Git Version Control в cPanel

С Git можете да поддържате версии на файловете за Вашите проекти и да работите екипно с лекота. Промените от всеки разработчик са достъпни веднага. Всяка версия съдържа пълна информация за направените промени по файлове – какво, кога и от кого е променено. Ще разполагате с пълна история на промените и възможност за връщане към предходни версии.

Чрез Git Version Control в cPanel можете да създадете и управлявате Git хранилище (repository) в хостинг акаунта.

Вижте как да създадете хранилище в cPanel през Git Version Control:

🔗 Създаване на Git хранилище в cPanel | Help

Информация за създадените хранилища в cPanel

Създадените хранилища в хостинг акаунта се показват в списък в Git Version Control в cPanel.

Списък със създадените хранилища в хостинг акаунта.
Списък със създадените хранилища в хостинг акаунта.

Бележка: Хранилищата, които са създадени през SSH не се показват в този списък. Но можете да проверявате историята им през GitWeb.

Информация за текущия branch (HEAD commit)

За да видите информация за хранилището, използвайте стрелката вляво от името му. Можете да видите кой е текущият активен branch (разклонение, клон) на проекта, авторът и датата на последния commit (публикувана промяна).

За да клонирате това хранилище, може да използвате адреса за клониране от полето Clone URL.

Управление

През Управление ще можете да изберете активния brach, който ще се използва при издърпване (pull) или подаване (push) на промените от отдалечен сървър. От тук можете да извършвате изтегляне на последните промени по дадения клон (Update from remote) и да ги прилагате в реалния сайт с Deploy.

Използвайте тази секция, за да прехвърляте автоматично направените промени от repository в хостинг акаунта към live версията на сайта (Deploy HEAD Commit) или за изтегляне на промени от отдалечено Repository (Update from Remote).

Стъпките за качване от repostiory в live версията трябва да бъдат предварително зададени под формата на поредица от команди в .cpanel.yml файл в хостинг акаунта .

История

Към контролния панел cPanel се предлага инструментът GitWeb, през който можете да проследявате информация за версиите на файловете във всяко създадено хранилище в хостинг акаунта.

История и информация за версиите на промените във файловете на даден проект.
История и информация за версиите на промените във файловете на даден проект.

Премахване

За да премахнете хранилище, използвайте бутона Премахване.

Това действие само ще премахне хранилището от списъка в cPanel. Системата няма да изтрие файловете. За да завършите изтриването, след като хранилището е премахнато от списъка, ще бъде необходимо ръчно да изтриете файловете.

Вижте още:

🔗 Създаване на Git хранилище в cPanel | Help

🔗 Настройки за използване на Git в cPanel през SSH | Help

Обновена: 22.08.2023

Беше ли Ви полезна тази статия?

Вижте още