейл услуга към хостинга

За какво служат имейл услугите? Не можем ли просто да използваме безплатни имейл доставчици като abv.bg или gmail.com?

Използването на персонализиран фирмен имейл ще помогне за засилване на Вашата бранд идентичност и лесната разпознаваемост на компанията.

Научи повече: Професионални пощи за Вашия бизнес: Как и защо? | Blog

Защо да избера уеб хостинг услуга вместо сам да се боря?

Ако тепърва навлизате в света на уеб хостинга, то най-добрата опция за Вас е да се обърнете към утвърдена уеб хостинг компания.

СуперХостинг.БГ осигурява и поддържа надеждни сървъри вместо Вас. Те са настроени така, че да може Вашият уебсайт да работи безпроблемно, осигурена е непрекъсваема интернет връзка със сайта и ще имате увереност, че той ще е винаги онлайн.

Можете да закупите подходящата за Вас хостинг услуга бързо и лесно, само с няколко клика, с което си спестявате време, усилия и средства, получавате 24-часова поддръжка и много допълнителни услуги и екстри.

Доверете се на своя хостинг доставчик и неговата компетентна преценка за нуждите на Вашия сайт. Ако имате нужда от експертен съвет, не се колебайте да ни потърсите. Пишете ни по имейл, в чата вдясно или ни се обадете по телефона. Ние ще отговорим на всичките Ви въпроси.

Изброихме най-основните неща, които трябва да знаете, преди да стартирате Ваш собствен уебсайт. Нашият СуперЕкип от специалисти с удоволствие ще Ви помогнат да изберете най-подходящото хостинг решение за Вас и Вашия бизнес.

Обновена: 20.09.2021

Беше ли Ви полезна тази статия?

Вижте още