1. Начало
  2. Имейл
  3. cPanel – Пощенски списъци (Mailing Lists)

cPanel – Пощенски списъци (Mailing Lists)

Пощенски списъци в cPanel

В контролния панел cPanel можете да създавате и управлявате електронни пощенски списъци.

Пощенският списък може да се ползва за изпращане имейл съобщения, от един имейл адрес към много имейл адреси (добавени в списъка).

Електронните пощенски списъци могат да се разделят на два типа:

Пощенски списък за съобщения
Това е списък с имейл адреси, до които се изпращат имейл съобщения. Най-често тези съобщения представляват новини, промоционални оферти или друг вид информация, за получаването на която потребителя предварително е дал съгласието си. Имейл кореспонденцията в този пощенски списък е еднопосочна, собственикът на мейл списъка изпраща до много (абонирани) получатели, но върнати имейл съобщения от получателите не се разпращат към всички останали потребители в списъка (както е при пощенския списък за дискусия).

Пощенски списък за дискусия
При този вид пощенски списък, всеки абониран потребител може да изпраща имейл съобщение до списъка, което ще бъде разпратено до всички останали потребители. Услугата Пощенски „списъци“ в cPanel е от този вид пощенски списъци.

Внимание! Пощенският списък в cPanel не е предназначен за изпращане на непоискани търговски съобщения и спам. Пощенските списъци са предназначени предимно за ежедневна комуникация между абонатите в списъка, като например вътрешно фирмена кореспонденция.

За настройки на пощенския списък вижте статията 🔗 Настройки на пощенски списък (Mailing List) | Help

Създаване на пощенски списък

За да създадете пощенски списък достъпете контролния панел cPanel и кликнете на (Имейл) Пощенски списъци.

Създаване на пощенски списък в cPanel

В отворилия се прозорец попълнете данните за създаване на нов пощенски списък.

(1) Име на пощенски списък: Въведете име за пощенския списък. От това име се генерира имейл адресът на пощенския списък. Например ако въведете news, имейл адресът и името на пощенския списък ще бъде news@mysitename.com

(2) Домейн: Ако в cPanel са добавени повече от един домейн, посочете към кой желаете да се създаде пощенския списък.

(3) Парола и Парола (Повторете): Въведете сложна парола и я повторете в следващото поле. Може да използвате генератора на пароли, за създаване на силна и сигурна парола.

(4) Тип на достъп: Публичен – Всеки ще може да се абонира за този пощенски списък. Частен – Само администратор може да одобри и абонира потребител към пощенския списък. Настройките за достъп може да се променят и след като списъкът е създаден.

Завършете с бутон Добавяне.

Административен панел на пощенския списък

Управление на пощенския списък

След като има създаден пощенски списък в cPanel, можете да променяте настройките през административния му панел. Можете да достъпите панела или през cPanel » Пощенски списъциУправление или директно на адрес:

https://mysitename.com/mailman/admin/името-на-списъка_mysitename.com

името-на-списъка_mysitename.com заменяте с имейл адреса на пощенския списък, вместо „@“ в имейл адреса поставяте долна черта „_“

Подробно описание на опциите в административния панел можете да откриете на следния адрес: GNU Mailman List Management Guide

Администратор на пощенския списък

При създаване на пощенски списък, за администратор на списъка автоматично се задава системния потребител за cPanel например cpaneluser@mysitename.com. Препоръчително е, след като създадете пощенски списък, да добавите реален имейл адрес към администраторите на пощенския списък.

Задаване на администратор на пощенския списък

След това всички системни имейли, изпратени от пощенския списък до администратора на списъка, ще се получават в кутията на този реален имейл адрес.

Добавяне на администратор към пощенския списък може да се извърши през cPanel » Пощенски списъциДелегиране или от административния панел на списъка General Options – опция The list administrator email addresses. Multiple administrator addresses, each on separate line is okay. Когато се добавят повече администратори, всеки имейл адрес се въвежда на нов ред.

Добавяне на потребители към пощенския списък

За да добавите един или повече абонати към пощенския списък, достъпете административния панел, кликнете на Membership Management и след това на Mass Subscription.

Добавяне на потребители към пощенския списък

(1) Изберете дали новите потребители да се добавят към списъка веднага (Subscribe) или само да им бъде изпратена покана за абониране (Invite).
(2) Дали на новите потребители да им бъде изпратено съобщение за добре дошли (Yes) или не (No).
(3) Да се изпратили ли съобщение до администратора на пощенския списък, за абонирането на новите потребители (Yes) или да не се изпраща (No).
(4) В това поле можете да въведете един имейл адрес или няколко. Когато въвеждате повече от един, всеки имейл адрес трябва да е на нов ред.
(5) Към съобщението за добре дошли, изпратено към новите потребители, можете да добавите допълнителен текст. Текстът въведен в това поле ще се показва в началото на изпратения имейл. Ако искате да въведете кирилица и текстът да се разчита безпроблемно от получателите на съобщението, първо ще е необходимо да промените езика в администрацията на пощенския списък от English (USA) на Russian.

Запишете промените с бутон Submit Your Changes.

Премахване на потребител от пощенския списък

Премахване на един или повече потребители от пощенския списък може да се извърши или през меню Membership Management » Member List или Membership Management » Mass Removal.

От страницата, със списъка на потребителите Membership Management » Member List, за да премахнете потребител, маркирайте кутийката в първата колона unsub (!), пред дадения потребител и кликнете на бутона Submit Your Changes.

Премахване на потребители от пощенския списък

От специалната страница Membership Management -> Mass Removal, за да премахнете потребители от списъка въведете техните имейл адреси, всеки на нов ред (!) и кликнете на Submit Your Changes.

Премахване на потребители от пощенския списък

Вижте още:

🔗 Настройки на пощенски списък (Mailing List) | Help

Обновена: 30.09.2019

Беше ли Ви полезна тази статия?

Вижте още