https://help.superhosting.bg/mail-server-explained.html
  • bg

Хостинг, Домейни, Виртуални сървъри (VPS), Managed VPS, SSL сертификати

Какво е мейл сървър (mail server)?

SMTP AUTH
какво е мейл сървър, mail server, what is mail server, имейл сървър, мейл сървър, mta мейл сървър, mta, mda, msa, mui
Имейл

Имейл сървър (или само мейл сървър), подобно на други сървъри в Интернет, е приложение, което е инсталирано на физически сървър и предоставя определена услуга.

Мейл сървърът е виртуален пощенски офис, който разпраща и приема имейл съобщенията, постъпили към него от локални или отдалечени имейл потребители.

Мейл сървърът стандартно е съвкупност от няколко приложения или комуникационни модула/агента:

MSA (изходящ мейл сървър),

MTA (изпращащ/получаващ мейл сървър),

и MDA (входящ мейл сървър).

Mail Submission Agent (MSA) - агент, приемащ заявки

MSA приема заявки за изпращане на имейл съобщения от MUA (Mail User Agent).

Mail User Agent (MUA) - потребителски агент (имейл клиент)
MUA или имейл клиент (Mozilla Thunderbird, Microsoft Outlook и други) представлява приложение, което е инсталирано на компютъра на крайния потребител. Имейл клиентът предоставя средата, в която крайния потребител може да създава, изпраща и получава имейл съобщения. След като дадено имейл съобщение е създадено имейл клиентът има отговорността да го провери, подготви и изпрати към MSA (изходящия мейл сървър).

За да може имейл клиента да се свърже с MSA, потребителя трябва предварително да направи настройка, като въведете информация: име на изходящия мейл сървър, порт на изходящия мейл сървър (25, 26 или 587), потребителско име и парола.

Когато MUA е уеб приложение, инсталирано на сървъра, тогава то се нарича webmail клиент (RoundCube, Horde и други).

MSA извършва последна проверка и подготовка на имейл съобщението, преди то да бъде предадено към MTA (изпращащия агент). Също така MSA е агента, който може да идентифицира дали потребителя може да изпраща имейли, например с потребителско име и парола. Такава идентификация не се извършва при MTA, поради това MSA е добър защитен механизъм против изпращане на спам. Идентификацията на мейл  сървърите на СуперХостинг.БГ е чрез SMTP-AUTH.

За MSA е определен порт 587 в спецификацията за системата за електронни съобщения. За разлика от порт 25, който е определен за MTA, този порт не се блокира от доставчиците на интернет услуги.

Mail Transfer/Transport Agent (MTA) - изпращащ/получаващ агент

След като получи подготвеното за изпращане имейл съобщение MTA ще изпрати писмото. MTA отговаря за получаването и изпращането на имейл съобщения от и до други MTA.

MTA може да получи имейл от друг MTA, от MSA или дори директно от MUA.

Когато пощенската кутия на получателя не се намира локално на този MTA, тогава съобщението ще бъде препратено към друг MTA.

Mail Delivery Agent (MDA) - доставящ агент

След като мейл сървъра (MTA) на получателя получи писмото, то се предава на доставящия агент MDA, който от своя страна доставя писмото до пощенската кутия на получателя. Пощенската кутия се намира на мейл сървъра, а чрез имейл клиент потребителя може да достъпи пощенската кутия.

Когато MTA получи имейл от локален потребител (същият домейн, например от info@mydomain.com до office@mydomain.com), тогава директно предава писмото на MDA. В този случай доставянето на писмото се нарича Local Delivery.

Какво е мейл сървър?

(1) След като имейл съобщението е готово, MUA (имейл клиента) ще го подготви и провери. След това ще се свърже с MSA (изходящия сървър) и ще му предаде съобщението.

(2) MSA ще изиска идентификация на потребителя, например с въвеждане на потребителско име и парола (SMTP-AUTH). Ако потребителя се идентифицира успешно, MSA ще провери съобщението, ще добави още няколко заглавни части и ще го предаде към MTA за изпращане. За комуникацията между MUA и MSA се ползва протокол ESMTP.

(3) MTA или MSA, в зависимост от използвания софтуер, ще направи проверка в DNS за мейл сървъра отговарящ за домейна на получателя (receiver.com).

(4) След като дестинацията е известна (mail.receiver.com), MTA на подателя изпраща имейл съобщението до MTA на получателя.

(5) MTA на получателя получава имейл съобщението и го предава на MDA за доставяне във входящата кутия на получателя. Ако кутията на получателя не се намира на същият този мейл сървър, MTA ще препрати имейл съобщението към следващ MTA. Докато писмото не достигне до MTA, където реално се намира кутията на получателя. Всеки MTA, през който преминава имейл съобщението, ще постави специфична заглавна част в него. Тези заглавни части служат за проследяване на пътя, по който е преминало дадено имейл съобщение.

(6) Когато получателя стартира имейл клиента си и се свърже с входящия си мейл сървър (MDA) писмото се доставя до MUA.

(7) MUA се е свързал с MDA и получава имейл съобщението.

Dovecot е пример за входящ мейл сървър (комуникационен модул), който поддържа POP3 и IMAP и може да се добавя към други приложения за мейл сървъри.

Например Exim, Postfix, qmail (+POP3) и sendmail са мейл сървъри, с вградена функционалност за SMTP изходящ мейл сървър, но за входящ мейл сървър могат да ползват Dovecot (POP3, IMAP). В следната сравнителна таблица можете да видите всички най-известни мейл сървъри и техните функции: Comparison of mail servers.

500px270px
SuperHosting.BG

Коментари

avatar
  Абониране  
Уведоми ме при
Всички права запазени © 2005-2018 , www.superhosting.bg