Какво е Thunderbird?

Mozilla Thunderbird имейл клиент

Thunderbird е имейл клиент с отворен код, който позволява на обикновения и бизнес потребител да организира, филтрира, настройва, търси и архивира имейл разговори и акаунти.

Използвайки Thunderbird, потребителите имат достъп до комуникации в множество раздели, получават напомняния за прикачени файлове към съобщения и настройват потребителски акаунти с информация, включително име, имейл адрес и парола.

Thunderbird се предлага за Windows, Mac и Linux с безплатен лиценз независимо дали ще го ползвате за персонален компютър или за фирмени цели. Можете да го изтеглите от официалния уебсайт на Thunderbird:

https://www.thunderbird.net/

Функционалности в имейл клиента

Конфигурация на имейл адрес

Настройката (конфигурацията) на имейл акаунт в Thunderbird е лесна и бърза, като може да стане само с въвеждане на имейл адреса и неговата парола. Вижте как: Thunderbird – имейл настройки.

Календари и събития

Организациите могат да планират събития в календар, да създават списъци със задачи и да поддържат адресна книга с подробности като изображения, рождени дни и други.

Thunderbord календар

По подразбиране Thunderbird поддържа и отдалечен календар, задачи и адресни книги.

Сигурност

Имейл клиентът поддържа криптирана (сигурна връзка) с мейл сървъра. За още по-добра защита блокира и външни ресурси, вмъкнати в писмата (най-често изображения).

съобщение в Thunderbird, че са блокирани външни ресурси от зареждане

Освен това платформата поддържа множество езици и предлага вградени възможности за криптиране на съобщенията за защита на разговорите.

Имейл подпис (в края на писмата)

Thunderbird позволява на потребителите да създават имейл подписи и пощенски списъци.

Чат

Функцията за чат на Thunderbird, която Ви позволява да говорите с хора в Google Talk, IRC, Twitter и XMPP директно от програмата, е единствена по рода си. При СуперХостинг.БГ чат система се поддържа към услугата cMailPro, вижте повече: Настройка на Thunderbird чат клиент.

Mozilla Thunderbird или MS Outlook?

Thunderbird е настолен имейл клиент, който предлага много от функциите на Outlook, като филтри за съобщения и календар. Освен това Thunderbird има редица уникални функции, като сърфиране с раздели и вграден RSS четец.

Eдно нещо, което трябва да имате предвид, когато избирате между Thunderbird и Outlook е, че Outlook има повече функции от Thunderbird поради интеграцията му с целия пакет на Microsoft Office. Ако имате нужда от всички тези функции, тогава Outlook е най-добрият избор. Но ако имате нужда само от стабилен имейл клиент, Thunderbird е най-добрата алтернативна опция на Outlook.

Потребителите на Thunderbird се радват на редица фини предимства. Имейл клиентът поддържа автоматично попълване на имейл адрес, така че ако преди това сте изпратили имейл до някого, или получателят е в списъка Ви с контакти, можете просто да въведете първите няколко букви от името на лицето и след това да натиснете Enter.

Ако досега сте ползвали Windows Mail или Windows Live Mail, можете безпроблемно да мигрирате към Thunderbird като следвате стъпките описани на официалната им страница:

https://support.mozilla.org/en-US/kb/switching-thunderbird#w_importing-from-outlook-and-eudora

Ако досега сте ползвали Microsoft Outlook и желаете да изпробвате Thunderbird, но се притеснявате, че няма как да прехвърлите локалната Ви адресна книга/address book от Mozilla Thunderbird имат решение и за това достъпно на адрес:

https://support.mozilla.org/en-US/kb/thunderbird-import

Thunderbird е напълно завършен имейл клиент, който Ви позволява лесно да конфигурирате своят имейл акаунт.


Обновена: 22.08.2023

Беше ли Ви полезна тази статия?

Вижте още