1. Начало
  2. Shopiko
  3. Как да зададем цена за доставка в онлайн магазина?

Как да зададем цена за доставка в онлайн магазина?

В модула за доставка в Shopiko бихте могли да зададете различна доставка за поръчките в магазина спрямо посочения адрес, тегло или стойност на поръчката.

За да зададете условията на доставка, влезте в администрацията на Вашия Shopiko магазин > меню Настройки > таб Доставки.

Настройки на доставката

Зони за доставка:

Зоните в модула за доставка са географски зони, при които се задават сходни условия и цени за доставка. Зоните се задват, като се изписват имена на държави или имена на градове. Може в една зона да добавите няколко държави или няколко града.

Тегло на продукт по подразбиране:

Препоръчително е да въведете тегло на продуктите по подразбиране. Тази стойност е резервна и се взема предвид от системата, ако няма зададено тегло към отделните продукти и е необходимо да се изчисли цената за доставка въз основа на теглото. Въведеното тегло е за 1 брой продукт.

Създаване на зона за доставка

Кликнете на бутон „Добави зона“ .

Добавяне на зона за доставка

В новия прозорец на екрана въведете име на зоната. Това име не се вижда от потребителите в сайта, а само в администрацията на магазина.

Въвеждане име на зоната

След като зоната е създадена, е необходимо да изберете географската област, за която ще се отнася. Това може да са държави или градове. При изписването им ги избирате от падащото меню към полето.

Добавяне на страна
Отваряне на падащо меню

След като е зададен териториалният обхват на зоната, преминете към създаването на цените за доставка. В секция „Цени за доставка в зоната“ кликнете върху бутон „Добави цена“.

Добавяне на цена

Отваря се нов прозорец, в който да зададете условията и цената на доставката.

Настройване на наличните опции

Име

Най-нaпред се посочва име на доставката. Това име се показва при приключване на поръчката и е видимо за клиента.

Цена

В следващата секция се избира метода на ценообразуване или се задава твърда цена. При избиране на „Автоматично изчисляване на цената“ от падащото меню трябва да се избере и куриерът, с когото ще се извършва доставката и дали услугата ще бъде с доставка „до адрес“ или „до офис“. В падащото меню ще имате възможност да изберете куриерска услуги спрямо активираните допълнения.

Налични варианти за доставка

При избиране на вариант „Автоматично изчисляване на цената от куриера“ препоръчваме да добавите и резервна цена, която да се извежда при проблем във връзката със системата на куриера.

Условия

Може да определите условия, при които цената да е активна. Условията могат да са обвързани със стойността на поръчката. Тогава се посочва минимална и максимална цена на поръчката.

Възможно е и доставката да бъде обвързана с теглото на поръчката. При този вариант се посочва минимално и максимално тегло на поръчката.

Посочената цена за доставка може да е активна и за всички поръчки без значение от тегло и стойност.

Условия на ценообразуване

След като са зададени всички параметри на доставката, потвърдете със зеления бутон „Запис“.

Зададените условия се записват като доставка в съответната зона.

Задаване на параметри

Важно: Ако името на няколко цени за доставка в зоната съвпада, системата ще изведе най-ниската стойност. Ако имената на цените за доставка са различни, системата ще ги изведе всички и ще предостави избор на клиента.

Добавяне на изключение

Възможно е да се добави изключение в цената за доставка за определен град. За да се направи, това е необходимо да се създаде нова зона.

Добавяне зона на доставка

Добавя се нова зона и се изписва нейното име.

Въвеждане на информация в празните полета

След това се задава географският ѝ обхват.

Задаване на географски обхват
Избор на населено място

Като последна стъпка се създават условия за доставка, които ще са активни само за тази зона от секция „Цени за доставка в зоната“ > бутон „+Добави цена“.

Добавяне на цена за доставка в зоната
Избор на параметри

При така създадените цени и условия имаме еднаква доставка за цялата страна и изключение за доставките за гр. София.

Секцията с направените настройки

След като са завършени основните зони, е препоръчително да се направи зона „Целия Свят“. Така без значение от географското местоположение, посочено в поръчката и дали преди това е дефинирана стойност за доставка за този район, в поръчката ще има цена за доставка.

Важно: Ако името на няколко цени за доставка в зоната съвпада, системата ще изведе най-ниската стойност. Ако имената на цените за доставка са различни, системата ще ги изведе всички и ще предостави избор на клиента.

В случай че имате нужда от съдействие на някоя от стъпките, свържете се с нас по имейл, чат или телефон.

Обновена: 13.04.2022

Беше ли Ви полезна тази статия?

Вижте още