1. Начало
  2. Shopiko
  3. Как да подобрим класирането на онлайн магазина си в Google?

Как да подобрим класирането на онлайн магазина си в Google?

Допълнението „Оптимизация за търсачки (SEO)“ е инструмент, чрез който може да оптимизирате своя магазин, за да постигнете по-добри резултати при търсене в Google и други търсачки.

След активирането на инструмента ще можете да задавате различни Friendly URL адреси, мета заглавия и мета описания, което спомага за извеждането Ви на по-предни позиции при търсене.

За да активирате инструмента, влезте в меню „Допълнения“ и кликнете на бутона „Научи повече“ за допълнението „Oптимизация за търсачки (SEO)“. В новозаредилата се страница натиснете върху зеления бутон за инсталиране.

меню Допълнения в Shopiko
Инсталиране на допълнението

Общи настройки

След като инсталирате допълнението ще бъдете прехвърлени към страницата с общи настройки на инструмента.

В секцията с настройки можете да контролирате как системата да генерира съдържанието на „Title“ елементите в различните типове страници – всеки продукт, категория, новина и текстова страница.

Можете да избирате различни комбинации за всеки тип страница.

Пример за генериране на заглавие за страницата на продуктите: {име на продукта} – {име на категорията} – {име на магазина}, би изглеждало така: Сребърна брошка „Есен“ – Брошки – Магазин за бижута.

Настройки за генериране

След като допълнението е инсталирано, то за магазина се генерира XML Sitemap. Този файл съдържа адресите на всички страници в магазина, които може да бъдат обходени и индексирани от роботите на търсещите машини. Ползването на този файл може да подобри откриването на сайта в търсачките.

Адреса на файла е във вида: http://luxury.shopiko.bg/sitemap.xml

адрес на XML Sitemap

Когато допълнението е активирано за магазина, за всяка страница, новина от блога, продуктова категория или единичен продукт, ще се появи секция SEO оптимизация в режим на редакция. В нея имате възможност да зададете Friendly URL адрес, мета заглавие и мета описание.

След като допълнението е активирано в онлайн магазина, за всеки продукт, категория, новина и текстова страница ще се появи бутона SEO (Оптимизация за търсачки).

Поле за редакция на SEO данните

Адрес на страницата (Slag URL)
Slag URL или значещите адреси са важни за оптимизация за търсещи машини. Може да генерирате адресите с линка „генерирай автоматично“. Системата автоматично ще транслитерира въведените заглавия, поставяйки тире „-“ между отделните думи. Имате възможност и да напишете адреса ръчно. Използвайте латински символи (a-z), числа (0-9) и средно или долно тире -, _)

Ако желаете сами да въведете URL адреса на страницата, е необходимо до промените switch бутона на „Ръчно въвеждане“. По този начин ще отключите полето за писане и можете да посочите желания адрес. URL-а задължително трябва да завършва на .html.

Мета заглавие (Title)
Може да генерирате заглавията с линка „генерирай автоматично“. Системата ще използва въведените от Вас заглавия. Имате възможност и да напишете адреса ръчно.

Важно: Заглавията не трябва да са по-дълги от 50 символа. Цифрите в дясно на полето ще Ви помогнат да се ориентирате относно броя на въведените символи. Първата цифра показва колко символа има въведени до момента, а втората показва броя, който Ви остава до достигане на максимално допустимия.

Описание (Description)
Може да генерирате описанията, натискайки върху линка „генерирай автоматично“. Системата ще използва въведените от Вас информационни текстове. Можете да напишете описанието ръчно.

Важно: Описанията не трябва да са по-дълги от 160 символа.

Вдясно от полетата за мета заглавие и мета описание ще виждате примерна визия на конкретния адрес за Google търсачка. По този начин би се показал резултатът с дадения линк.

Най-отдолу в секцията се показва Canonical tag-а на страницата. Тагът е насочен към страница от този сайт. При промяна на адреса на съответната страница, тагът ще промени автоматично. Целта на каноничните тагове е да се избегне дублирано съдържание за търсещите машини.

Допълнението „Оптимизация за търсачки (SEO)“ се предлага при Shopiko планове МагазинБизнес и МагазинПро.

Ако се нуждаете от съдействие, свържете се с нас по чат, имейл или телефон.

Обновена: 08.04.2022

Беше ли Ви полезна тази статия?

Вижте още