1. Начало
  2. Shopiko
  3. Как да активираме плащанията през Борика в онлайн магазина?

Как да активираме плащанията през Борика в онлайн магазина?

С метод на разплащане Виртуален POS терминал ще можете да приемате директни плащания с кредитни и дебитни карти във Вашия онлайн магазин.

Трансакциите се извършват чрез системата на БОРИКА и се поддържат от UniCredit Bulbank, Централна кооперативна банка, Обединена българска банка и други банки на територията на страната.

Важно: За да активирате този вид разплащане във Вашия онлайн магазин, ще е необходимо да имате договор със съответната банка.

След като вече сте сключили договор с Вашата банка, единствено е необходимо да активирате и настроите този метод за разплащане в онлайн магазина.

Важно: Помощна информация за условията и инструкциите за извършване на процедурата по сключване на договора, можете да получите от съответната банка.

Активиране на плащане през Борика в онлайн магазина

Влезте в администрацията на онлайн магазина, от меню Настройки изберете секция Плащане и скролнете до Картово плащане с Борика 3DS. След това натиснете бутона Активирай.

Списък с методи за разплащане в Shopiko.
Списък с методи за разплащане в Shopiko.

1. Данни за създаване на заявки за сертификати (CSR)

Въвеждане на данни за създаване на заявки за сертификати.
Въвеждане на данни за създаване на заявки за сертификати.

(1) Въведете своите данни (на латиница), необходими за стартиране на процедурата по издаване на сертификат за виртуален РОS терминал. Данните за TID (Terminal ID) се съдържат в сключения с банката договор.
(2) Изберете опцията Продължи.

2. Настройки за изграждане на виртуален POS терминал

2. Настройки за изграждане на виртуален POS терминал

Първа стъпка е да изтеглите генерираните сертификати и да ги изпратите на обслужващата терминала Ви банка.

В изтегления архивен файл (certificates.zip) ще намерите заявките за издаване на сертификати за реална и тестова среда, както и returnURL, които трябва да изпратите на Вашата банка. Времето, за което Вашата банка и БОРИКА подготвят сертификатите и Ви ги върнат, може да отнеме от 1 до 2 седмици.

Важно: Натискането на бутона Назад към промяна на данните ще направи промяна във въведените от Вас данни и ще наложи сертификатите да бъдат прегенерирани. Препоръчително е да не натискате този бутон, освен ако промяната на данни не е наистина необходима!

Настройки за изграждане на виртуален POS терминал

Втора стъпка е качване на получените и подписани от банката сертификати. Необходимо е да качите отделно подписаните от банката сертификати за тестова (development) и реална (production) среда. Попълнете и номера на търговеца (Merchant ID), който сте получили от банката. Потвърдете, чрез натискане на бутона Запис.

3. Активиране на тестов режим

Активиране на тестов режим

Активирайте POS терминала в тестов режим. Направете тестове с предоставените от банката тестови карти и потвърдете на банковите служители, че могат да превключат терминала в реален режим.

Не пропускайте да посочите валутата на терминала, която е предварително зададена във Вашия договор с банката.

Важно: Докато чакате отговор от банката, е необходимо да изключите отметката за актвиране на POS терминала.

4. Активиране на реален режим

 Активиране на реален режим

След потвърждение от страна на банката, че POS терминалът е в реален режим, можете да направите последната настройка – активиране на реален режим за POS терминала.

Препоръчваме да направите отново тестове за успешно плащане с карта през Вашия магазин.

След като настройките са завършени и този метод на плащане е активиран в онлайн магазина, потребителите ще могат да го избират при извършване на поръчка.

при извършване на поръчка

В случай че срещнете затруднение или имате нужда от съдействие, свържете се с нас по чат, имейл или телефон. С удоволствие ще Ви помогнем да добавите успешно виртуален POS терминал, с който ще улесните клиентите си при поръчки от Вашия онлайн магазин.

Обновена: 13.04.2022

Беше ли Ви полезна тази статия?

Вижте още