CYBER WEEK
Домейни на СуперЦени!
Избери сега!

SSH тунел до базите данни (Managed VPS)

Отдалечен достъп до MariaDB (MySQL) сървъра, при услугата Managed VPS, може да се активира чрез добавяне на IP адреса на потребителската машина в защитната стена на сървъра. По този начин даденият IP адрес има разрешение за отдалечена връзка с базите данни.

Разрешаването на отдалечения достъп до базите данни по този начин е възможно единствено ако използвате постоянен IP адрес. Когато обаче се използва динамичен IP адрес за устройството, от което се опитвате да се свържете отдалечено, за връзката с MySQL сървъра е нужно да се използва SSH тунел.

SSH тунелът се създава към съществуваща SSH връзка с хостинг акаунта. Поради това е нужно SSH достъпът до акаунта да е активиран. Активирането може да се извърши през клиентския профил » Managed VPS » Детайли » Активни (cPanel) хостинг акаунти – Детайли – SSH достъп – Активиране: Активиране на SSH при Managed VPS.

Бележка: За отдалечен достъп до базите данни на акаунт на споделен хостинг, се използва OpenVPN.

SSH тунел през PuTTY

След като в PuTTY сте конфигурирали профил и сте попълнили данните за връзка със сървъра, може да извършите допълнителна настройка за създаване на SSH тунел.

За да създадете SSH тунел в PuTTY, достъпете в настройките на връзката меню Connection » SSH » Tunnels и попълнете данните:

 • Source port: 3306
 • Destination: 127.0.0.1:3306
Отворете настройките на връзката в меню Connection » SSH » Tunnels
Отворете настройките на връзката в меню Connection » SSH » Tunnels

Изберете бутон Add, за да може въведените данни да се запазят. След това отворете Session и запишете настройките със Save. По този начин при следващо свързване няма да се налага да въвеждате данните за SSH тунела отново.

Свържете се с хостинг акаунта като продължите с Open. В зависимост от това дали сте извършвали настройка за свързване със SSH ключ, ще се отвори конзолата и ще трябва да въведете данните за достъп до хостинг акаунта.

За да се създаде SSH тунелът, първо е нужно да се свържете през SSH с хостинг акаунта. След като има установена SSH връзка ще се създаде и SSH тунела.

След това данните за този SSH тунел може да се използват в приложенията за управление и връзка с MariaDB (MySQL) сървъра.

Някои приложения предлагат вградена функционалност за създаване и връзка през SSH тунел като HeidiSQL.

SSH тунел в HeidiSQL

През HeidiSQL можете да се свържете с MariaDB (MySQL) сървъра или като използвате вече създаден SSH тунел или като създадете нов такъв.

Настройките за създаване на SSH тунел в HeidiSQL са същите, като тези в PuTTY, като е важно да се въведат правилните данни за достъп до хостинг акаунта и след това тези за базата данни.

Създаване и свързване през SSH тунел в HeidiSQL

След като отворите HeidiSQL, изберете създаването на нова връзка от меню New » Session in root folder (или Session in this folder).

1. Ако вече имате създаден SSH тунел през PuTTY:

Ако вече имате установена SSH връзка с хостинг акаунта и сте създали SSH тунел през PuTTY, в таб Settings за Network type: изберете MySQL (TCP/IP). И попълнете данните за връзка през тунела (127.0.0.1:3306) и данните за базата данни (потребител и парола).

2. Ако нямате създаден SSH тунел – отворете таб Settings:

В таб Settings за Network type изберете MySQL (SSH tunnel).

3. Отворете таб SSH tunnel.

4. Попълнете данните за SSH връзка с хостинг акаунта.

 • plink.exe location: Тук трябва да е посочен файлът plink.exe.
  Опцията за създаване на SSH тунел в HeidiSQL използва един системен компонент на приложението PuTTY. Поради това ще е необходимо да свалите файла plink.exe.
  settingsАко все още не сте го свалили, HeidiSQL предлага линк за сваляне. Кликнете на Download plink.exe, след това в отворилия се сайт кликнете на Download it here. Потърсете надолу в страницата „plink.exe (a command-line interface to the PuTTY back ends)“ и свалете подходящия за вашата операционна с-ма файл (32/64-bit).
  Запишете локално файла и след това посочете местоположението му в настройките на HeidiSQL за SSH tunnel.
 • SSH host + port: Попълнете IP адреса на сървъра и порт 1022.
  host port
 • Username: Въведете потребителя за достъп до хостинг акаунта (cPanel потребителя).
 • Password: Паролата за хостинг акаунта.
 • Private key file: В случай че сте създали ключ за SSH достъп, можете да изберете половинката му – частния ключ, който трябва да се намира на вашия компютър. Ето от къде можете да създадете такъв ключ: Управление на ключове за SSH достъп в cPanel.
 • Local port: Въведете 3306.
  local port

След като приключите с въвеждането на данните в таб SSH tunnel, кликнете на бутон Save и отворете таб Settings.

5. Попълнете данните за SSH тунела в таб Settings.

 • Network type: Трябва вече да е избрано MySQL (SSH tunnel)
 • Hostname / IP: Въведете 127.0.0.1
 • User: Въведете потребителя за базата данни.
 • Password: Паролата за базата данни.
 • Port: 3306

Запишете въведените дотук данни със Save.

6. Кликнете Open и изчакайте да се създаде връзката към сървъра.

HeidiSQL - отдалечено управление на база данни
HeidiSQL – отдалечено управление на база данни

При успешно свързване ще се отвори прозорец с базата данни.

Обновена: 18.03.2022

Беше ли Ви полезна тази статия?

Вижте още