SSH тунел до базите данни (Managed VPS)

Отдалечен достъп до MariaDB (MySQL) сървъра, при услугата Managed VPS, може да се активира чрез добавяне на IP адреса на потребителската машина в защитната стена на сървъра. По този начин даденият IP адрес има разрешение за отдалечена връзка с базите данни.

Разрешаването на отдалечения достъп до базите данни по този начин е възможно единствено ако използвате постоянен IP адрес. Когато обаче се използва динамичен IP адрес за устройството, от което се опитвате да се свържете отдалечено, за връзката с MySQL сървъра е нужно да се използва SSH тунел.

SSH тунелът се създава към съществуваща SSH връзка с хостинг акаунта. Поради това е нужно SSH достъпът до акаунта да е активиран. Активирането може да се извърши през клиентския профил » Managed VPS » Детайли » Активни (cPanel) хостинг акаунти – Детайли – SSH достъп – Активиране: Активиране на SSH при Managed VPS.

Бележка: За отдалечен достъп до базите данни на акаунт на споделен хостинг, се използва OpenVPN.

SSH тунел през PuTTY

След като в PuTTY сте конфигурирали профил и сте попълнили данните за връзка със сървъра, може да извършите допълнителна настройка за създаване на SSH тунел.

За да създадете SSH тунел в PuTTY, достъпете в настройките на връзката меню Connection » SSH » Tunnels и попълнете данните:

 • Source port: 3306
 • Destination: 127.0.0.1:3306
Отворете настройките на връзката в меню Connection » SSH » Tunnels
Отворете настройките на връзката в меню Connection » SSH » Tunnels

Изберете бутон Add, за да може въведените данни да се запазят. След това отворете Session и запишете настройките със Save. По този начин при следващо свързване няма да се налага да въвеждате данните за SSH тунела отново.

Свържете се с хостинг акаунта като продължите с Open. В зависимост от това дали сте извършвали настройка за свързване със SSH ключ, ще се отвори конзолата и ще трябва да въведете данните за достъп до хостинг акаунта.

За да се създаде SSH тунелът, първо е нужно да се свържете през SSH с хостинг акаунта. След като има установена SSH връзка ще се създаде и SSH тунела.

След това данните за този SSH тунел може да се използват в приложенията за управление и връзка с MariaDB (MySQL) сървъра.

Някои приложения предлагат вградена функционалност за създаване и връзка през SSH тунел като HeidiSQL.

SSH тунел в HeidiSQL

През HeidiSQL можете да се свържете с MariaDB (MySQL) сървъра или като използвате вече създаден SSH тунел или като създадете нов такъв.

Настройките за създаване на SSH тунел в HeidiSQL са същите, като тези в PuTTY, като е важно да се въведат правилните данни за достъп до хостинг акаунта и след това тези за базата данни.

Създаване и свързване през SSH тунел в HeidiSQL

След като отворите HeidiSQL, изберете създаването на нова връзка от меню New » Session in root folder (или Session in this folder).

1. Ако вече имате създаден SSH тунел през PuTTY:

Ако вече имате установена SSH връзка с хостинг акаунта и сте създали SSH тунел през PuTTY, в таб Settings за Network type: изберете MySQL (TCP/IP). И попълнете данните за връзка през тунела (127.0.0.1:3306) и данните за базата данни (потребител и парола).

2. Ако нямате създаден SSH тунел – отворете таб Settings:

В таб Settings за Network type изберете MySQL (SSH tunnel).

3. Отворете таб SSH tunnel.

4. Попълнете данните за SSH връзка с хостинг акаунта.

 • plink.exe location: Тук трябва да е посочен файлът plink.exe.
  Опцията за създаване на SSH тунел в HeidiSQL използва един системен компонент на приложението PuTTY. Поради това ще е необходимо да свалите файла plink.exe.
  settingsАко все още не сте го свалили, HeidiSQL предлага линк за сваляне. Кликнете на Download plink.exe, след това в отворилия се сайт кликнете на Download it here. Потърсете надолу в страницата „plink.exe (a command-line interface to the PuTTY back ends)“ и свалете подходящия за вашата операционна с-ма файл (32/64-bit).
  Запишете локално файла и след това посочете местоположението му в настройките на HeidiSQL за SSH tunnel.
 • SSH host + port: Попълнете IP адреса на сървъра и порт 1022.
  host port
 • Username: Въведете потребителя за достъп до хостинг акаунта (cPanel потребителя).
 • Password: Паролата за хостинг акаунта.
 • Private key file: В случай че сте създали ключ за SSH достъп, можете да изберете половинката му – частния ключ, който трябва да се намира на вашия компютър. Ето от къде можете да създадете такъв ключ: Управление на ключове за SSH достъп в cPanel.
 • Local port: Въведете 3306.
  local port

След като приключите с въвеждането на данните в таб SSH tunnel, кликнете на бутон Save и отворете таб Settings.

5. Попълнете данните за SSH тунела в таб Settings.

 • Network type: Трябва вече да е избрано MySQL (SSH tunnel)
 • Hostname / IP: Въведете 127.0.0.1
 • User: Въведете потребителя за базата данни.
 • Password: Паролата за базата данни.
 • Port: 3306

Запишете въведените дотук данни със Save.

6. Кликнете Open и изчакайте да се създаде връзката към сървъра.

HeidiSQL - отдалечено управление на база данни
HeidiSQL – отдалечено управление на база данни

При успешно свързване ще се отвори прозорец с базата данни.

Обновена: 18.03.2022

Беше ли Ви полезна тази статия?

Вижте още