1. Начало
  2. Други
  3. Електронен подпис
  4. Подписване на документ (файл) с приложение на InfoNotary

Подписване на документ (файл) с приложение на InfoNotary

Описаната помощна информация в тази статия се отнася за подписване на пълномощно/заявка за регистрация или промяна на данни за домейн .BG/.БГ.

Подписване на пълномощно/заявка за домейн .BG/.БГ

1. Чрез файловия мениджър на компютъра изберете файла, който искате да подпишете.
2. Кликнете на файла с десния бутон на мишката.

опция за подписване

3. Отидете на менюто InfoNotary e-Doc Signer, а в отворилото се подменю изберете „Подпиши„.

4. Ще се отвори приложението (помощника) за подписване на InfoNotary. От падащото меню изберете опцията Attached Signature.

изберете опцията Attached Signature

Натиснете бутона „Следващ„.

5. Ще се зареди следваща страница, на която може да се избере с кое удостоверение (сертификат) да бъде подписан документа.

изберете сертификата

Ако на компютъра е инсталирано само едно удостоверение то е избрано по подразбиране. Ако има повече от едно удостоверения, примерно персонален и фирмен сертификат, трябва да се избере подходящия за целта сертификат. Натиснете бутона „Следващ„.

6. Ще се появи екран за въвеждане на ПИН код. Въведете ПИН кода, който ви е предоставен от издателя на подписа. Ако сте променили ПИН кода въведете актуалния код.

въведете пин код

7. Ще се появи финалния екран на помощника, в който се вижда, че входният файл е подписан.

файлът е подписан

Изберете бутона „Завършване„, за да затворите приложението.

8. В директорията (папката), в която се намира файлът, е създаден нов файл със същото име, като оригиналния документ, само че в края на името му е добавено допълнително разширение P7M .

подписаният файл ще е с разширение p7m

Тъй като на стъпка 4 е избрана опцията „Attached Signature“ в новосъздадения файл се съдържат два файла – документът + подписа. Видимо е, че и размера на файла се увеличил от 37 KB на 43 KB.

Освен „Attached Signature“ е възможно документът да бъде подписан и с опцията „Detached Signature„. В този случай документът и подписът не се пакетират в един файл, а в два отделни файла – документ и подпис.

! Ако в менюто, което се показва след клик с десен бутон на мишката не фигурира меню „InfoNotary e-Doc Signer“ можете да подпишете файла по същата схема, само че след като стартирате ръчно приложението на InfoNotary.

Обновена: 03.07.2023

Беше ли Ви полезна тази статия?

Вижте още