1. Начало
  2. Shopiko
  3. Shopiko – Плащане с кредитни и дебитни карти през Борика

Shopiko – Плащане с кредитни и дебитни карти през Борика

С метод на разплащане Виртуален POS терминал ще можете да приемате директни плащания с кредитни и дебитни карти във вашия онлайн магазин.

Транзакциите се извършват чрез системата на БОРИКА и се поддържат от UniCredit Bulbank, Rаiffеisеn Ваnk, Централна Кооперативна Банка и други банки на територията на страната.

Важно: Преди да е възможно да активирате този вид разплащане във вашия онлайн магазин, ще е необходимо да имате договор със съответната банка.

След като вече сте сключили договор с вашата банка, единствено е необходимо да активирате и настроите този метод за разплащане в онлайн магазина.

Важно: Помощна информация, за условията и инструкциите за извършване на процедурата по сключване на договора, можете да получите от съответната банка.

Активиране на плащане през Борика в онлайн магазина

Влезте в администрацията на онлайн магазина, от меню Настройки изберете Плащане и на Плащане с карта през Борика кликнете на Активирай/Редакция.

Списък с методи за разплащане в Shopiko
Списък с методи за разплащане в Shopiko.

1. Данни за създаване на заявки за сертификати (CSR)

Въвеждане на данни за създаване на заявки за сертификати
Въвеждане на данни за създаване на заявки за сертификати.

За момента НЕ маркирайте Активиране на POS терминал. Тази опция ще бъде активирана след извършването на всички описани по-долу стъпки.

(1) Въведете своите данни (на латиница), необходими за стартиране на процедурата по издаване на сертификат за виртуален РОS терминал.
(2) Продължете с Продължи.

2. Обработка на заявките за издаване на сертификати

На следващата стъпка кликнете на Изтегли сертификатите.

Важно: Натискането на бутона „Назад към промяна на данните“ ще направи промяна във въведените от вас данни и ще наложи сертификатите да бъдат прегенерирани. Препоръчително е да не натискате този бутон, освен ако промяната на данни не е наистина необходима!

В изтегления архивен файл ще намерите самите заявки за издаване на сертификати (etlog.csr, real.csr, test.csr), които трябва да изпратите на вашата банка. Времето, за което вашата банка и БОРИКА ще подготвят сертификатите и ще ви ги върнат, може да отнеме от 1 до 2 седмици.

3. Качване на получените готови сертификати

След като получите готовите сертификати, достъпете администрацията на онлайн магазина и отворете настройките на Плащане с карта през Борика.

Качване на готовите сертификати - в администрацията на онлайн магазина
Качване на готовите сертификати – в администрацията на онлайн магазина.

Кликнете на Качване на файлове, качете трите предоставени сертификата в съответното поле (1) (real, test, еTlog).

Качване на готовите сертификати - в администрацията на онлайн магазина
Качване на готовите сертификати – в администрацията на онлайн магазина.

В обозначеното поле (2) въведете 8 цифрен търговски номер (Terminal ID), предоставен от банката. Запишете настройките с бутон Запази (3).

4. Достъп до системата на Борика

(Последна стъпка от настройките в администрацията на онлайн магазина)

Можете да следвате описаните стъпки една след друга, но е препоръчително да се запознаете с всяка следваща предварително, за да можете да прецените как да ги изпълните.

Последна стъпка от настройките за виртуалния POS терминал
Последна стъпка от настройките за виртуалния POS терминал.

А) Изтеглете персоналния сертификат (p12) от посочения линк (1).

Запомнете/запишете персоналната парола (2). Тази парола ще ви е необходима след това за логване в системата на БОРИКА.

Б) Инсталирайте изтегления сертификат (p12) във вашия браузър.

Инструкция за инсталация на сертификата в уеб браузър Mozilla Firefox

1. Отворете браузъра (Mozilla Firefox), кликнете на иконката за главното Меню (1) горе в дясно и изберете „Options“ (Настройки) (2).

Инсталиране на сертификат във Firefox
Инсталиране на сертификат във Firefox.

2. Изберете секция „Privacy & Security“ (1) от менюто в ляво, а след това кликнете на раздел „Certificates“ (Сертификати) (2) и изберете „View Certificates“ (Показване на сертификатите) (3).

Настройки в уеб браузъра за SSL сертификатите
Настройки в уеб браузъра за SSL сертификатите.

3. В отворилия се прозорец „Your Certificates“ (Вашите сертификати), натиснете Import (Внасяне). Изберете файла със съответния сертификат от своя компютър и завършете инсталацията му.

Инсталиране на сертификат във Firefox
Инсталиране на сертификат във Firefox.

4. Като финал не забравяйте да рестартирате своя браузър.

В) Логнете се в администрацията на вашия онлайн магазин.

Отворете отново настройките на Плащане с карта през Борика (Настройки » Плащане). Нека табът с администрацията стои отворен.

Г) В нов таб в браузъра заредете адрес: https://gate.borica.bg/etlog.

В случай че този адрес не се зареди, вероятна причина може да е некоректно инсталиране на персоналния сертификат в уеб браузъра. Ако се наложи, опитайте отново да инсталирате сертификата.

След като адресът https://gate.borica.bg/etlog/ се зареди, логнете се в системата на БОРИКА като използвате данните за достъп изпратени ви от банката. Ако не сте получили такива данни, използвайте имейл адреса, посочен в началото на настройката (1. Данни за създаване на заявки за сертификати (CSR)) и запазената/копираната персонална парола.

Д) Докато сте в администрацията на онлайн магазина

Докато сте в администрацията на онлайн магазина в прозореца с последната стъпка от настройките и сте извършили всички предходни стъпки, маркирайте опцията Активиране на POS терминал (4) и запишете настройките с бутон Запис (5).

Избор на начин на плащане при извършване на поръчка
Избор на начин на плащане при извършване на поръчка.

След като настройките са завършени и този метод на плащане е активиран в онлайн магазина, потребителите ще могат да го избират при извършване на поръчка.

Обновена: 28.05.2020

Беше ли Ви полезна тази статия?

Вижте още