1. Начало
  2. Shopiko
  3. Shopiko – Преглед и редакция на поръчки

Shopiko – Преглед и редакция на поръчки

Вашият онлайн магазин разполага с функционална и удобна статистика за следене на поръчките. С нейна помощ, вашите продукти ще достигат клиентите ви винаги навреме, а вие ще получавате информация в реално време за състоянието на вашия бизнес.

Статистическа информация (в графика) за поръчките ще получите веднага след като достъпите административния панел на онлайн магазина:

Информация за поръчките в онлайн магазина
Информация за поръчките в онлайн магазина.

Списък на поръчките

От главното меню Поръчки можете да достъпите списък с всички поръчки на онлайн магазина:

Списък с поръчките в онлайн магазина
Списък с поръчките в онлайн магазина.

(1) Всички статуси: Можете да изберете определен статус – Нова, Потвърдена, Доставка, Отхвърлена или Завършена и ще бъде генериран списък с всички поръчки с избрания статус.

(2) Номер на поръчка или име на клиент: Потърсете определена поръчка по номера й или определен клиент по името му.

(3) Период: Изберете период на поръчките, за последните 7 дни, последния месец, всички или точно определен период.

(4) Сортиране на поръчките в списъка по определен параметър: Статус, Дата, Номер, Клиент, Метод на плащане, Платена, Град за доставка или Сума.

(5) С опцията Експортирай поръчки, в края на страницата, можете да експортирате списъка с поръчките във формат Excel (.xls) или CSV (.csv). Когато приложите филтър на поръчките, експортът ще се направи само на списъка, който се е генерирал.

(6) За да видите подробности за дадена поръчка, кликнете на детайли.

Детайли на поръчката

Когато кликнете на детайли ще видите подробна информация за дадената поръчка, статуса, датата, клиент, номер, стойност и други.

Детайли на поръчката
Детайли на поръчката.

(1) Можете да промените статуса на поръчката: Нова, Потвърдена, Доставка, Отхвърлена или Завършена.

(2) Можете да промените статуса за плащането: от Няма данни за плащане на Платена и обратното.

(3) Добавяне на бележка: Можете да добавите информация, която не искате да забравяте или която е свързана със съответната поръчка.

(4) Подробните данни на поръчката са отделени в четири таба: Продукти в поръчката, Информация за плащане, Информация за доставка и Данни за клиента. Можете да видите всички приложени отстъпки към клиентската поръчка, избраните в поръчката продукти, въведената информация за доставката, избрания начин на плащане и данните на клиента.

(5) Изтриване: За да изтриете дадена поръчка кликнете на бутона Изтриване. След като поръчката е изтрита, изчезва от списъка с поръчки и не се включва в отчетите. Възстановяването на изтрита поръчка е възможно, но за целта ще е необходимо да ни изпратите заявка за възстановяване през системата за обслужване на клиенти.

(6) Разпечатване: Изберете тази опция ако искате да разпечатате данните на поръчката. При кликване на бутона ще се зареди в нов прозорец специален вариант на поръчката, подходящ за разпечатване.

(7) Изпрати с Еконт: Опция за генериране на товарителница и изпращане през системата на Еконт.

(8) Редакция: Всяка поръчка, която получавате от вашите клиенти, може да бъде редактирана.

начало ⇑

Редакция на поръчката

Някои от промените, които можете да направите:

  • Да добавите или изтриете продукт
  • Да редактирате стойността на доставката
  • Да добавите или коригирате използваната отстъпка
  • Да добавите бележка/коментар към всяка направена поръчка

Данните на поръчката, които можете да редактирате, са разделени в 5 секции.

Данни на клиента

Промяната на данните за клиента в тази форма няма да промени реалните данни за клиентския профил. Тези данни на клиента са само за тази поръчка. Реалната информация за клиента може да се редактира от меню Клиенти.

Данни на клиента
Данни на клиента.

Данни за доставка

За да се зареди коректно адресът за доставка на картата, в таб Информация за доставка, може да е необходимо да въведете първо улицата и нейния номер и след това квартала.

Адрес за доставка
Адрес за доставка.

Въвеждането на квартал може да не е необходимо, в случай че данните за град и пощенски код са коректно въведени.

Код за отстъпка

Добавяне на промо код за отстъпка към поръчката

Ако за поръчката не е използван код за отстъпка, от това поле можете да добавите такъв. След добавянето на кода, сумата на поръчката ще бъде преизчислена автоматично.

Ако все още нямате код за отстъпка, можете да създадете такъв от меню Маркетинг -> Създаване на нова промоция -> Промокодове.

Данни за фактура

Данни за фактура
Данни за фактура.

В тази форма можете да въведете и редактирате данните за фактурата.

В случай че всички полета във формата не се попълнят, фактура няма да бъде издадена.

Продукти

Редактиране на продукти в поръчката
Редактиране на продукти в поръчката.

(1) Редакция на продукта: За дадения продукт можете да промените единичната цена на продукта, количеството и параметрите (размер, цвят…). За да запазите промените, натиснете бутона Добави.

(2) Премахване на продукт: С кликването на този бутон продукта ще бъде премахнат от клиентска поръчка.

(3) Добавяне на продукт: В онлайн търговията често се случва при потвърждение на поръчката клиентът да поиска да добави още нещо или да замени даден продукт. Това може да стане лесно. След като кликнете на бутона ще се отвори прозорец, в който можете да напишете част от заглавието на продукта, който искате да добавите. В падащото меню ще се появят всички продукти с подобно заглавие. Остава само да изберете продукта, който желаете да добавите.

(4) Цена на доставка: Ако предлагате безплатна доставка над определена сума и клиентът по телефона реши да добави още продукти в поръчката си, ще имате нужда да редактирате и цената на доставка.

(5) Отстъпка: При необходимост можете да добавите и отстъпка към вече направена поръчка. Включвате ръчен режим, правите корекциите и натискате бутона Приложи. При тази редакция на отстъпката можете да въвеждате стойности в лева. Ако искате да приложите процентна отстъпка, може да добавите код за отстъпка към поръчката.

начало ⇑

Изоставени колички

Изоставените колички са често срещано явление при онлайн магазините. Факторите обикновено са много, като можете да ги разгледате в нашата блог страница: 7 причини клиентите Ви да изоставят количките си (+Препоръки). За да Ви улесним и да превърнете изоставените колички в завършени поръчки, имаме система, която Ви позволява да ги следите.

Можете да достъпите опцията „Изоставени колички“ (известна още като „Аbandoned carts“) в меню „Поръчки“ в административния панел на онлайн магазина. Тази опция генерира и систематизира информация за клиенти, които са започнали поръчка (добавили са продукти в количката, въвели са своите данни), но така и не са натиснали бутон „Поръчай“. Разполагайки с въведените от тях данни, Вие можете да се свържете с тях, за да довършите поръчките им.

След като достъпите „Изоставени колички“ ще видите списък с изоставените поръчки.

Изоставени поръчки в Shopiko.

Чрез менюто детайли, можете да видите:

  • избраните продукти;
  • информация за контакт, плащане и доставка.
Всеки раздел дава информация за предоставените от клиета данни, преди да изостави количката.

Всяка изоставена поръчка може да бъде довършена от Вас или Вашия клиент. В по-големия случай търговците сами завършват поръчката, докато общуват с клиента за повече детайли. Това може да се случи, като натиснете Детайли, към която поръчка желаете, и после – Адрес на поръчката. Този адрес представлява URL адресът, чрез който можете да достъпите количката и поръчката, за да я довършите там, където процесът по поръчка е прекъснал.

Натиснете детайли от менюто.
Детайли на изоставената поръчка в Shopiko.
Адрес на поръчката, за получите достъп до състоянието на поръчката в момента на нейното изоставяне.
По този начин изглежда адресът на поръчката.

Използвайте данните, които клиентът е предоставил, за да се свържете с него и заедно да финализирате поръчката. След като завършите поръчката, тя автоматично ще се премести в категория поръчки и ще промени своя статус.

начало ⇑

Обновена: 19.04.2021

Беше ли Ви полезна тази статия?

Вижте още