503 (Service Unavailable)

Съобщението 503 (Service Unavailable) е HTTP статус код, който уеб сървърът връща към уеб браузъра. Получава се когато дадена клиентска заявка не може да бъде обработена. Причините за невъзможността за обработка може да са претоварване, изчерпани процеси и други.

Бележка: В случай че получите съобщение 503 Service Unavailable на вашия сайт, който се хоства при СуперХостинг.БГ, можете да изпратите запитване за проверка до support@superhosting.bg.

При опит за отваряне на даден сайт, генерираното съобщение 503, може да се види като: „Additionally, a 503 Service Unavailable error was encountered while trying to use an ErrorDocument to handle the request.“

Възможните причини за получаване на грешка 503, могат да бъдат много и най-различни.

PHP скриптове, които отнемат много време и ресурс за изпълнението си

Такива скриптове например са за изтегляне на външни ресурси (rss емисии, валутни курсове, прогнози за времето и други). Най-често тези външни ресурси се изтеглят в реално време. Ако отсрещният сървър, от който се изтеглят, е недостъпен и/или има технически проблем, скриптът, които извършва изтеглянето, може да се забави и да не успее да приключи обработката си. В случай че в сайта има такива скриптове, тествайте като изключите изтеглянето на външни ресурси.

Други скриптове, които може да генерират повече процесорно време, са за динамична обработка на снимки (динамично визуализиране, създаване на thumbnails, поставяне на „water mark“ върху снимка и т.н.). Примерни скриптове: timthumb.php, show_image_in_imgtag.php, thumb.php, phpthumb.php и други. Ако в сайта използвате такива скриптове, тествайте като ги спрете/деактивирате.

Едно от възможните последствия, от неоптимално изпълнение на проблемни скриптове в хостинг акаунта, е запълване и изчерпване на PHP процесите за акаунта.

Агресивно индексиране/обхождане от ботове

Агресивното индексиране на сайта от „лоши“ ботове често води до завишено потребление на процесорно време и други ресурси в хостинг акаунта. Чрез статистиката в AWStats може да се засекат някои от причините за повишено потребление на процесорен ресурс. В случай че забележите завишено индексиране от ботове, то можете да ги блокирате временно чрез .htaccess файла или да намалите честота на обхождане.

🔗 Обхождащи роботи, блокиране на лоши ботове | Help

Развитие на сайта

Нормално е когато сайтът се развива и посетителите му се увеличават, изразходваните от него ресурси да се увеличават. В случай че са необходими повече ресурси от предлаганите на плановете за споделен хостинг, решението е да се премине към друга по-подходяща хостинг услуга.

Вижте още:

🔗 Процесорно време – статистика и оптимизация | Help

🔗 Как да ползвам AWStats за анализ, при повишено процесорно време? | Help

Обновена: 14.10.2022

Беше ли Ви полезна тази статия?

Вижте още