1. Начало
  2. Имейл
  3. Разлики между мейл сървър и мейл клиент

Разлики между мейл сървър и мейл клиент

За да използвате мейл (mail) услуга, са нужни две неща: мейл сървър и мейл клиент. Все по-честа практика става мейл клиентът да се заменя с уебмейл, който дава повече свобода и необвързаност на потребителя с конкретно физическо устройство.

Мейл сървърът е софтуер, който работи на сървър (компютърна машина) и непрекъснато комуникира през интернет. Той получава мейли и изпраща мейли до съответните им получатели.

Мейл клиентът е приложението, програмата, която използвате, за да преглеждате Вашите съобщения и да ги управлявате. Това може да е приложение на Вашия телефон, нещо, което виждате на URL адрес през уеб браузъра си или десктоп програма като Microsoft Outlook, Mozilla Thunderbird и други

Може да се каже образно, че мейл клиентите са крайните спирки, между които мейл сървърите доставят съобщенията през интернет, като си взаимодействат с други интернет протоколи като DNS и TCP/IP за локализиране на пощенските акаунти.

В последните версии на cPanel имате възможност за автоматична конфигурация на Outlook и Вашите имейл акаунти.

Мейл клиентът проверява мейл сървъра за нови съобщения и ги съхранява, за да може да ги преглеждате. Той осигурява интерфейс за четене и писане на съобщения. Клиентът използва изходящ мейл сървър (SMTP), за да изпрати изходящите съобщения към получаващия (POP или IMAP) мейл сървър, на който са конфигурирани пощите на получателя.

Уебмейл клиент е приложение, което Ви позволява да проверявате съобщенията си директно през браузър, независимо от устройството, което използвате или физическата си локация.

Мейл сървърът и мейл клиентът са два различни типа софтуер, които комуникират посредством стандартизирани пощенски протоколи – SMTP, POP и IMAP.

Повечето имейл клиенти могат да се свържат с почти всеки мейл сървър безпроблемно. Както и могат да се свържат с множество мейл сървъри и да работят с множество мейл акаунти едновременно.

Това означава, че ако Вие използвате например Thunderbird като мейл клиент на своя компютър, за да проверявате Вашата лична поща, ще можете да настроите имейл клиента, за да управлявате кореспонденцията и в своята служебна поща.

Обновена: 15.10.2021

Беше ли Ви полезна тази статия?

Вижте още