1. Начало
  2. Домейни
  3. Избор на домейн
  4. Основни предимства на домейните на кирилица (IDN)

Основни предимства на домейните на кирилица (IDN)

Освен стандартните домейни от над 50 различни TLD, СуперХостинг.БГ предлага регистрация на домейни и на кирилица.

Домейните на кирилица са част от IDN (Internationalized Domain Names) опцията, която позволява в името на домейна да се използват символи от азбуки, различни от английския език. Поддържат се повече от 100 различни езика сред които дори китайски, японски, корейски, хинди, арабски, гръцки и др.

Домейните на кирилица имат няколко основни предимства, в сравнение със стандартните домейни.

Лесно и точно разчитане

Четенето на български текст, написан с латински букви е доста неприятна и уморителна дейност. Освен това, въпреки че има стандарт за транслиране почти никой не го спазва, като поради тази причина една дума на кирилица може да бъде написана и съответно прочетена по няколко начина на латиница. Примерно фразата „кърти-боядисва“ се чете много по-лесно от колкото „karti-boyadisva“ или „kurty-boiadisva“.

Не се налагат сложни транслации

Особено за домейни, съдържащи в името буквите Ъ, Ю, Я, Й, Ш, Щ и др.

На латиница думата България може да се изпише като bulgaria, bylgaria, bylgarya, balgaria и т.н., като това в голяма степен затруднява налучкването на точния домейн. На кирилица обаче домейнът може да се изпише само по един правилен начин и той е България, примерно българия.net.

Лесно и точно индексиране от търсещите машини

Ключовата дума в името на домейна, която е написана на кирилица, се разпознава на 100% от търсещите машини (Google, Yahoo, Bing), тъй като има точно съвпадение. Домейните на латиница също се разпознават, но при тях може да няма точно съвпадение, примерно думата „боядисва“ може да се изпише по няколко начина на латиница, а търсачките обикновено имат стереотип за един вид транслиране, който може да не съвпада със стандарта за транслиране. Това може да доведе до объркване при върнатите резултати, т.е. ключовата дума в домейна може да не бъде разпозната като такава, поради начина на транслиране, който не отговаря на стереотипа на конкретната търсачка.

Множество свободни атрактивни имена

Домейните на кирилица са интересни най-вече за хората говорещи български език. Имайки предвид броя на българското население, отнесено към броя на населението на целия свят, за които са достъпни домейните на латиница, то търсенето за домейни на кирилица е много по-малко. Все още има множество свободни имена на кирилица, които не биха могли да са интересни за хора, които не могат да пишат и четат на български език. При по-задълбочени проверки могат да се открият свободни имена на кирилица, чийто алтернативи на латиница са заети още преди 10 и повече години.

Обновена: 12.10.2022

Беше ли Ви полезна тази статия?

Вижте още