Как да създадем онлайн курс с WordPress?

В началото WordPress беше CMS платформа, предназначена предимно за създаване на блог сайтове. С развитието му се разшириха и възможностите му. С WordPress вече можете да изградите сайтове с всякаква насоченост – блог, фирмен сайт, магазин и много други. Заради голямата гъвкавост на WordPress, той лесно може да бъде превърнат в система за електронно обучениеLMS (Learning Management System).

Какво Ви е необходимо?

За да изградите Вашия онлайн курс, е необходимо първо да разполагате с хостинг акаунт, в който да инсталирате WordPress.

Инсталацията на WordPress в хостинг акаунт при СуперХостинг.БГ може да се извърши лесно през cPanel » WordPress Manager by SuperHosting » „Нова инсталация„.

Една от стъпките е изборът на подходяща тема, която да използвате за Вашия сайт. Можете да се насочите към тема, която е разработена специално за сайтове за обучение, или да изберете друга по Ваше желание.

След което е необходимо да инсталирате допълнителен плъгин, чрез който да създадете своя курс и уроците към него.

В интернет пространството са налични различни плъгини както безплатни, така и платени решения. Най-популярните са:

  • LearnPress (безплатно решение)
  • LearnDash (платено решение)

Плъгинът LearnPress е по-често използваният от нашите клиенти и ще Ви насочим как да изградите Вашия курс с него.

Създаване на курс с LearnPress

1. Инсталация

LearnPress е наличен в директорията със свободно предлагащи се плъгини и може да бъде инсталиран през администрацията на WordPress » Плъгини » Добави нов.

След като плъгинът е инсталиран, в администрацията ще има ново меню “LearnPress”, от което ще управлявате съдържанието на курса.

При първоначалната настройка имате възможност да използвате Setup Wizard, чрез който да въведете основните настройки за Вашия курс.

След като активирате плъгина, продължете с "Run setup wizard".
След като активирате плъгина, продължете с „Run setup wizard“.

2. Създаване на курс и уроци

За да създадете своя първи курс, е необходимо да изберете бутона “Course” » “Add New”.

Създаването на курсове и уроци не се различава значително от създаването на страници и публикации в WordPress.

Създаване на нов курс.
Създаване на нов курс.

След въвеждане на основната информация (заглавие и описание), можете да пристъпите към създаването на уроци и въпроси към тях.

Подготвяне на учебната програма за курса.
Подготвяне на учебната програма за курса.

Въвеждайки темите на уроците и въпросите, създавате структура на Вашия курс, която след това трябва да обновите чрез въвеждане на информация.

Ако вече имате изградени видео уроци, можете да ги добавите в съдържанието – с опцията на WordPress за качване на файл или с директно поставяне на URL адрес. Така можете да добавяте видео съдържание, което е налично и в канали като YouTube, Vimeo и други.

3. Настройки на курса

При създаването на Вашия курс, въведете основни настройки за него като продължителност, брой студенти, цена на курса (ако ще бъде платен) и други.

Настройки на курса.
Настройки на курса.

Вашият курс е готов!

След като сте въвели информацията за Вашия курс, потребителите Ви могат да се абонират за него, но е необходимо първо да имат регистрация в сайта Ви.

За да активирате регистрацията на потребители в сайта, трябва да отидете в менюто “Настройки” » “Общи”, където да поставите отметка на “Всеки може да се регистрира”.

Вашият курс е готов и ето как ще се визуализира той за потребителите, които се запишат за него.

Онлайн курсът, както ще го види учащият се.
Онлайн курсът, както ще го види учащият се.
Обновена: 06.04.2022

Беше ли Ви полезна тази статия?

Вижте още