Какво е sendmail?

Sendmail е най-известното системно мейл приложение за трансфер на имейли (пощенски клиент – MTA), имплементиращо SMTP протокола, което се използва на Linux базирани сървъри.

Например приложенията, които са написани на PHP (като WordPress), може да използват Sendmail чрез PHP функцията mail() за изпращане на имейли от сайта.

На всички хостинг сървъри при СуперХостинг.БГ с контролен панел cPanel, приложенията може да използват Sendmail чрез /usr/sbin/sendmail.

Сайтовете в хостинг акаунта могат да използват Sendmail за изпращане на имейли. За целта ще им е необходим пълният път до изпълнимия файл на Sendmail, който е: /usr/sbin/sendmail.

Този път може да се види в контролния панел cPanel » Информация за сървъра.

Пътят до изпълнимия файл на Sendmail в cPanel
Пътят до изпълнимия файл на Sendmail в cPanel

По подразбиране в конфигурационния файл на PHP (php.ini) системно е зададен пътят до Sendmail и може да се види с phpinfo().

Пътят до изпълнимия файл на Sendmail в php.ini
Пътят до изпълнимия файл на Sendmail в php.ini

Изработване на проста форма за обратна връзка (PHP, HTML)

По подразбиране PHP mail функцията ще използва системното мейл приложение (MTA), което е налично на хостинг сървъра (в случая Sendmail).

Sendmail може да се използва за изпращане на имейли и от други скриптове (Perl, Python) в хостинг акаунта, включително и през SSH достъп.

Важно: При изпращане на имейли през Sendmail, имейл адресът, от който реално ще се изпратят писмата е системен и несъществуващ в cPanel, пример: cpaneluser@server.superhosting.bg. Възможно е тези писма да се маркират като Спам, в случай че получателят има чувствителна спам защита. Поради това, изпращането на имейлите е препоръчително да се извършва през SMTP сървъра с реален съществуващ имейл акаунт.

Например в WordPress по подразбиране за изпращане на мейлите ще се използва PHP mail() и Sendmail – чрез PHP библиотеката PHPMailer: $phpmailer->IsMail.

В имейла, изпратен от WordPress сайта, например при регистрация на нов потребител, може да се види полето From: wordpress@mysupersite.com. Това не е реалният имейл адрес, от който е изпратено писмото. Имейл адресът, посочен като реален изпращач, но несъществуващ в cPanel като имейл акаунт, може да се види в хедърите на писмото (в X-Get-Message-Sender-Via: authenticated_id: и X-Authenticated-Sender:), който е системният потребител: cpaneluser.

Някои чувствителни спам филтри може да маркират тези писма като Спам. Причината може да е заради това, че писмото не е изпратено реално от домейна, посочен в полето From.

Важно: За да се предотврати маркирането на писмата като СПАМ, препоръчително е те да се изпращат през SMTP с реален имейл акаунт.

За да може писмата да се изпращат от PHP през SMTP сървъра (с посочване на SMTP сървър, порт, имейл акаунт и паролата му), може да се използва допълнителна PHP библиотека като PHPMailer.

Когато се настройва PHP скрипт, който ще изпраща имейлите през SMTP, в него ще е нужно да се зададат определени настройки. Една от най-важните е, да се посочи, че SMTP изисква идентификация и да се въведат данните на съществуващ имейл акаунт и паролата му.

Обновена: 14.10.2022

Беше ли Ви полезна тази статия?

Вижте още