1. Начало
 2. Shopiko
 3. Как да създадем категория и подкатегория в каталога на онлайн магазина?

Как да създадем категория и подкатегория в каталога на онлайн магазина?

В Shopiko по подразбиране има три примерни категории, които можете да премахнете или редактирате. Те са с имена: „Примерна категория“, „Друга категория“ и „Последна категория“.

За да можете да организирате и подреждате продуктите по Ваше желание, първо създайте необходимите категории.

Добавяне на нова категория

За да създадете нова категория, влезте в меню „Каталог“, след което въведете име в поле „Име на категория“ под съществуващите категории и натиснете бутон „Създай“.

shop-add-category

Редактирането на детайлите на новата категория се случва през бутон „Редакция“, който се намира след името на категорията.

shop-add-category

Ще се отвори прозорец със следните параметри:

 • Име на категорията – изберете име, което казва какво е съдържанието на категорията.
 • Категорията е подкатегория на – въведете главната категория, под която ще се намира новосъздадената. Например ако имате главна категория Книги и създавате подкатегория Романи, то в полето за главна категория изберете Книги.
 • Описание на категорията – може да въведете информация за това какви продукти се съдържат в тази категория или друго.
 • Мултимедия – изберете снимка, която да е корица на категорията.
 • Параметри за доставка – с тази опция може да поставите тегло на всички продукти в категорията, което ще се изчислява за определяне на цената за доставка на база теглото или размера на продукти от тази категория в поръчката.
 • Филтри/характеристики – ако желаете продуктите в категорията да се филтрират по различни характеристики (например: размер, цвят, тегло), може да ги въведете от тук.
 • Свързани продукти – можете да използвате тази секция, за да настроите принципа за избор на свързани продукти към артикулите от тази категория. От падащото меню може да изберете: да се показват свързани продукти от конктретна категория, от конктретна марка или да не се показват.

Може да направите категорията невидима, като кликнете на иконката око след бутон „Редакция“, който се намира до името на категорията.

shop-add-category

С тази опция можете да скривате дадената категория от потребителите на сайта. Може да ползвате тази опция, когато въвеждате много на брой продукти или извършвате някаква редакция, която може да Ви отнеме повече време.

За да изтриете категория, натиснете върху бутон „Изтриване“, който се намира в долната част на прозореца. Той се отваря, след като натиснете бутон „Редакция“ на категорията.

shop-add-category

Редактиране на категория

Можете да редактирате дадена категория, като кликнете върху бутон „Редакция“, намиращ се вдясно. Изберете и бутона „Редакция на категорията“, който ще видите над списъка с продукти вдясно, щом отворите дадена категория.

shop-add-category

Настойките, които можете да промените са:

 • името;
 • категорията е под категория на;
 • описание на категорията;
 • снимка на категорията;
 • параметри за доставка;
 • филтри/характеристики;
 • принципа за избор на свързани продукти.

Можете да създадете подкатегория по два начина:

 1. Директно от списъка с категории. Кликнете на главната категория (тази, в която искате да създадете подкатегории). Под името кликнете на бутон „Добави подкатегория“.
shop-add-category

2. Можете да създадете подкатегория чрез опцията: „Категорията е подкатегория на:“ от редакцията на дадена категория. Създавате нова категория, като в поле „Име на категорията“ изписвате името на подкатегорията и натискате бутон „Редакция на категорията“. От падащото поле „Категорията е подкатегория на:“ може да изберете тази категория, която желаете новосъздадената от Вас да бъде нейна подкатегория.

Подреждане на категориите

Можете да размествате категориите, като ги придърпвате към желаната позиция. Натискате с ляв бутон на реда на категорията, на която искате да преместите позицията и задържете левия бутон, привлачвайки категорията до избрана позиция.

В случай че имате нужда от съдействие, свържете се с нас по чат, имейл или телефона.

Обновена: 09.04.2022

Беше ли Ви полезна тази статия?

Вижте още