1. Начало
  2. Други
  3. Електронен подпис
  4. Подписване на документ със StampIt (DSTool)

Подписване на документ със StampIt (DSTool)

Описаната помощна информация в тази статия се отнася за подписване на пълномощно/заявка за регистрация или промяна на данни за домейн .BG/.БГ.

Подписване на пълномощно/заявка за домейн .BG/.БГ

1. Изберете файла, който искате да подпишете.
2. Кликнете на файла с десния бутон на мишката.

подписване с DSTool

3. Отидете на менюто DSTool Sign…

4. Ще се отвори меню, в което може да се избере с кое удостоверение (сертификат) да бъде подписан документа.

избор на сертификат

Изберете удостоверението и натиснете „ОК„.

5. Ще се появи екран за въвеждане на ПИН код. Въведете ПИН кода, който ви е предоставен от издателя на подписа. Ако сте променили ПИН кода въведете актуалния код.

въвеждане на пин

Въведете пин кода и натиснете „Login„.

6. Ще се появи екран в който трябва да изберете име за подписания файл, както и директория (папка) в която да бъде съхранен. По подразбиране е избрана директорията в която се намира подписвания документ.

избор на име за подписания файл

7. В директорията (папката) в която се намира файла е създаден нов файл със същото име, като оригиналния документ, само че в края на името му е добавено допълнително разширение P7S .

файлът е с окончание p7s

При този вариант на подпис се ползва опцията „Attached Signature“. В новосъздадения файл се съдържат два файла – документът + подписа. Видимо е, че и размера на файла се увеличил от 37 KB на 43 KB.

Освен „Attached Signature“ е възможно документът да бъде подписан и с опцията „Detached Signature“. В този случай на стъпка 3 се избира „DSTool Sign Detached…“. При „Detached“ подписване документът и подписът не се пакетират в един файл, а в два отделни файла – документ и подпис.

!!! Ако в менюто, което се показва след клик с десен бутон на мишката не фигурира меню „DSTool Sign“ можете да подпишете файла по същата схема, само че след като стартирате ръчно приложението DSTool.

Обновена: 28.09.2021

Беше ли Ви полезна тази статия?

Вижте още