Импорт и обновяване на система в Softaculous

С цел по-лесно управление и обновяване на системите е възможно системи, които вече сте инсталирали ръчно, да бъдат добавени в Softaculous. След което ще можете да се възползвате от функционалностите, които предлага платформата и да ги управлявате автоматизирано.

Импорт

Можете да извършите импорт на текущите инсталирани системи във вашия хостинг акаунт от контролния панел за хостинг акаунта cPanel.

Импортът се осъществява бързо и лесно в няколко стъпки:

  • Заредете Softaculous в cPanel;
  • Изберете от лявото меню категорията, към която принадлежи използваната от вас система (блогове, портали, форуми или друга);
  • Изберете типа система, която желаете да импортнете (WordPress, Joomla или друга);
  • В дясно щракнете на опция Import;
  • Използвате опцията Auto Detect all installations (или ръчно изберете домейн и попълнете директорията, в която се намира системата);
  • Ако системата не се показва в списъка на таб From other Auto Installers, кликнете на другия таб Manual Installations и след това на бутона Start scanning for installations.

След сканирането откритите системи ще бъдат добавени към Softaculous.

Операцията може да отнеме до няколко минути. При успешно завършване ще получите потвърдително съобщение.

Обновяване

В секция „Инсталации“ ще видите всички налични инсталации, добавени до момента за съответния тип система, както и подробна информация за тях: адрес на инсталацията, датата, на която е добавена системата и текущата версия.

Преглед на текущите инсталирани системи

Ако е налична по-нова версия на системата, срещу съответната инсталация ще се визуализира опция за актуализация към по-нова версия, в случай че е възможна такава.

За да извършите актуализация е достатъчно да кликнете върху опция Upgrade to Version x.x.x, да поставете отметка пред Create Backup и да изберете бутон Upgrade.

настройки за обновяването

При успешно завършване на операцията ще получите съобщение „Congratulations, the software was upgraded successfully“.

обновяването е успешно

При наличие на проблем с актуалната версия на системата може да възстановите предишното състояние от генерирания архив по време на обновяването.

За да възстановите архив, е необходимо в горния десен ъгъл да изберете икона Backups and Restore, където ще намерите списък с наличните към момента архиви, както и информация за техния размер в MB и версия на системата по време на генерирането им.

Срещу съответния архив изберете иконата Restore и бутон Restore Installation.

Автоматизирани актуализации и архиви

Актуализирането на системите може да се извършва и автоматично, без да е необходима намеса от ваша страна. Затова е необходимо да се направят настройки за автоматично обновяване в Softaculous.

Обновена: 11.10.2022

Беше ли Ви полезна тази статия?

Вижте още