1. Начало
  2. Shopiko
  3. Мигрирайте успешно своя онлайн магазин към GA4

Мигрирайте успешно своя онлайн магазин към GA4

След като сте готови с направата на онлайн магазина, следващата важна стъпка за развитието на Вашия сайт, е да можете да черпите данни за поведението на потребителите, които го посещават. А безспорно един от най-ефективните инструменти за тази цел е Google Analytics.

От 1 юли 2023 г. Analytics има нова версия, наречена Google Analytics 4 (GA4), която заменя предходната – Universal Analytics. След тази дата всички потребители трябва да мигрират към новата версия на Google Analytics, за да продължат да използват аналитичния инструмент по предназначение. 

Основни промени в Google Analytics 4

Нов изглед (интерфейс)

Когато достъпите новата версия на GA4, ще забележите изцяло обновения Dashboard, който крие нови менюта и уиджети. Промени се наблюдават и в полето за търсене, където можете да задавате въпроси. Отговорите ще получите от изкуствен интелект.

Нови метрики

Добре познатият Bounce rate ще бъде заменен от неговата противоположност Engagement rate. Вече няма да се отчита степента на отпадане, а на ангажираност. 

Event-и вместо бисквитки

Бисквитките остават в миналото като технология за проследяване поведението на потребителите. Ще бъдат заменени от т.нар. event-и.

По-добри персонални отчети

Някои от предефинираните отчети, които бяха емблематични за Universal Analytics, ще отстъпят пред персонализираните отчети. С тяхна помощ ще можете да следите по-лесно и удобно най-важните за сайта Ви метрики.

Как да преминете към Google Analytics 4?

На първо място е необходимо да създадете ново property за Google Analytics 4 във Вашия вече наличен акаунт. 

Прочетете повече за първоначалните стъпки тук.

Google Analytics Universal

Щом стигнете до тази част от страницата, кликнете върху бутона Get Started, а след това Create property.

След като създадете своето property, е нужно да извършите още няколко основни стъпки по миграцията, които ще Ви покаже Setup асистентът. Когато сте готови с тях, ще получите нов Tracking ID код за Google Analytics 4 от менюто Admin > Името на Вашето property > Data streams > Measurement ID.

Measurement ID

Копирайте Tracking ID кода и влезте в администрацията на Вашия Shopiko магазин, отворете раздел Настройки > Основни. Поставете кода в съответното поле:

Shopiko администрация

Щом натиснете бутона Запис в най-долната част на страницата, магазинът Ви ще е успешно мигриран към Google Analytics 4.

В случай че имате нужда от съдействие на някоя от стъпките, свържете се с нас в чата на сайта и ще Ви помогнем с удоволствие.

Вижте също: Как да проследяваме посещенията в онлайн магазина с Analytics?

Обновена: 17.08.2023

Беше ли Ви полезна тази статия?

Вижте още