1. Начало
  2. Домейни
  3. Домейни .BG
  4. Заявка за регистрация на .BG домейни

Заявка за регистрация на .BG домейни

За да бъде регистриран .BG домейн от СуперХостинг.БГ, Регистрантът трябва да подпише заявка за регистрация на домейна.

Важно: Когато домейнът е на кирилица (име.bg/име.бг) заявките са две – за Имена.БГ и за Регистър.БГ, независимо че ще се регистрира само единия домейн от двойката.

1. Подпис на заявка за регистрация

Подписването на заявката за регистрация е една от най-важните стъпки при регистрацията на .BG домейни. Чрез подписа си Регистранта декларира, че желае да регистрира избраното име на домейн и се идентифицира пред Регистър.БГ/Имена.БГ.

Заявката за регистрация може да се подпише директно от Регистранта или Регистрантът може официално да упълномощи СуперХостинг.БГ, като в този случай ние подписваме с електронен подпис заявката, директно в системата на съответния регистър.

При конфигуриране на домейна в нашата система на Регистранта се дава възможност да избере, дали ще подпише собственоръчно заявката или ще упълномощи СуперХостинг.БГ за подписването на заявката и регистрацията на домейна.

Заявката за регистрация се генерира служебно ОТ НАС в системата на Регистър.БГ/Имена.БГ, като за целта използваме въведените при конфигурацията данни. След като заявката е генерирана домейнът е запазен за 30 дни. Заявката за регистрация на домейна се изпраща на Регистранта ОТ НАС, на посочения от него e-mail адрес. Ако Регистрантът е избрал да упълномощи СуперХостинг.БГ за подписването на заявката, вместо заявката му се изпраща попълнено пълномощно, а самата заявка се подписва служебно от нас.

Важно: Собственоръчно генерирани от Регистранта заявки през системата на Регистър.БГ/Имена.БГ НЕ МОГАТ да се обслужват от нас и могат да бъдат обработени единствено от Регистър.БГ/Имена.БГ. Поради тази причина такива заявки не трябва да се правят.

2. Основни разлики при подписване на заявка и пълномощно

При саморъчно подписана заявка, при последваща нужда от промяна в името на Регистранта, или контактния e-mail адрес, или адреса за кореспонденция, Регистрантът отново ще трябва да подпише нова заявка за промяна, с което удостоверява извършването на желаните от него промени.

За основните и най-често променящи се атрибути (настройки) на домейна, обаче не се налага подписване на допълнителни документи, в това число:

  • DNS-и на домейн;
  • лице за технически контакти.

Подписването на пълномощно се прави еднократно за един домейн. При последваща нужда от корекции в името на регистранта, e-mail адреси и т.н. не се налага да се подписват никакви други документи, тъй като ние ги подписваме по електронен път, чрез предоставеното ни пълномощно.

За юридически лица заявката за регистрация може да бъде подписана от управител на фирмата (организацията) и заверена с фирмения печат. След това заявката може да се изпрати по пощата (куриер), като не се налага да се прави нотариална заверка при подписването й.

Пълномощното на свой ред задължително трябва да бъде подписано или пред нотариус или с ел. подпис.

Вижте още за подписването на документи с електронен подпис: 🔗 Подписване на документ (файл) с електронен подпис | Help

За физически лица заявката също ЗАДЪЛЖИТЕЛНО трябва да бъде подписана или пред нотариус или с ел. подпис. На практика за физически лица няма значение, дали ще подпишат заявката за регистрация или пълномощното, тъй като процедурата по подписване е една и съща. С оглед на това за физически лица е по-добре да се избере опцията за подпис на пълномощно.

3. Адрес за изпращане на документи

Адресът, на който трябва да се изпрати подписаната заявка, е:

гр. София, 1797, кв. Изток, бул. Д-р Г. М. Димитров №36

Електронно подписани заявки се изпращат на e-mail адрес: sales@superhosting.bg.

Основни изисквания за регистрация на BG домейни от СуперХостинг.БГ >>>

Обновена: 02.04.2022

Беше ли Ви полезна тази статия?

Вижте още