Как да добавя клипове в WordPress сайта ми?

Интернет предоставя достъп до огромно количество информация. За да изпъкне Вашият сайт сред другите подобни и да привлече вниманието на потребителите, можете да добавяте качествено съдържание в него.

Ако искате да обогатите и развиете Вашия WordPress сайт с видео клипове, то можете да го реализирате по няколко начина, които ще разгледаме тук.

Къде да съхранявам видео съдържанието?

Първата стъпка е изборът на платформа за съхранение на файловото съдържание. Вашите видео файлове можете да качите в структурата на сайта или да използвате външна уеб услуга като YouTube.

Съхранението на видео съдържание на външна услуга има няколко предимства, което го прави предпочитания и препоръчителен подход. Използвайки външни платформи, се възползвате от оптимизациите на видео съдържанието, което те предоставят на потребителите си и не е необходимо Вие да се грижите за това.

Също така при използване на външна платформа за съхранение на видео материалите, те няма да отнемат от дисковото пространство и ресурсите на Вашия хостинг акаунт.

Добавяне на видео в страница/публикация

WordPress разполага с вградена функционалност, която дава възможност да вмъкнете видео в сайта чрез уеб адреса му от външна платформа. Посредством oEmbed протокола може да внедрите съдържанието, без необходимост от въвеждане на HTML код.

За да добавите в страницата/публикацията видео клип от YouTube например, копирайте URL адреса му и го поставете в нов блок в редактора.

Веднага след поставянето на уеб адреса, ще се зареди Вашият клип. А маркирайки го, ще видите и основните настройки за неговата визуализация в страницата.

По подразбиране ще бъде активирана опцията за преоразмеряване на елемента, спрямо пропорциите на браузъра, използван от потребителите Ви.

 Вграждане на видео от YouTube.
Вграждане на видео от YouTube.

Вашето видео вече е добавено!

Добавяне на еmbeded code от друга платформа

WordPress поддържа вграждането на клипове от различни източници като например YouTube, Vimeo, Facebook, Instagram, Flickr и още много други.

От съображения за сигурност тази функционалност не е разрешена за URL адреси от всеки един сайт. Ако искате да използвате видео от адрес, който не фигурира в поддържания списък на WordPress, то можете да го добавите ръчно чрез въвеждане на HTML код.

 Добавяне на блок "Собствен HTML" в редакторa.
Добавяне на блок „Собствен HTML“ в редакторa.

Примерен код:

<iframe width="560" height="315" src="https://www.site.com/embed/owsfdh4gxyc" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>

https://www.site.com/embed/owsfdh4gxyc e URL адресът на клипа, който искате да добавите.

 Поставяне на кода в блока за собствен HTML код.
Поставяне на кода в блока за собствен HTML код.

Вмъкване на видео като допълнителна джаджа

Можете да добавите видео в някой от страничните панели на темата (Sidebar, Footer) и то ще се показва на всички страници и статии. Добавянето се извършва чрез джаджатаВидео“ през менюто „Външен вид“ » „Джаджи„.

Добавяне на видео от YouTube в страничната лента.
Добавяне на видео от YouTube в страничната лента.

В джаджата ще имате избор или да добавите URL адрес към клип, разположен на външен сървър, или да качите видео, което се намира на Вашето устройство.

Обновена: 06.04.2022

Беше ли Ви полезна тази статия?

Вижте още