1. Начало
 2. Хостинг
 3. Softaculous
 4. Импорт и обновяване на система в Softaculous

Импорт и обновяване на система в Softaculous

Платформата Softaculous предоставя възможност да бъдете автоматично уведомявани при наличието на нова версия на системите, които използвате за разработка на вашите сайтове и приложения. Също така се предоставя възможност  бързо и лесно да извършвате актуализациите им към по-нови версии. Възможно е при обновяване да настроите автоматично генериране на бекъп за съответните системи и да върнете дадена система към предишната използвана версия от вече генерирания архив.

С цел по-лесно управление и обновяване на системите е възможно системи, които вече сте инсталирали ръчно да бъдат добавени в Softaculous, след което ще можете да се възползвате от функционалностите, които предлага платформата и да ги управлявате автоматизирано.

Импорт

Можете да извършите импорт на текущите инсталирани системи във вашия хостинг акаунт от контролния панел за хостинг акаунта cPanel. Импортът се осъществява бързо и лесно в няколко стъпки:

 • изберете иконата Softaculous от контролния панел;
 • изберете от лявото меню категорията, към която принадлежи използваната от вас система (блогове, портали, форуми или друга);
 • изберете от лявото меню типа на системата, която желаете да импортнете (WordPress, Joomla или друга);
 • в дясно сeлектирайте опция „Внасяне“;
 • селектирайте домейна, за който е инсталирана системата, от падащото меню „Избери домейн„;
 • попълнете директорията, в която е инсталирана системата в полето „В директория„. В случай че системата не е обособена в поддиректория, можете да оставите полето празно.

  import_system
  Импорт на вече инсталирана система в Softaculous

След като сте попълнили съответната информация, изберете бутона „Внасяне“ и изчакайте докато приключи импортирането. Операцията може да отнеме до няколко минути. При успешно завършване ще получите съобщение „Поздравления, софтуерът е внесен успешно„.

За да достъпите добавената система и да проверите дали текущата инсталирана версия на системата е актуална, изберете „Назад към преглед„.

Обновяване

instalations
Преглед на текущите инсталирани системи

В секция „Инсталации“ ще видите всички налични инсталации, добавени до момента за съответния тип система, както и подробна информация за тях: адрес на инсталацията, датата, на която е добавена системата и текущата версия.

Ако е налична по-нова версия на добавената система, срещу съответната инсталация ще се визуализира опция за актуализация към по-нова версия, в случай че е възможна такава.

За да извършите актуализация е достатъчно да кликнете върху опция „Ъпгрейд до версия x.x.x„, да поставете отметка пред „Create Backup“ и да изберете бутон „Ъпгрейд„. При успешно завършване на операцията ще получите съобщение „Поздравления, софтуерът е актуализиран успешно„.

upgrade
Обновяване на системата към по-нова версия

При наличие на проблем с актуалната версия на системата няма проблем да възстановите предишното състояние на системата от генерирания архив по време на ъпгрейда на системата. За да възстановите архив, е необходимо в горния десен ъгъл да изберете икона „Резервни копия и възстановяване„, където ще намерите списък с наличните към момента архиви, както и информация за техния размер в MB и версия на системата по време на генерирането им.

От „Опции“ срещу съответния архив изберете иконата „Възстановяване“ и бутон „Възстановяване на инсталация„. При успешно завършване на операцията ще получите съобщение „Вашето резервно копие е възстановено успешно„.

За да достъпите добавената система и да извършите допълнителни настройки за актуализации и генериране архиви, изберете „Назад към преглед„.

Автоматизирани актуализации и архиви

Актуализирането на системите може да се извършва и автоматично, без да е необходима намеса от ваша страна. Затова е необходимо да се направят настройки за автоматично обновяване в Softaculous.

Обновена: 21.03.2022

Беше ли Ви полезна тази статия?

Вижте още