https://help.superhosting.bg/cron-jobs.html
 • bg

Хостинг, Домейни, Cloud, Виртуални сървъри (VPS), Managed VPS, SSL сертификати

Cron Jobs - за какво и как се ползва?

Контролен панел cPanel
cron job, cron jobs, cronjobs, cronjob, автоматизирана задача, cron задача

Автоматизирани задачи в cPanel - Cron JobsCron Jobs (автоматизирани задачи) е автоматизиран процес за стартиране на определени задачи и процеси. Чрез него можете да задавате време за изпълнение на даден процес, както и да настройвате период за повторение на изпълнението на процеса.

За да създадете Cron задача, влезте в контролния панел cPanel и в секция "Допълнителни опции" изберете "Автоматизирани задачи (Cron jobs)".

Ако желаете да стартирате изпълнението на php скриптове чрез Cron задача, пътят, който трябва да зададете до файла, е следният:

/usr/local/bin/php /home/cpuser/public_html/php-file.php

info-iconВажно: В командата по-горе е описан пътят до PHP интерпретатора (/usr/local/bin/php) и пълният път до PHP скрипта, който ще се стартира (/home/cpuser/public_html/php-file.php). Между двете има интервал, който е необходим за коректното стартиране на задачата.

Създаване на нова Cron задача

В случай че задачата, която ще се изпълнява, връща информация за резултата от изпълнението си, в раздел "Имейл" въведете имейл адрес, на който ще се получава информацията.

Създаване на нова Cron задачаПри създаването на cron задачата, посочете кога да бъде стартирана.

Можете да използвате готовите настройки от падащия списък "Общи настройки" (1) или в полетата по-долу да зададете точно определен момент.

В полето "Команда" (2) запишете командата за стартиране на cron job. Натиснете бутона "Създаване на нова Cron задача" (!).

Ако в скрипта, който ще се стартира, се ползват релативни пътища, за да може да функционира коректно е необходимо да се зададе командата по следния начин:

php /home/cpuser/public_html/php-file.php

или първо достъпвате директорията на скрипта и след това го стартирате:

cd /home/cpuser/public_html/; /usr/local/bin/php your-php-file.php

Тъй като в командата за стартиране може да се зададе само php файл, който да бъде изпълняван, за да бъде зададен URL адрес като cron job, трябва да се създаде PHP скрипт със следното съдържание:

your-script.php:

<?php
$result = file_get_contents('http://www.example.com/');
echo $result;
?>
http://www.example.com/ - заменете с URL адреса, който желаете да стартирате;

След това може да се стартира този скрипт като cron job по следния начин:

/usr/local/bin/php /home/cpuser/public_html/your-script.php
Статията се отнася за: хостинг услуги с контролен панел cPanel

500px270px
SuperHosting.BG
  Контролен панел cPanel
 • Проверка, статус и особености на кеширането в SuperCache
  В случай че извършвате прецизна настройка на SuperCache, при тестване на опциите му от голяма помощ ще са специалните HTTP статус хедъри, които ще получавате. Системата на SuperCache е настроена... »
 • Опции за напреднали в SuperCache Manager
  Освен основните настройки за кеширане, в SuperCache Manager са налични допълнителни опции - за напреднали. Чрез тези опции можете да направите фина настройка на системата за кеширане. От тук можете... »
 • SuperCache Manager by SuperHosting
  SuperCache Manager е един от наличните супер-инструменти в cPanel, чрез който можете да ускорите неимоверно зареждането на вашите уеб сайтове. SuperCache е уеб ускорител (Web Accelerator), който кешира целия изходен код... »
 • Супер-Инструментите в cPanel
  В контролния панел cPanel се предлагат специалните супер инструменти, разработени от СуперХостинг.БГ, с които ще управлявате по-бързо и лесно съдържанието и уеб сайтовете, разположени в хостинг акаунта. SUPERHOSTING TOOLS В раздел SuperHosting... »
 • Мениджър на потребители в cPanel
  През мениджъра за потребители в cPanel можете да създавате нови потребители, да редактирате съществуващи, да променяте пароли и да задавате права за достъп до FTP и имейл и други. Списък с... »
Всички права запазени © 2005-2017 , www.superhosting.bg